Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάποιοι ονειρεύονται τον Ισπανό Sanchez στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Εμπόδια η Παλαιστίνη και ο... άχρηστος Borell

Κάποιοι ονειρεύονται τον Ισπανό Sanchez στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Εμπόδια η Παλαιστίνη και ο... άχρηστος Borell
Δεν είναι σαφές αν τα μέλη της ΕΕ που έχουν στενούς δεσμούς με το Ισραήλ θα υποστηρίξουν έναν πρόεδρο του Συμβουλίου τον οποίο ορισμένοι στην ισραηλινή κυβέρνηση θεωρούν ανταγωνιστή
Θα μπορούσε ο Pedro Sánchez, ο Ισπανός πρωθυπουργός με το παρατσούκλι «Mr. Handsome», να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διερωτάται το Politico.
Αυτό αναρωτιούνται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Sánchez την Τετάρτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.
Η είδηση πυροδότησε πυρετώδεις εικασίες σχετικά με το πολιτικό μέλλον της Ισπανίας - καθώς και για τις πιθανότητες του Sánchez να κερδίσει μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.
Σε μια επιστολή-βόμβα τεσσάρων σελίδων, ο Sánchez εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται η οικογένειά του από εφημερίδες και ακροδεξιούς μαχητές.
Ο ακραίος χαρακτήρας των επιθέσεων, είπε, τον είχε οδηγήσει στο να αναρωτηθεί αν άξιζε τον κόπο να ηγηθεί της χώρας.
«Χρειάζομαι χρόνο για να σκεφτώ», δήλωσε ο Sánchez.
«Πρέπει επειγόντως να απαντήσω σε ένα ερώτημα που θέτω συνεχώς στον εαυτό μου: Αξίζει τον κόπο να παραμείνω [στο αξίωμα] παρά τη λασπολογία της δεξιάς και της ακροδεξιάς;»
Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να κατανείμουν τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας στην ΕΕ μετά τις εκλογές του Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα πολιτικά κόμματα που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους θα διεκδικήσουν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Οι σοσιαλιστές, οι οποίοι είναι πιθανό να παραμείνουν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, διεκδικούν την κορυφαία θέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την οποία σήμερα κατέχει ο Βέλγος φιλελεύθερος Charles Michel.

Ηρωική έξοδος

Για τον Sánchez, η μετακίνηση στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να αποδειχθεί μια επιδέξια έξοδος από την κατακερματισμένη - και τοξική - πολιτική σκηνή της Ισπανίας.
Η εγχώρια δημόσια εικόνα του σοσιαλιστή δεν ήταν ποτέ εξαιρετική και η αμφιλεγόμενη απόφασή του να χορηγήσει στους Καταλανούς αυτονομιστές μια γενική αμνηστία, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για τη συνέχιση της θητείας του, αύξησε τη δυσαρέσκεια του κοινού.
Ο Sánchez μπορεί να μην είναι δημοφιλής στην Ισπανία, αλλά είναι πολύ αγαπητός στις Βρυξέλλες και εκτιμάται από τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σίγουρος για μια κορυφαία θέση.
Οι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες της ΕΕ είναι διχασμένοι όσον αφορά μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Sánchez.
Για αρχή, μένει να δούμε αν και πώς θα αποχωρήσει από το αξίωμα και ποιος θα αναλάβει στο εσωτερικό μέτωπο.
Εάν ο Sánchez άφηνε την Ισπανία, την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σε κατάσταση πολιτικού χάους, αυτό θα μπορούσε να αμαυρώσει την απήχησή του στις Βρυξέλλες.
Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες για το αν ο Sánchez έχει το κατάλληλο προφίλ για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι ηγέτες της ΕΕ που θα αποφασίσουν ποιος θα αναλάβει τη θέση αυτή θα προτιμούσαν πιθανότατα κάποιον που βρίσκεται στο τέλος της πολιτικής του καριέρας - κάποιον όπως ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου που ήταν ο πρώτος που ανέλαβε τον ρόλο και ο οποίος αποδείχθηκε διακριτικός διαιτητής που ήθελε να μεσολαβεί για συμβιβασμούς.
Ο Michel, εν τω μεταξύ, έχει κατηγορηθεί για την αντιληπτή ενασχόλησή του με τις δικές του φιλοδοξίες και το διεθνές προφίλ του.
«Χρειαζόμαστε έναν ηλικιωμένο άνδρα ή γυναίκα που δεν κάνει μάχες με την Ursula von der Leyen και δεν έχει στο μυαλό του την επόμενη δουλειά του», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος εξέφρασε απαισιοδοξία για τις πιθανότητες του 52χρονου Sánchez.
Στον αξιωματούχο, όπως και σε άλλους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα για τους μελλοντικούς Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο Sánchez, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2018 και κέρδισε μια τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός πέρυσι, προκάλεσε τις Βρυξέλλες όταν η Ισπανία ήταν υπεύθυνη για την εκ περιτροπής προεδρία κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.
Δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την εξουσία του στη διαμόρφωση της ατζέντας στις Βρυξέλλες για να προωθήσει τους δικούς του εγχώριους στόχους, ενώ ορισμένοι διπλωμάτες τριβόταν με την προσπάθειά του να αναγνωριστούν τα βασκικά, τα καταλανικά και τα γαλικιανά ως επίσημες γλώσσες της ΕΕ - μια εκστρατεία που ξεκίνησε για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Καταλανών στον υποψήφιο που προτιμούσε για την προεδρία του ισπανικού κοινοβουλίου.

H Παλαιστίνη και ο... άχρηστος Borell

Η ξεκάθαρη υποστήριξη του Sánchez για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση - η Ισπανία σκοπεύει να επεκτείνει την επίσημη αναγνώριση εντός δύο μηνών - θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει εμπόδιο.
Δεν είναι σαφές αν τα μέλη της ΕΕ που έχουν στενούς δεσμούς με το Ισραήλ θα υποστηρίξουν έναν πρόεδρο του Συμβουλίου τον οποίο ορισμένοι στην ισραηλινή κυβέρνηση θεωρούν ανταγωνιστή.
Άλλοι μπορεί να δυσανασχετήσουν με τον Sánchez επειδή φόρτωσε στην ΕΕ τον σημερινό και προβληματικό επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων και μπορεί να είναι απρόθυμοι να δουν άλλον έναν Ισπανό σε κορυφαίο πόστο τόσο σύντομα.
«Ο Sanchez δεν έχει καλό όνομα για ορισμένες χώρες της ΕΕ ... Μας έδωσε τον [απερχόμενο Ύπατο Εκπρόσωπο Josep Borrell, ο οποίος αποδείχθηκε ανίκανος να καθοδηγήσει τις χώρες από κοινού σε ευαίσθητα θέματα όπως το Ισραήλ ή προηγουμένως η Ρωσία», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης