Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Ανάπτυξη +5,6% το 2021 στην Τουρκία, στο +16% ο πληθωρισμός - Αρνητικός καταλύτης ο Erdogan

Scope Ratings: Ανάπτυξη +5,6% το 2021 στην Τουρκία, στο +16% ο πληθωρισμός - Αρνητικός καταλύτης ο Erdogan
Οι παρεμβάσεις της κεντρικής κυβέρνησης στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις, αναφέρει η Scope Ratings
Σχετικά Άρθρα

Ανάπτυξη +5,6% το 2021, παρά την ανορθολογικές παρεμβάσεις του Erdogan, «βλέπει» για την Τουρκία η Scope Ratings.
Οι παρεμβάσεις της κεντρικής κυβέρνησης στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις στα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, προσθέτει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Ειδικότερα, η απόλυση από τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan του κεντρικού τραπεζίτη, Naci Agbal, ο οποίος προσπάθησε να εξορθολογήσει την τουρκική νομισματική πολιτική, προκάλεσε δυσφορία σε πολλούς επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι η απόλυση Agbal ήρθε μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Ως γνωστόν, ο Erdogan θεωρεί ότι η αύξηση των επιτοκίων «ανεβάζει» τον πληθωρισμό και, φυσικά, περιορίζει την ανάπτυξη.
Ο νέος πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Şahap Kavcıoğlu, όπως επισημαίνει η Scope Ratings, είναι λιγότερο πιθανό να ενεργήσει σε προληπτικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια αποδυνάμωση της λίρα και την αύξηση του πληθωρισμού.
«Η ξαφνική απόλυση Ağbal, που είχε αυξήσει προληπτικά τα επιτόκια 875 μονάδες βάσης από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, υπονομεύει για άλλη μια φορά την αξιοπιστία της τουρκικής νομισματικής πολιτικής», λέει η Scope Ratings.
Η πρόωρη έξοδος Ağbal είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα επιδείνωση των τουρκικών αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα, μετά τη σταθεροποίηση που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην, πλέον, κεντρικού τραπεζίτη.
Τα ακαθάριστα τουρκικά συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Νοέμβριο, φτάνοντας στο ανεπαρκές ύψος των 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 14 Μαρτίου.
Οι καθαρές κεφαλαιακές ροές και οι άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν επιστρέψει σε καθαρές εισροές από καθαρές εκροές.
Σε αυτό το πλαίσιο, το τελευταίο sell-off στη λίρα είναι ιδιαίτερα πρόωρο, διότι το νόμισμα ήταν ήδη υπό πίεση λόγω της ανησυχίας που προκάλεσε η άνοδος του πληθωρισμού και των αποδόσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ.

Τα μεγέθη

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τη Scope Ratings, η Τουρκία, μετά από ανάπτυξη 1,8% το 2020, το 2021 θα «τρέξει» με +6,2%.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έφτασε στο 5,6% επί του ΑΕΠ τον Ιανουάριο 2021, σε ετήσια βάση.
Μοναδικός κίνδυνος ο συγκεντρωτισμός Erdogan, που επιμένει να μην είναι ανεξάρτητη η νομισματική από τη δημοσιονομική πολιτική.
Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός είναι στο 16%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης