Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP - Κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα - Έως τον Ιούνιο του 2015 η συμφωνία για το χρέος

BNP - Κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα - Έως τον Ιούνιο του 2015 η συμφωνία για το χρέος
Έτος καμπής το 2014 για την Ελλάδα, αλλά δεν θα σημάνει το τέλος της κρίσης
Σε τροχιά ανάκαμψης κινείται η Ελλάδα, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, υποστηρίζει η BNP Paribas, σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Eco Perspectives", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η ελληνική οικονομία πράγματι ανακάμπτει, ωστόσο η ανάπτυξη θα είναι ήπια προτού ισχυροποιηθεί σημαντικά το 2015. Η αρχική ώθηση θα δοθεί από την τόνωση των εξαγωγών, ωστόσο το μείζον ζητούμενο θεωρείται η βελτίωση της αγοράς εργασίας.
Σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα έχει ήδη κάνει όσα έπρεπε να πράξει, πετυχαίνοντας την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2013, ήτοι έναν χρόνο νωρίτερα των αρχικών στόχων.
Θεωρητικά, επισημαίνει η γαλλική τράπεζα, το πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει τον δρόμο σε μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο καμία επίσημη συμφωνία επί του θέματος δεν αναμένεται να ληφθεί πριν τα μέσα του 2015. Πιο συγκεκριμένα, καμία επίσημη απόφαση για το ελληνικό χρέος δεν αναμένεται να ληφθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών τον Ιούνιο του 2015.
Η BNP Paribas κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για την πολιτική αβεβαιότητα που συνεχίζει να κυριαρχεί στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σημείο καμπής το 2014, αλλά όχι και το τέλος της κρίσης
Το 2014 αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής για την Ελλάδα, αφού μπαίνει τέλος στην 6ετή ύφεση και η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη. Θετικές ενδείξεις διαφαίνονται σε νευραλγικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση και οι λιανικές πωλήσεις.
Όπως προβλέπει η γαλλική τράπεζα, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη φέτος, ωστόσο με εξαιρετικά ήπιους ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετεί στο +0,8% την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος.
Ταυτόχρονα, προειδοποιεί πως η συνέχιση της λιτότητας και η απαράδεκτα υψηλή ανεργία θα εξακολουθήσουν να ασκούν πιέσεις στο προσωπικό εισόδημα.
"Το 2014 μπορεί πράγματι να αποτελέσει σημείο καμπής για την ελληνική κρίση, αλλά δεν θα σημάνει και το τέλος της", υποστηρίζει η BNP Paribas.

Πρωτογενές πλεόνασμα
Για πρώτη φορά από το 2002 η Ελλάδα κατόρθωσε να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετεί πέριξ των 3 δισ. ευρώ το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο τα στοιχεία πρέπει να πιστοποιηθούν από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τη Eurostat, εντός του Απριλίου.
Η επίτευξη του στόχου για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστά θέμα ύψιστης σημασίας. Όχι μόνο γιατί αποδεικνύει πως η Ελλάδα θέτει σε τροχιά εξυγίανσης τα δημόσια οικονομικά της, αλλά και γιατί με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Για την Ελλάδα, το δυσκολότερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Το πολιτικό ρίσκο
Οι διπλές εκλογές του Μαΐου συνδέονται με υψηλή πολιτική αστάθεια για την Ελλάδα. Η έκβαση της κάλπης μπορεί να αποβεί μοιραία για την ήδη εύθραυστη κυβέρνηση της χώρας.
Όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα, νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου θα αυξήσει τις πιθανότητες για τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης