Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πώς επέδρασαν στις χρηματιστηριακές αξίες τα μερίσματα – Μια σύγκριση Jumbo με τη Motor Oil

Πώς επέδρασαν στις χρηματιστηριακές αξίες τα μερίσματα – Μια σύγκριση Jumbo με τη Motor Oil
Το 2023 η Jumbo έσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών
Κοντά στα 500 εκατ. ευρώ προστέθηκαν στην κεφαλαιοποίηση της Jumbo από τα μέσα Απριλίου, ύστερα από την ανακοίνωση για τη διανομή μερίσματος 1 ευρώ, αφού ήδη είχαν διανεμηθεί 0,60 ευρώ από αδιανέμητα κέρδη.
Η κεφαλαιοποίηση της Jumbo ανήλθε σε 4,04 δισ. ευρώ καταγράφοντας νέο υψηλό 52 εβδομάδων στα 29,76 ευρώ – ύστερα και από τις συνεχείς εκθέσεις ξένων οίκων με υψηλότερες τιμές - στόχους καθώς αναλυτές και επενδυτές προσδοκούν και προεξοφλούν συνέχεια στις χρηματικές διανομές με βάση τις προηγούμενες χρήσεις.
Το 2023 η Jumbo έσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών πραγματοποιώντας καθαρά κέρδη 303 εκατ. ευρώ και Ebidta 398,1 εκατ. ευρώ ενώ ο καθαρός δανεισμός είναι αρνητικός.
Οι εκτιμήσεις της εταιρείας για ανάπτυξη 8-10% τη φετινή χρονιά δεν έχουν αλλάξει ωστόσο μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου θα υπάρχει μια εικόνα για την πορεία των πωλήσεων ενώ κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων ο επιχειρηματίας κ. Α. Βακάκης αναμένεται να προχωρήσει στις εκτιμήσεις οι οποίες κατά τεκμήριο είναι συντηρητικές σε σύγκριση με το consensus της αγοράς.
Στο πρώτο τετράμηνο η άνοδος της μετοχής της Jumbo ανήλθε σε 16,8%.
Σε σύγκριση με την Jumbo, οριακή ήταν αντίθετα η επίδραση στην κεφαλαιοποίηση της Μotor Oil, μετά την ανακοίνωση στις αρχές Απριλίου πρόσθετου μερίσματος 1,40 ευρώ, και ύστερα από τη διανομή προμερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή, ποσά που αντιστοιχούν σε μερισματική απόδοση 7,5%, με βάση το κλείσιμο της μετοχής στα τέλη του 2023.
Η αποτίμηση αυξήθηκε από 2,9 δις. ευρώ σε 3,02 δισ. ευρώ ήτοι 120 εκατ. ευρώ.
Η Μotor Oil ανακοίνωσε την υψηλότερη κερδοφορία μεταξύ των μη τραπεζικών εισηγμένων με καθαρά κέρδη 806,6 εκατ. ευρώ, 1,3 δις. Ebidta – εκ των οποίων 126 εκατ. ευρώ από την θυγατρική More στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το 2023, η Μotor Oil μείωσε τον καθαρό χρέους σε 1,5 δισ. ευρώ από 1,7 δις. ευρώ το 2022.
Την ίδια περίοδο, όμως, η εισηγμένη διενεργεί έλεγχο (due dilligence) για την εξαγορά της Ηλέκτωρ από την Ελλάκτωρ.
Από την τελευταία δε μέσω της συμμετοχής του 30% η Motor Oil αναμένει έσοδα από επιστροφή κεφαλαίου εντός του 2024.
Η πορεία του πρώτου τριμήνου του έτους, η ανατιμολόγηση λόγω επικείμενων συμφωνιών σε εταιρείες ΑΠΕ, οι επενδυτικές δαπάνες, ύψους 210 εκατ. ευρώ σε διυλιστήριο, αλλά και η επέκταση της εγκατεστημένης ισχύος 839 MW σε ΑΠΕ αναμένεται να αποτελέσουν ορισμένους από τους καταλύτες για τη φετινή χρονιά.
Στο πρώτο τετράμηνο η άνοδος της μετοχής της ΜΟΗ διαμορφώθηκε σε 14,65%.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης