Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch για ευρωπαϊκές τράπεζες: Αβεβαιότητα λόγω κορωνοϊού - Αύξηση στα NPEs το 2021

Fitch για ευρωπαϊκές τράπεζες: Αβεβαιότητα λόγω κορωνοϊού - Αύξηση στα NPEs το 2021
Τα νέα lockdown και οι κεφαλαιακές αναδιαρθρώσεις επηρέασαν τα αποτελέσματα ορισμένων τραπεζών

Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το 2021 αναμένει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Fitch Ratings, προσθέτοντας πως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας.
Ειδικότερα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να αναφέρουν υψηλότερα κέρδη το α’ τρίμηνο του 2021 έναντι του δ’ τριμήνου του 2020, επιβεβαιώνοντας τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας μετά το σοκ που προκάλεσε η πανδημία.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο μέσος όρος κερδών των 20 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών θα βελτιωθεί παρά την πίεση λόγω του χαμηλού επιτοκιακού περιβάλλοντος και των μεγάλων εισροές σε καταθέσεις.
Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής υπερβαίνουν τα προπανδημικά επίπεδα.
Τα τέλη απομείωσης δανείου (LIC) θα μπορούσαν να μειωθούν το 2021 χάρη στις μεγάλες προβλέψεις έναντι επισφαλειών το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν θα ανασταλεί από ένα τρίτο πανδημικό κύμα και νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Περιουσιακά στοιχεία και κόκκινα δάνεια

Τα ενοποιημένα LIC των τραπεζών υπερδιπλασιάστηκαν το 2020, κυρίως λόγω των προβλέψεων για επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων δεν είχε ιδιαίτερες μεταβολές, χάρη στη δημοσιονομική στήριξη που παρείχαν προς τους δανειολήπτες οι κυβερνήσεις αλλά και τα μορατόρια στις πληρωμές.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Fitch Ratings, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα αυξηθούν το 2021 καθώς σταδιακά καταργούνται τα μέτρα στήριξης.
lics.jpg
Απόδοση

Η απόδοση των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων το δ’ τρίμηνο του 2020 διέπεται από μεικτά πρόσημα.
Τα νέα lockdown και οι κεφαλαιακές αναδιαρθρώσεις επηρέασαν τα αποτελέσματα ορισμένων τραπεζών περισσότερο από ό, τι στο προηγούμενο τρίμηνο - ιδίως σε ό,τι αφορά τη λιανική τραπεζική.
Τα LIC σχεδόν σταθεροποιήθηκαν αλλά παρέμειναν σημαντικά πάνω από τα επίπεδα του 2019, ασκώντας πίεση στα λειτουργικά κέρδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης