Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Βραδυφλεγής βόμβα για Ελλάδα η αργή πορεία εμβολιασμού στην ΕΕ - Κίνδυνος να χάσει ψηφιακό διαβατήριο, τουρισμό

Moody’s: Βραδυφλεγής βόμβα για Ελλάδα η αργή πορεία εμβολιασμού στην ΕΕ - Κίνδυνος να χάσει ψηφιακό διαβατήριο, τουρισμό
Moody’s: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τα οφέλη του ψηφιακού "διαβατηρίου" λόγω της αργής πορείας του εμβολιασμού

Στις 17 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για το λεγόμενο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, που στοχεύει στη διευκόλυνση της διασυνοριακής διακίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το πρίσμα της πανδημίας, αλλά θα μπορούσε αργότερα να επεκταθεί σε χώρες εκτός ΕΕ κατά περίπτωση.
Οι αρχές ελπίζουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα εγκαίρως για την κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο της Ευρώπης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ωστόσο όπως αναφέρει σε report του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s η ανάπτυξη, η δοκιμή και η κυκλοφορία αυτού του ψηφιακού πιστοποιητικού μέχρι το καλοκαίρι θα είναι πρακτικά δύσκολη.
Σύμφωνα με την Moody’s ο αργός ρυθμός διάθεσης εμβολίων περιορίζει τα κέρδη από το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα.
Οι ανησυχίες σχετικά με τα πρότυπα προστασίας δεδομένων και προστασίας της ιδιωτικής ζωής είναι επίσης πιθανό να εμποδίσουν τη συμφωνία των κυβερνήσεων για το σύστημα και να αποδυναμώσουν την αποδοχή μεταξύ του κοινού.
Επιπλέον, ακόμη και αν αναπτυχθεί εγκαίρως για το καλοκαίρι, ο αργός ρυθμός του προγράμματος εμβολιασμού της ΕΕ είναι πιθανό να περιορίσει τυχόν κέρδη.
Η μέση ηλικία ενός ατόμου που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στην ΕΕ είναι σήμερα 62,9, σε σύγκριση με 61,3 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 59,3 στις Ηνωμένες Πολιτείες και 45,7 στο Ισραήλ.
Αντίθετα, σχεδόν οι μισοί από τους διεθνείς τουρίστες στην ΕΕ είναι 45 ετών και κάτω, ενώ πολλοί ταξιδιώτες σε αυτήν την ηλικία είναι πιθανό να συνοδεύονται από νεότερα μέλη της οικογένειας που είναι επιλέξιμα για εμβόλιο, αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί (βλ. γράφημα 1).
Εάν δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως ένα σημαντικό μερίδιο του πληθυσμού που είναι πιθανότατα να ξεκινήσει διεθνή ταξίδια αναψυχής πριν από τον Ιούνιο, η χρήση των δοκιμών COVID-19 από μόνη της θα ήταν απίθανο να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των τουριστών πάνω από τα επίπεδα του 2020.
Η ΕΚ έχει ως στόχο να εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού «μέχρι το καλοκαίρι».
moodys_1.JPG

Η αποτυχία θέσπισης των προϋποθέσεων για την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού στην ΕΕ αυτό το καλοκαίρι θα είχε ως αποτέλεσμα μια ασθενέστερη οικονομική ανάκριση για τις πιο εξαρτώμενες χώρες από τον τουρισμό του μπλοκ (βλ. γράφημα 3).
Είναι χαρακτηριστικό πώς η πανδημία οδήγησε σε μείωση κατά 57% τις διανυκτερεύσεις στην ΕΕ το 2020, ενώ οι διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 74%.
Οι συνολικές διανυκτερεύσεις μειώθηκαν περισσότερο από 70% στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Μάλτα και στην Ισπανία.
Αυτοί οι τέσσερις χώρες μαζί με την Πορτογαλία , την Κροατία και την Ιταλία παρουσίασαν τις μεγαλύτερες πτώσεις του ΑΕΠ στην ΕΕ το 2020, κυμαινόμενες μεταξύ -5,1% για την Κύπρο και -7% για την Μάλτα και -11% για την Ισπανία.
moodys_2.JPG

Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει τον κίνδυνο μόνιμων αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία τους, καθώς οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας θα είναι όλο και πιο πιθανό να εξαφανιστούν οριστικά, εκτός εάν οι κυβερνήσεις παρέχουν περαιτέρω οικονομική στήριξη στον τομέα.
Η περαιτέρω στήριξη με τη σειρά της θα ασκήσει νέα πίεση στα ήδη «τεντωμένα» δημόσια οικονομικά χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ενδεχομένως εξασθενίζοντας τη δημοσιονομική τους ισχύ.
Αυτό κινδυνεύει να επιδεινώσει το οικοονμικό χάσμα μεταξύ της βόρειας και της νότιας Ευρώπης.
Αυτό, όπως καταλήγει η Moody’s, θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ΕΕ, η οποία πρόκειται να αποτελέσει θεσμική πρόκληση για ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Ανάλογα με το μέγεθος της οικονομικής ζημίας, θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει την πίεση για πρόσθετες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις και να αποτελέσει μια νέα δοκιμασία για τη συνοχή και την ικανότητα του μπλοκ του ευρώ να δημιουργήσει μια κοινή απάντηση στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης