Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Ποιος μπορεί να φέρει το όνομα Μακεδονία; - Μπορεί η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ να συμβιβαστούν;

Financial Times: Ποιος μπορεί να φέρει το όνομα Μακεδονία; - Μπορεί η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ να συμβιβαστούν;
Το 1991 ο τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Kiro Gligorov προσφέρθηκε να δεχθεί ένα όνομα της επιλογής της Ελλάδας για 200 εκατομμύρια δολάρια 
«Η Ελλάδα φαίνεται ότι μετακινείται από τις αρχικές της πάγιες θέσεις για να ενισχύσει τους δεσμούς με την ΠΓΔΜ, μια εξαθλιωμένη χώρα στα βόρεια σύνορά της, συμφωνώντας σε μια σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψής του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Nikola Poposki μέσα στην εβδομάδα» υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Σχολιάζοντας τη διαμάχη γύρω από την ονομασία της ΠΓΔΜ, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο βαλκανικές χώρες απέτυχαν τα τελευταία 24 χρόνια να κάνουν μια σημαντική πρόοδο στο ζήτημα του ονόματος που τις διχάζει. Για το ποία δηλαδή μπορεί να αποκαλείται Μακεδονία.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι το όνομα της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να είναι Μακεδονία δεδομένου ότι κάτι τέτοιο υπονοεί εδαφικές αξιώσεις σε παρακείμενη περιοχή της Βόρειας Ελλάδα που είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως Μακεδονία.
«Τεράστια βουνά μας χωρίζουν πάνω στο ζήτημα της ονομασίας.
H δημιουργία ψευδών προσδοκιών δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», τόνισε ωστόσο ο Nikola Poposki στην επίσκεψή του στην Αθήνα όπου συναντήθηκε και συνομίλησε για το θέμα με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νικο Κοτζιά.
Μάλιστα, για πρώτη φορά υποστήριξε ότι «ένας συμβιβασμός θα μπορούσε επιτέλους να είναι στα σκαριά μεταξύ των δύο πλευρών».
Ο έλληνας ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι η Αθήνα και τα Σκόπια θέλουν «έναν έντιμο συμβιβασμό που καταπολεμά τον αλυτρωτισμό και τον ακραίο εθνικισμό και στις δύο πλευρές».
Το δημοσίευμα σχολιάζει ακόμη ότι το 1991 ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Kiro Gligorov, που οδήγησε τη χώρα στην ανεξαρτησία από την Γιουγκοσλαβική ομοσπονδίας, προσφέρθηκε να δεχθεί ένα όνομα της επιλογής της Ελλάδας σε αντάλλαγμα για τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια από την Ελλάδα και την δέσμευση ότι θα γίνουν ελληνικές επενδύσεις στη χώρα του.
Η Αθήνα θεώρησε την τιμή πολύ υψηλή όμως μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην ΠΓΔΜ, ελέγχοντας τράπεζες, σούπερ μάρκετ και το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να αποκαλεί τη χώρα ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), παρότι 140 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνα και της Ινδία, να έχουν αναγνωρίζει το συνταγματικό της όνομα: Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Από την πλευρά της η Ελλάδα ασκεί πιέσεις, θέτοντας βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ , προς μεγάλη ενόχληση των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Η εφημερίδα αναφέρεται στις ακρότητες ανάμεσα στις δύο χώρες όπως το τεραστίων διαστάσεων άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων ενώ αναφέρει ότι λίγοι έλληνες πιστεύουν ουσιαστικά ότι η ΠΓΔΜ απειλεί ή μπορεί να επιλύσει πραγματικά την Ελλάδα.
Άλλωστε, υπογραμμίζει, ο μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας - ο δάσκαλός του ήταν ο φιλόσοφος Αριστοτέλης - και μεγάλωσε στο αρχαίο Ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας, η οποία εκτείνεται κατά μήκος του σύγχρονου συνόρων προς τα Σκόπια, πριν από τον καθορισμό στα ίχνη του κατακτήσεις.
Συνομιλίες του ΟΗΕ για την εξεύρεση μιας αποδεκτής ονομασίας για τις δύο πλευρές εξακολουθούν να διασκόρπισης μαζί, με τη μεσολάβηση ενός βετεράνος διπλωμάτης των ΗΠΑ, Matthew Nimetz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης