Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street: Τι «εκτιμά» η αγορά για τον S&P 500 μετά τον χρυσό σταυρό – Οι προοπτικές από θεμελιώδη και τεχνική σκοπιά

Wall Street: Τι «εκτιμά» η αγορά για τον S&P 500 μετά τον χρυσό σταυρό – Οι προοπτικές από θεμελιώδη και τεχνική σκοπιά
«H αντιστροφή του μοτίβου “κεφαλής και ώμου” υποδηλώνει ότι σχηματίζεται ο «βυθός» της αγοράς...
Το σκηνικό στη Wall Street, και ειδικά στον δείκτη S&P 500, από τεχνικής απόψεως, έχει βελτιωθεί σημαντικά από τα χαμηλά του Οκτωβρίου.
«H αντιστροφή του μοτίβου “κεφαλής και ώμου” υποδηλώνει ότι σχηματίζεται ο «βυθός» της αγοράς.
Μια σταθερή διάσπαση στη γραμμή της bearish τάσης θα επιβεβαίωνε την ολοκλήρωση αυτού του μοτίβου.
Σημειωτέον, ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 50 ημερών πλησίασε γρήγορα σε ένα σταυρό πάνω από το φθίνοντα κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.
Αυτό το τεχνικό σημείο είναι γνωστό ως… χρυσός σταυρός και –ιστορικά– σημαίνει πως έρχεται άνοδος».

«Η άνοδος προσέκρουσε σε… αντίσταση την περασμένη Παρασκευή καθώς οι αγορές ωθήθηκαν από τυπικές αποκλίσεις (3-standard deviations) πάνω από τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών.
Ωστόσο, παρότι η αδυναμία αυτή δεν ήταν απροσδόκητη, είναι απαραίτητο να καθοριστεί εάν η τρέχουσα έκρηξη είναι θεμιτή».
Επιπλέον, ο εβδομαδιαίος τεχνικός σύνθετος δείκτης δεν επανέρχεται σε mood bull market καθώς έχει ανέβει πάνω από την ένδειξη 70.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το μέτρο… επιτυγχάνεται εδώ και έναν χρόνο.

Πέρα από τα παραπάνω, το συναίσθημα των επενδυτών έχει επανέλθει σε «bullish mode», με τον σύνθετο δείκτη φόβου/απληστίας, που μετρά το συναίσθημα και την τοποθέτηση, να ωθείται προς το επίπεδο «απληστίας» (greed).

Από ιστορική άποψη, αυτοί οι τεχνικοί δείκτες προηγούνται πάντα μιας bullish τάσης.
Ωστόσο, αυτό το οποίο πρέπει να τύχει προσοχής είναι το εξής: παρότι το τεχνικό υπόβαθρο έχει βελτιωθεί, η bullish τεχνική άποψη ενέχει κινδύνους.
Σε κάθε περίπτωση, «το αν η bear market ακυρωθεί, θα το μάθουμε σχετικά σύντομα.
Για να επιβεβαιωθεί το ότι η διάσπαση είναι βιώσιμη ακυρώνοντας την bear market, είναι ζωτικής σημασίας μια υποχώρηση στην προηγούμενη γραμμή της bearish τάσης.
Μια τέτοια υποχώρηση θα πετύχαινε πολλά πράγματα: από την εξάλειψη των συνθηκών υπεραγοράς, τη μετατροπή της προηγούμενης γραμμής αντίστασης σε γραμμή στήριξης και την εκ νέου φόρτωση των shorts, προκειμένου να εξυπηρετηθεί μια κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.
Το τελευταίο κομμάτι του παζλ; Αν η υποχώρηση προς το σημείο της αντίστασης κρατήσει, θα είναι ένα διάλειμμα πάνω από τα υψηλά της περασμένης εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας τον επόμενο υψηλότερο στόχο στον S&P 500, στις 4.300-4.400 μον.
Μια διάσπαση ΚΑΤΩ από τη γραμμή πτωτικής τάσης και την τρέχουσα διασταύρωση των κυλιόμενων μέσων όρων των τελευταίων 50 και 200 ημερών θα υποδηλώσει ότι η διάσπαση ήταν όντως ένα «ψεύτικο κεφάλι».
Αυτό θα επιβεβαιώσει ότι η bear market παραμένει εν ισχύι και είναι πιθανή μια επανάληψη των χαμηλών του περασμένου έτους.
Ωστόσο, παρότι τα τεχνικά στοιχεία είναι ανοδικά βραχυπρόθεσμα, πάντα είναι απαραίτητη μια ματιά στα θεμελιώδη.

Θεμελιώδη προβλήματα

Ο Greg Feirman έκανε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση την περασμένη εβδομάδα.
«Όσοι από εμάς ακολουθούν τα θεμελιώδη, ξύνουν τα κεφάλια τους επειδή η κίνηση των μετοχών δεν ταιριάζει με αυτό που βλέπουμε από τα εταιρικά κέρδη.
Η Apple (AAPL) ανέφερε μείωση εσόδων κατά 5,5% το δ’ τρίμηνο του 2022 - και αυτό το τρίμηνο είχε 14 εβδομάδες έναντι 13 την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.
Τα καθαρά έσοδα υποχώρησαν 13,4%.
Παρότι τα συνολικά έσοδα της Google (GOOG/GOOGL) ήταν +1%, τα έσοδα στη βασική διαφημιστική της δραστηριότητα ήταν στην πραγματικότητα -4%.
Και ενώ η Meta (META) σημείωσε ένα τεράστιο ράλι, τα θεμελιώδη μεγέθη απείχαν πολύ από το να είναι καλά με έσοδα -4,5% και EPS -52% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Όπως είχε πει ο Ben Graham, «η αγορά είναι μια μηχανή ψηφοφορίας βραχυπρόθεσμα και μια μηχανή στάθμισης μακροπρόθεσμα».
Δηλαδή, η τιμή θα ακολουθήσει το πλήθος βραχυπρόθεσμα, αλλά το πλήθος θα ακολουθήσει τα θεμελιώδη μακροπρόθεσμα.
Έτσι, ενώ η αγορά μπορεί να συνεχίσει το ράλι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, τελικά αυτό το ράλι θα υποχωρήσει και θα δούμε ακόμη μία bear market.
Από την αρχή του έτους, η άνοδος της αγοράς ήταν καθαρά συνάρτηση της επέκτασης των αποτιμήσεων καθώς τόσο τα κέρδη όσο και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη επιδεινώνονται.
Όπως φαίνεται, οι αποτιμήσεις με όρους PE αυξάνονται στο 29x (δηλαδή υπάρχει υπερεκτίμηση).

Αυτό συμβαίνει παρότι τα κέρδη και οι εκτιμήσεις συνεχίζουν να επιδεινώνονται, καθώς οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για μια ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος.

Ωστόσο, η προσδοκώμενη ανάκαμψη κερδών θα εξαρτηθεί από το οικονομικό περιβάλλον που θα στηρίξει αυτή την αύξηση, δεδομένου ότι τα κέρδη παραμένουν 20% πάνω από την μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή τους τάση.
Η αναμενόμενη ανάκαμψη φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξη…

Με πολλά οικονομικά στοιχεία λοιπόν να υποδεικνύουν περαιτέρω αδυναμία τους επόμενους μήνες, τα θεμελιώδη μεγέθη επιφυλάσσουν προκλήσεις για το ανοδικό αφήγημα των θιασωτών της τεχνικής ανάλυσης.
Ωστόσο, ιστορικά, οι αγορές τείνουν να προεξοφλούν τα οικονομικά θεμελιώδη rebound 6-9 μήνες νωρίτερα.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι αισιόδοξες απόψεις περί μιας ομαλής προσγείωσης στην οικονομία είναι ρεαλιστικές.
Το μόνο ζήτημα με αυτήν την άποψη, και πάλι από τη θεμελιώδη σκοπιά, είναι ότι ιστορικά, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 5% και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια, οι προσδοκίες ευφορίας δεν καρποφορούν.

Ταύρος τώρα, αρκούδα αργότερα;

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνει ένας επενδυτής με μια τέτοια διχοτόμηση;
Η απάντηση είναι πιο απλή από όσο φαίνεται.
Η αγορά μπορεί να αψηφήσει τις οικονομικές και θεμελιώδεις πραγματικότητες βραχυπρόθεσμα.
Η αγορά είναι βραχυπρόθεσμα μια «ψηφοφορική μηχανή».
Με άλλα λόγια, η αγορά θα ανταποκριθεί στις «ψήφους» του κοπαδιού.
Ωστόσο, η αγορά θα «σταθμίσει» τους θεμελιώδεις δείκτες και την τιμή ανάλογα μακροπρόθεσμα.
Για τους επενδυτές, το να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό είτε στις «ψήφους» ή στο «βάρος» μπορεί να οδηγήσει σε πιο απογοητευτικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.
Όπως έχει σημειωθεί προηγουμένως, πολλοί επενδυτές έχασαν εξ ολοκλήρου την άνοδο της αγοράς από το 2009 έως σήμερα για διάφορους έγκυρους, θεμελιώδεις λόγους.
Ναι, γλίτωσαν το κραχ το 2008, αλλά έχασαν πολύ περισσότερα κέρδη την επόμενη δεκαετία.
«Πολύ περισσότερα χρήματα χάθηκαν από τους επενδυτές που προσπαθούν να προβλέψουν διορθώσεις από ό,τι χάθηκαν στις ίδιες τις διορθώσεις». – Peter Lynch.

Κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε

  • Προς το παρόν, η αγορά επιστρέφει σε μια πιο ανοδική πορεία.
  • Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε ένα σύνολο κανόνων…
  • Θέστε στόχους και να είστε ενεργοί.
  • Συναισθηματικά καθοδηγούμενες αποφάσεις ακυρώνουν την επενδυτική διαδικασία.
  • Μην αφήσετε ποτέ μια «εμπορική ευκαιρία» να μετατραπεί σε μακροπρόθεσμη επένδυση.
  • Οι αγορές είναι είτε «ανοδικές» ή «πτωτικές». Κατά τη διάρκεια μιας «αγοράς ταύρων», να είστε μόνο long ή neutral. Κατά τη διάρκεια μιας "bear market", να είστε μόνο neutral ή short. (Οι αγορές Bull and Bear καθορίζονται από τη μακροπρόθεσμη τάση τους).
Μην επιλέγετε πλευρά

Σημειώστε ότι υπάρχουν αρκετές αναφορές στη «μακροπρόθεσμη τάση» της αγοράς.
Αυτή η τάση παραμένει ανοδική όπως μετράται και από τις γραμμές τάσης και από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 60 μηνών.
Με την αγορά να πέφτει σε αυτές τις στηρίξεις της γραμμής τάσης, η μακροπρόθεσμη ανοδική αγορά παραμένει ανέπαφη.

Ναι, τα θεμελιώδη θα έχουν τελικά σημασία και θα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πιστεύουν πολλοί επί του παρόντος.
Ωστόσο, προς το παρόν, οι ταύροι οδηγούν την αγορά.
Αφήστε στην άκρη την ιδέα του να είστε είτε «bullish» ή «bearish».
Μόλις επιλέξετε μια πλευρά, χάνετε την αντικειμενικότητα σε ό,τι συμβαίνει.
Πόσο διαρκεί το τεχνικό bull run; Κανείς δεν ξέρει.
Αλλά όταν τελειώσει και τα βασικά στοιχεία αρχίσουν να επανεμφανίζονται, θα έχουμε πολλές προειδοποιήσεις για να προσαρμοστούμε ανάλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης