Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εξπρές επιστροφές φόρου από την ΑΑΔΕ - Ψάχνει 185.000 φορολογούμενους που δικαιούνται 60 εκατ. ευρώ

Εξπρές επιστροφές φόρου από την ΑΑΔΕ - Ψάχνει 185.000 φορολογούμενους που δικαιούνται 60 εκατ. ευρώ
Aναζητούνται 185.000 φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται 60 εκατ. ευρώ ή 3.243 ευρώ ο καθένας και δεν βρίσκονται
Ανεβάζει ταχύτητες για την επιστροφή φόρων η ΑΑΔΕ μειώνοντας το χρόνο για τη πίστωση των χρημάτων στους δικαιούχους που δεν έχουν άλλες οφειλές προς το Δημόσιο ενώ αναζητούνται 185.000 φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται 60 εκατ. ευρώ ή 3.243 ευρώ ο καθένας και δεν βρίσκονται.

Πιο συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι που είναι «καθαροί» σε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις και έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα βλέπουν μέσα σε μια εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης το ποσό της επιστροφής στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Αντίθετα όσοι είναι ανοικτοί σε φορολογικές οφειλές η ΑΑΔΕ θα προχωράει σε αυτόματο συμψηφισμό.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο πρώτος κεντρικός συμψηφισμός επιστροφών φόρου με οφειλές θα γίνει στις 12 Μαΐου 2024.

Συγκεκριμένα, το νέο καθεστώς που θα εφαρμόζει με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις η ΑΑΔΕ προβλέπει τα εξής:

1. Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

2. Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.

3. Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Μάλιστα για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων καθιερώνεται η υποχρεωτική δήλωση του ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού για κατοίκους Ελλάδος.
Συγκεκριμένα:

- Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

- Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

Να σημειωθεί ότι πάνω από 60 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρου βρίσκονται στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ η οποία αναζητά 185.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται.
Οι επιστροφές φόρου έχουν «παγώσει» καθώς οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στην ΑΑΔΕ.
Χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν γίνονται επιστροφές φόρου ενώ με τη νέα εφαρμογή myAADEapp οι φορολογούμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το IBAN του λογαριασμού τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την εφορία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης