Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Όποιος βλέπει ύφεση το 2023 μία επενδυτική επιλογή έχει... τα ομόλογα - Οι 2 λόγοι

Goldman Sachs: Όποιος βλέπει ύφεση το 2023 μία επενδυτική επιλογή έχει... τα ομόλογα - Οι 2 λόγοι
Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων το επόμενο έτος θα ξεπεράσουν τα μερίσματα των μετοχών για πρώτη φορά από το 2009.
Για πολλούς επενδυτές, το 2023 μπορεί να είναι η πρώτη φορά που θα εξετάσουν τα ομόλογα στην ενήλικη ζωή τους.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από μια εικόνα που δημοσίευσε πρόσφατα η Goldman Sachs, η οποία προβλέπει ότι το 2023 οι αποδόσεις των ομολόγων θα ξεπεράσουν τα μερίσματα των μετοχών.
Αυτό, αναφέρει το έγγραφο, έχει να συμβεί από το αποκορύφωμα της Μεγάλης Ύφεσης το 2008.

Οι "πληρωμές" των επενδύσεων

"Οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν πτωτική τάση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, κάνοντας τις μετοχές να φαίνονται σχεδόν η μόνη επιλογή για τους επενδυτές που αναζητούν ελκυστικές αποδόσεις.
Στην πραγματικότητα, οι μετοχές έχουν υπεραποδώσει σημαντικά σε σχέση με τα ομόλογα από το 2008 και ειδικά μετά την κρίση COVID-19.
Η σχετική απόδοση του δείκτη S&P 500 έναντι των 30ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έφτασε φέτος σε νέα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα από εκείνα κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής φούσκας".
Βέβαια, η Goldman γράφει για τις πληρωμές τόκων στα ομόλογα σε σχέση με τις πληρωμές μερισμάτων από ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών.
Οι αποδόσεις των κεφαλαιακών κερδών είναι ένας ξεχωριστός τομέας, ένας τομέας στον οποίο οι μετοχές τείνουν να υπερτερούν των ομολόγων κατά τη διάρκεια των περισσότερων οικονομικών περιβαλλόντων.
Ωστόσο, η αξιόπιστη υπεραπόδοση των μετοχών έναντι των ομολόγων σε επίπεδο εισοδήματος ήταν ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό των τελευταίων 14 ετών.
Οι τόκοι των ομολόγων συχνά ξεπερνούν τα μερίσματα των μετοχών λόγω της αξιοπιστίας τους.
Μια μετοχή μπορεί να εκδίδει ισχυρά μερίσματα ανά πάσα στιγμή, αλλά τα ομόλογα εκδίδουν σταθερές πληρωμές.
Αυτή η σταθερότητα τείνει να προσθέτει μεγαλύτερες συνολικές αποδόσεις για τα ομόλογα, αν και αυτό δεν συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό.

Γιατί τα ομόλογα θα είναι αποδοτικά;

Μεγάλο μέρος αυτού έχει να κάνει με τις θέσεις εργασίας.
Παρά την επίσημη έξοδο από την ύφεση στα μέσα του 2009, η αμερικανική αγορά εργασίας παρέμεινε αδύναμη για άλλα επτά χρόνια.
Μόλις το 2016 το ποσοστό ανεργίας έφτασε σε αυτό που οι οικονομολόγοι θεωρούν "πλήρη" απασχόληση, γύρω στο 4%.
Ως απάντηση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν από το 2008 έως το 2017.
Παρόλο που αύξησε τα επιτόκια μέχρι το 2,4% μέχρι τα μέσα του 2019, η διαδικασία αυτή διακόπηκε από την πανδημία COVID-19, η οποία ανάγκασε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επαναφέρει τα επιτόκια πίσω στο μηδέν.
Η αγορά ομολόγων ταλαντεύεται σε μεγάλο βαθμό από το επιτόκιο που καθορίζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά ομόλογα καθορίζουν τα δικά τους επιτόκια ρητά με βάση αυτό το επιτόκιο.
Ορίζουν τα επιτόκια των ομολόγων τους ως το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας συν ένα ορισμένο περιθώριο κέρδους, πράγμα που σημαίνει ότι μια εποχή χαμηλών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σημαίνει εξ ορισμού μια εποχή χαμηλών επιτοκίων ομολόγων της αγοράς.
Κατά ένα άλλο μέρος, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου καθορίζουν τα επιτόκια τους με βάση το επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται τα "ασφαλή" περιουσιακά στοιχεία αναφοράς που η ιδιωτική αγορά πρέπει πάντα να νικάει.
Εάν το ομόλογο μιας εταιρείας προσφέρει χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι το κρατικό, οι επενδυτές απλώς θα αγοράσουν το χρέος του Δημοσίου για την εγγυημένη απόδοσή του.

Η δεκαετία της μετοχικής κυριαρχίας

Ως αποτέλεσμα, τα επίμονα χαμηλά επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κράτησαν την αγορά ομολόγων αδύναμη για πάνω από μια δεκαετία.
Την ίδια στιγμή η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε άνοδο.
Μεταξύ του 2009 και των τελών του 2021, ο S&P 500 σκαρφάλωσε από περίπου 740 μονάδες σε περισσότερες από 4.700 μονάδες.
Αυτή η ανάπτυξη εφαρμόστηκε και στις πληρωμές μερισμάτων.
Στα περισσότερα έτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η μέση μερισματική απόδοση του S&P 500 κυμαινόταν στο 2% ή και υψηλότερα- ένα ποσοστό που σήμαινε σημαντικά υψηλότερες πληρωμές, καθώς αυτά τα μέσα μερίσματα αναρριχήθηκαν από το 2% των 740 μονάδων στο 2% των 4.700 μονάδων.  
Την ίδια στιγμή το Bloomberg U.S. Aggregate, ένα τυπικό σημείο αναφοράς για τις αποδόσεις των ομολόγων, σημείωνε αποδόσεις σταθερά κάτω από 1%.
Συχνά εμφάνιζε μέσες ετήσιες απώλειες.

Η Goldman βλέπει το έδαφος να αλλάζει...

Για τους επενδυτές, η Goldman βλέπει δύο ισχυρά πλεονεκτήματα των ομολόγων σε αυτή την αγορά.
Πρώτον, οι επενδυτές εισοδήματος μπορούν απλώς να εισπράξουν καλύτερα κέρδη.
Τα ομόλογα αποδίδουν σταθερές, προγραμματισμένες πληρωμές.
Για πολλούς επενδυτές που θέλουν να παράγουν μετρητά από τα χαρτοφυλάκιά τους, αυτό είναι προτιμότερο από την απρόβλεπτη φύση των πληρωμών μερισμάτων.
Τώρα μπορούν να αποκτήσουν αυτή την προβλεψιμότητα χωρίς σοβαρό κόστος ευκαιρίας.
Δεύτερον, και ίσως πιο συνακόλουθα, η Goldman θεωρεί ότι αυτό αποτελεί ασφαλές λιμάνι σε περίπτωση επερχόμενης ύφεσης.
Συχνά η αξία των μετοχών κατά τη διάρκεια της οικονομικής αστάθειας είναι ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.
Οι τιμές των μετοχών και των μερισμάτων τείνουν να κινούνται κυκλικά με την αξία του χρήματος, οπότε οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν ότι οι συνδυασμένες αποδόσεις των μετοχών θα ακολουθούν ως ένα βαθμό τον πληθωρισμό.
Αντίθετα, τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος τείνουν να παράγουν χαμηλές αποδόσεις σε σχέση με τον υψηλό πληθωρισμό.
Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί το 2023, μειώνοντας αυτή την καθοδική προστασία σε ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών.
Αντιθέτως, οι περισσότεροι οικονομολόγοι και επενδυτές θεωρούν ότι ο κύριος κίνδυνος το 2023 είναι μια συνολική ύφεση.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι μετοχές είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες, ενώ η σταθερή αξία των ομολόγων τείνει να αποτελεί ισχυρή αντιστάθμιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης