Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκάνδαλο... Cameron: Η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει τη Ρωσία με βρετανικά όπλα – Θρίλερ με την είδηση - βόμβα του Reuters

Σκάνδαλο... Cameron: Η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει τη Ρωσία με βρετανικά όπλα  – Θρίλερ με την είδηση - βόμβα του Reuters
Πρωτοφανείς καταστάσεις και αναγκαστική λογοκρισία από το Reuters σε δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών που ενέπλεκε ευθέως το Λονδίνο σε σύγκρουση με τη Μόσχα
(upd) Ένα πραγματικό θρίλερ εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες σχετικά με τη δήλωση που φέρεται να έκανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Cameron την Πέμπτη (2/5/2024) ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα.
Πρόκειται για μία δήλωση που συμπίπτει χρονικά με την επιμονή Macron για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και δείχνει, πως η συλλογική Δύση είναι αποφασισμένη για μία μεγάλη πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία. 

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova τόνισε ότι ο Cameron πράγματι έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση αλλά λόγω του σάλου που ξέσπασε, το Λονδίνο αναγκάστηκε να ανασκευάσει.
Αρχικά το Reuters απέσυρε την είδηση που ανέφερε ότι ο Cameron, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο, είπε πως
η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα, και υποσχέθηκε να μεταδώσει σύντομα μια αναθεωρημένη εκδοχή της είδησης!

Κανονικά η είδηση

Πράγματι, η είδηση επανεμφανίζεται σήμερα Παρασκευή 3 Μαΐου, κανονικά στη ροή ειδήσεων του Reuters χωρίς κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση,
με τον David Cameron, αφού δεσμεύεται σε μια ετήσια οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών, να τονίζει ότι το Λονδίνο δεν έχει καμία αντίρρηση στο να χρησιμοποιηθούν βρετανικά όπλα στο ρωσικό έδαφος και να επισημαίνει ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα όπλα που την προμηθεύει η Μ. Βρετανία προκειμένου να χτυπήσει στόχους μέσα στη Ρωσία.
2_479.JPG
Μάλιστα ο David Cameron αναφέρει πως εξαρτάται από το Κίεβο εάν πρόκειται να πράξει κάτι τέτοιο.
«Η Ουκρανία έχει αυτό το δικαίωμα.
Ακριβώς όπως η Ρωσία χτυπά εντός της Ουκρανίας, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η Ουκρανία αισθάνεται την ανάγκη να βεβαιωθεί ότι αμύνεται» υποστηρίζει ο Cameron.
«Μπροστά στα μάτια μας, εκτυλίσσεται μία καθαρά αγγλική δολοφονία, είμαι βέβαιη ότι το είπε αυτό αλλά το σκάνδαλο που προκάλεσε αυτή η δήλωση ανάγκασε το Λονδίνο να υποχωρήσει και να θυσιάσει το Reuters», έγραψε στο Telegram η Zakharova.

reuters_3.JPG

Η δήλωση Cameron πριν λογοκριθεί

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε μία συνέντευξη με τον Cameron από το Κίεβο στην οποία μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από το Λονδίνο για να χτυπήσει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξή του, υποσχέθηκε επίσης να διαθέσει 3,74 δισεκατομμύρια δολάρια (3 δισεκατομμύρια λίρες) στην Ουκρανία σε ετήσια στρατιωτική υποστήριξη και είπε ότι το Λονδίνο θα βοηθήσει όσο χρειαστεί.
Τα μέσα ενημέρωσης και στρατιωτικοί bloggers στο διαδίκτυο είχαν μεταδώσει ως έκτακτη την είδηση με τη δήλωση Cameron για τη χρήση των βρετανικών όπλων από την Ουκρανία. Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και «παίζουν με τη φωτιά».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov σημείωσε ότι κάθε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση, μεταξύ άλλων όχι μόνο με την προμήθεια όπλων, αλλά και με την εκπαίδευση προσωπικού στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η ενίσχυση της Ουκρανίας με όπλα από τη Δύση δεν συμβάλλει στην κρίση και θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Macron: Δεν πρέπει να κερδίσει η Ρωσία στην Ουκρανία – Δεν αποκλείω τίποτα

Σε συνέντευξη του στον Economist, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron επισημαίνει ότι δεν αποκλείει κανένα σενάριο, όπως την αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία.
«Έχω έναν ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο: η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία.
Εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη.
Ποια ασφάλεια θα υπάρχει για τις γειτονικές χώρες, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τις άλλες;
Δεν αποκλείω τίποτα, γιατί αντιμετωπίζουμε κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα.
Αναμφίβολα ήμασταν πολύ διστακτικοί ορίζοντας τα όρια της δράσης μας σε κάποιον που δεν έχει πλέον και που είναι ο επιτιθέμενος» λέει στον Economist ο Macron ερωτηθείς για το εάν εξακολουθεί να διατηρεί την ιδέα για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Όπως λέει μάλιστα, «πολλές χώρες» υποστήριξαν αυτή την προσέγγιση του Παρισιού και συμφώνησαν με τη θέση του.
Όπως είπε ο Macron, θα εξέταζε το ζήτημα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία εφόσον το ζητούσε το Κίεβο και εφόσον ο ρωσικός στρατός κατάφερνε να σπάσει την πρώτη γραμμή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Εάν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα, θα πρέπει όλοι να θέσουμε αυτό το ερώτημα ούτως ή άλλως...
Αν η Ρωσία σπάσει την πρώτη γραμμή, εάν υπάρξει ένα σχετικό αίτημα από την Ουκρανία, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα, τότε θα έχουμε νόμιμους λόγους να διερωτηθούμε σχετικά με το θέμα της αποστολής στρατευμάτων» φέρεται να υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος.
«Πολλά κράτη αντιλήφθηκαν την προσέγγιση του Παρισιού, και συμφώνησαν με την θέση του σε αυτό το θέμα, ότι είναι καλή» υποστήριξε ο Macron.

Πολεμική τρέλα από ΝΑΤΟ παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές

Εν τω μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg έστειλε στις 30 Απριλίου 2024 μια επίσημη επιστολή στα κράτη μέλη της συμμαχίας να συγκεντρώσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία τα επόμενα πέντε χρόνια και να τα καταθέσουν σε ειδικό ταμείο, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto.
«Την Τρίτη τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έλαβαν την πρόταση του γενικού γραμματέα να συγκεντρώσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια που το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να δαπανήσει για τον πόλεμο.
Επιπλέον, πρόκειται να εισπραχθούν σε διάστημα πέντε ετών, πράγμα που σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ αναμένει ότι η στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Επεσήμανε ότι η Ουγγαρία δεν επιθυμεί κανένα μέρος αυτής της πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ. «Εμείς οι Ούγγροι δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε κοινές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για τη μεταφορά όπλων και την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.

Ο μεγάλος κίνδυνος του Παγκοσμίου Πολέμου

Τις επόμενες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα αγωνιστούμε για το δικαίωμα της Ουγγαρίας να μείνει μακριά από αυτήν την τρέλα, από τη συγκέντρωση αυτών των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σημείωσε Szijjarto διευκρινίζοντας ότι η πρόταση Stoltenberg έχει εγκριθεί από τα μέλη της συμμαχίας «σε πρώτη ανάγνωση».
Είπε επίσης ότι η ουγγρική κυβέρνηση θεωρεί ότι «το πιο σημαντικό καθήκον της είναι να εγγυηθεί την ασφάλεια του ουγγρικού λαού».
«Ως εκ τούτου, την επόμενη περίοδο θα επικεντρωθούμε στο να μείνουμε εκτός πολέμου.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον κίνδυνο ενός νέου παγκόσμιου πολέμου και τις προετοιμασίες για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα.
Αυτή η τρέλα εδώ στην Ευρώπη πρέπει να σταματήσει», είπε ο Szijjarto, προσθέτοντας ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι στο πεδίο της μάχης.
Επισήμανε ότι στη συνάντηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι θα πρέπει να συζητηθεί «το θέμα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας στρατηγικής οικονομικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια».
Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό «δεν είναι εύκολο, γιατί η οικονομική ανάπτυξη συμβαίνει καλύτερα σε καιρό ειρήνης και η ειρήνη για τους Ευρωπαίους γίνεται όλο και πιο απομακρυσμένη καθώς το ΝΑΤΟ κινείται για να περάσει τις κόκκινες γραμμές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης