Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η ΕΕ, όπως και η ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν, οδηγεί τις τράπεζες στην καταστροφή

Deutsche Bank: Η ΕΕ, όπως και η ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν, οδηγεί τις τράπεζες στην καταστροφή
Οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να επωμιστούν μεγάλες απώλειες λόγω κουρέματος των ομολόγων που διακρατούσαν... αναφέρει η Deutsche Bank
Σχετικά Άρθρα

Την εύλογη αξία των τραπεζών τους καταστρέφουν τα ευρωπαϊκά κράτη φορτώνοντας τες συνεχώς με δημόσιο χρέος, παραγνωρίζοντας το κακό ελληνικό προηγούμενο, αναφέρει με ανάλυσή της η Deutsche Bank.
Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η ελληνική κυβέρνηση, με ιστορικό τεράστιου δημόσιου χρέους και προηγμένης… δημιουργικής λογιστικής, απώλεσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Μεταξύ του 2010 και του 2015, η Ελλάδα χρειάστηκε τρία bailout, υπό μορφή δανείων από την ΕΕ, τη ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ.
Κάπως έτσι, το 2012, η Ελλάδα έγινε η πρώτη βιομηχανική χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που χρεοκόπησε:
Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων υπέστησαν υποχρεωτικό κούρεμα 53,5%.
Τη νύφη πλήρωσαν κυρίως οι ελληνικές τράπεζες, που έπρεπε να επωμιστούν μεγάλες απώλειες, αφού διακρατούσαν μεγάλο δημόσιο χρέος, με αποτέλεσμα να χρειαστούν εκτεταμένες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Οι άσχημες οικονομικές συνθήκες, οι πολιτικές συγκρούσεις για τα μέτρα λιτότητας και η επικείμενη έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ το 2015 προκάλεσαν τεράστια φυγή κεφαλαίων.
Η κυβέρνηση επέβαλε ελέγχους κεφαλαίου και όρια στις αναλήψεις μετρητών, τα οποία ήρθησαν πλήρως το 2019.

Τα ευρωπαϊκά λάθη

Η τρέχουσα κρίση υπογραμμίζει τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της στενής σχέσης μεταξύ των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών.
Τα κολοσσιαία πακέτα δημοσιονομικής στήριξης, που είχαν ως σκοπό την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης, αύξησαν σε δυσθεώρητα επίπεδα το δημόσιο χρέος.
Οι τράπεζες της ΕΕ απορρόφησαν το ένα τρίτο του δημοσίου χρέους που εκδόθηκε στην ζώνη του ευρώ, ήτοι περίπου 284 δισεκατομμύρια ευρώ, το χρονικό διάστημα Μάρτιος 2020 – Σεπτέμβριος 2020.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αγόρασαν επίσης το 25% που εξέδωσε η ΕΕ μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος SURE.
2_3.JPG
Χρηματοοικονομικό περιθώριο

Προφανώς, η ζήτηση από τις τράπεζες προσφέρει στις κυβερνήσεις το αναγκαίο χρηματοοικονομικό περιθώριο σε περιόδους κρίσης να λάβουν μέτρα ελάφρυνσης.
Ως αντιστάθμιση, η ΕΕ μείωσε τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της κυβέρνησης.
Αν μη τι άλλο, αυτή η χαλάρωση θα αποτρέψει τον αρνητικό αντίκτυπο στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, γεγονός που θα εμπόδιζε την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν την οικονομία.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, τα μεγάλα χρέη καθιστούν τις τράπεζες ευάλωτες στα δημοσιονομικά προβλήματα των χωρών του.
Με άλλα λόγια, το δημόσιο χρέος αυξάνεται επιβαρύνοντας επικίνδυνα το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, οι τράπεζες επιβαρύνθηκαν με 320 δισ. ευρώ, μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2020.

Νομισματική Ένωση

Στην ΟΝΕ, ο άξονας των κεντρικών τραπεζών είναι ακόμη πιο περίπλοκος, επειδή η δημοσιονομική πολιτική ασκείται σε εθνικό επίπεδο.
Ωστόσο, οι συνέπειες των εθνικών αποφάσεων βαρύνουν τους πολίτες και τους φορολογούμενους σε όλα τα κράτη μέλη.
Για τον ίδιο λόγο, ο τραπεζικός ανταγωνισμός στρεβλώνεται.
Οι τράπεζες που διακρατούν κρατικό χρέος χαμηλής αξιολόγησης και υψηλής απόδοσης δεν χρειάζεται να κατέχουν κεφάλαιο για τον μετριασμό του κινδύνου.
Εάν όμως οι κίνδυνοι λάβουν σάρκα και οστά στην περίπτωση μιας σοβαρής κρίσης, οι μηχανισμοί καταμερισμού του κινδύνου (ή ad-hoc πολιτικές αποφάσεις) θα επιφέρουν απώλειες σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Η Τραπεζική Ένωση

Η Τραπεζική Ένωση θα εμβαθύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θα καταστήσει τις τράπεζες λιγότερο ευάλωτες, αλλά μόνο εάν ο κίνδυνος περιοριστεί.
Διαφορετικά, οι ήδη αυξημένοι δείκτες NPL αναμένεται να αυξηθούν ξανά.
Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, oι νόμοι για την αφερεγγυότητα των τραπεζών και τη φορολογία δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για την τραπεζική ένωση.
1_5.JPG
Τι πρέπει να γίνει

Σε κάθε περίπτωση, οι κίνδυνοι που προέρχονται από το κρατικό χρέος πρέπει να μειωθούν.
Παρόλο που οι κεφαλαιακές απαιτήσεις δεν θα είναι ποτέ σε θέση να προστατεύσουν τις τράπεζες από χρεοκοπία, μπορούν:
α)να αναγκάσουν τις τράπεζες να σταθμίσουν τις αποδόσεις των ομολόγων έναντι του κόστους κεφαλαίου τους (μέσω του συντελεστή πιστωτικού κινδύνου)
β)να αποτρέψουν την υπερβολική έκθεση και επομένως να περιορίσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν σε περιόδους δημοσιονομικής δυσχέρειας.
Επομένως, η συγκράτηση της έκθεσης σε εγχώρια ομόλογα όχι μόνο θα αυξήσει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη, αλλά και θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση στο σύνολό της.
3_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης