Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Mundo: Σκληρή στάση της Ισπανίας έναντι της Ελλάδας – Ή παράταση του προγράμματος ή τίποτα

El Mundo: Σκληρή στάση της Ισπανίας έναντι της Ελλάδας – Ή παράταση του προγράμματος ή τίποτα
Τη σταθερή θέση του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem, υιοθετεί η ισπανική κυβέρνηση
«Ή παράταση του προγράμματος διάσωσης ή τίποτα», αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης της Ισπανίας έναντι της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Mundo, συντασσόμενη με τη σταθερή θέση που έχει εκφράσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, με τη στήριξη των κυριότερων χωρών της Ευρωζώνης.
Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση του Mariano Rajoy τίθεται στην πρώτη γραμμή πίεσης προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου ο ηγέτης του Αλέξης Τσίπρας να δεχθεί αυτό που μέχρι σήμερα έβλεπε ως μη αποδεκτό: να αιτηθεί παράταση του προγράμματος διάσωσης με τις προϋποθέσεις και τους όρους που είχε υπογράψει ο τέως έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Αν και στο Eurogroup δεν θέλουν να το αποκαλέσουν τελεσίγραφο, ουσιαστικό πρόκειται για τελεσίγραφο, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά.
Ο ολλανδός σοσιαλιστής Dijsselbloem θέλει το «ναι» του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, πριν από τις 16 του μηνός προκειμένου να εγκριθεί εγκαίρως από τα κοινοβούλια των χωρών της ζώνης του ευρώ μια παράταση του προγράμματος διάσωσης, που λήγει στις 28 Φλεβάρη.
«Το θέμα είναι αν ζητήσουν παράταση… Αν το κάνουν, αυξάνεται ο χρόνος για τη διαπραγμάτευση μιας μακροπρόθεσμης λύσης», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Αν η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση του προγράμματος, η ΕΚΤ θα είναι αυστηρή ακόμη και με την τελευταία γραμμή έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, που θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν μετά την ημερομηνία αυτή, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο για τον Αλ. Τσίπρα, όπου το κλείσιμο της στρόφιγγας από την Ε.Ε. θα συνδυαζόταν με το κλείσιμο των αγορών για το ελληνικό χρέος.
Πρόκειται για έναν «γκρεμό», μια άβυσσο, που σύμφωνα με τον οίκο Standard and Poor's θα περιλαμβάνει και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Στην Ισπανία, σημειώνεται στο άρθρο της El Mundo, η κυβέρνηση δεν είδε με πολύ καλό μάτι την επισημότητα με την οποία υποδέχθηκε ο σοσιαλδημοκράτης Martin Schulz, τον Τσίπρα, ούτε όμως και ότι ο επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici, ενθάρρυνε για την εξεύρεση της «χρυσής τομής» μεταξύ της παραδοσιακής θέσης τη Ε.Ε. για την Ελλάδα και εκείνου που αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis De Guindos, υπεραμύνεται της θέσης των εταίρων του, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι με την Ελλάδα όταν ήδη έχει αναχρηματοδοτηθεί τέσσερις φορές με προγράμματα διάσωσης τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και ότι, αν και το ευκταίο είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είχε τον αντίκτυπο που θα υπήρχε αν συνέβαινε κάτι τέτοιο το 2012.
Τέλος, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της El Mundo, εκτός της Ισπανίας και για λόγους πολιτικούς, και η Πορτογαλία συντάσσεται μαζί της.
Ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Pedro Passos Coehlo, θεωρεί μη αποδεκτό να προσφερθεί στην Ελλάδα ένα… χάπι λιγότερο πικρό από αυτό που έλαβε η Πορτογαλία για να ξεπεράσει την κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης