Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκλειστικό BN: Η Ελλάδα αποπληρώνει 15,8 δισ. από το 1o μνημόνιο σε 6 δόσεις – Θα χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των 35 δισ.

Αποκλειστικό BN: Η Ελλάδα αποπληρώνει 15,8 δισ. από το 1o μνημόνιο σε 6 δόσεις – Θα χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των 35 δισ.
Εξαγορά δανείων από το πρώτο μνημόνιο σε 6 δόσεις σχεδιάζει η Ελλάδα με τα λεφτά από το μαξιλάρι του ESM...
Σχετικά Άρθρα
Σχέδιο πλήρης αξιοποίησης των 15,8 δισ. ευρώ από το «σκληρό» μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων των περίπου 35 δισ. για την πρόωρη αποπληρωμή σε 6 δόσεις, αρχής γενομένης από το 2027, μέρους από το υπόλοιπο σκέλος των δανείων από το πρώτο μνημόνιο, βρίσκεται στην «ατζέντα» της κυβέρνησης και του ΟΔΔΗΧ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Πιερ Γκρεμένια προκειμένου να δοθεί αυτή η δυνατότητα στην Ελλάδα καθώς πρόκειται για ένα ποσό που είχε λάβει η χώρα από τον Μηχανισμό με βάση τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Ιούνιο του 2018 ως εγγύηση για να μπορεί να δανείζεται φθηνότερα από τις αγορές.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει πλέον την επενδυτική βαθμίδα αυτό που διαπραγματεύεται με τον ESM είναι να ανάψει το πράσινο φως για την για την περαιτέρω πρόωρη αποπληρωμή ευρωπαϊκών δανείων.
Επισημαίνεται ότι τα δάνεια από το πρώτο μνημόνιο ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως τα 2040 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά, καθώς το Euribor 3μηνου είναι 3,82%.
Στόχος αυτή της κίνησης είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος και να ελαφρυνθεί η χώρα από τον εξωτερικό δανεισμό που αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα μεγέθη και κατ’ επέκταση ο περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησής του, μειώνει αντίστοιχα τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη.
Ακόμη πιο σημαντική συνέπεια είναι η βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς αγορές.
Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο ευνοϊκή για τη χώρα, μετά την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.
Με δεδομένο ότι στον ΟΔΔΗΧ έχουν κινήσει τις νομικές διαδικασίες με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης για την εξαγορά δανείων ύψους 5 δις. ευρώ, που λήγουν το 2026 το σχέδιο θα αφορά την πρόωρη αποπληρωμή υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα από το 2026 σε 6 ετήσιες δόσεις.
Σημειώνεται ότι στις 15 Δεκεμβρίου 2023, η χώρα μας προχώρησε στην πρόωρη εξόφληση δανείων του Greek Loan Facility, συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ που έληγαν το 2024 και το 2025.
Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει δύο ακόμα κινήσεις, μείωση της έκθεσης σε έντοκα γραμμάτια και πρόωρη αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται κοντά στη λήξη τους.

Συγκεκριμένα:

1. Μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να επιμηκυνθεί η μέση διάρκεια αποπληρωμής του χρέους, που σήμερα είναι τα 17,7 χρόνια. Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη από τις αρχές του έτους, καθώς προγραμματίζεται μια πρώτη μείωση της τάξης του 20%.
Στόχος είναι το απόθεμα των εντόκων γραμματίων ανέρχεται από 11,5 δισ. ευρώ το 2023 να μειωθεί στα 8 με 9 δις ευρώ το 2024.

2. Πρόωρη αποπληρωμή παλαιών ομολόγων του Δημοσίου και αντικατάσταση τους με νέες εκδόσεις. ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει σε επανεκδόσεις 5ετών και 15ετών ομολόγων το πρώτο τετράμηνο του 2024 όπου αντλήθηκαν μικρότερα ποσά, με επίσης ιδιαίτερα ικανοποιητική ανταπόκριση της ζήτησης από την αγορά.
Πρόκειται μία στρατηγική που ξεκίνησε την περυσινή χρονιά και θα ακολουθηθεί από το ελληνικό Δημόσιο καθώς οι νέοι τίτλοι είναι πιο ελκυστικοί για τους επενδυτές και βοηθούν στη συμμετοχή τους στις εκδόσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης