Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Blackrock και ΤτΕ θα υλοποιήσουν από κοινού τα νέα stress tests των ελληνικών τραπεζών, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο – Κρίσιμος καταλύτης τα NPLs που εκτοξεύθηκαν στο 27,8% ή 62,5 δισεκ. και τα ελλειπή κεφάλαια σε Εθνική και Eurobank

 Blackrock και ΤτΕ θα υλοποιήσουν από κοινού τα νέα stress tests των ελληνικών τραπεζών,  Νοέμβριο ή Δεκέμβριο – Κρίσιμος καταλύτης τα NPLs που εκτοξεύθηκαν στο 27,8% ή 62,5 δισεκ. και τα ελλειπή κεφάλαια σε Εθνική και Eurobank
Η Blackrock και η Τράπεζα της Ελλάδος θα υλοποιήσουν από κοινού τα νέα stress tests, που θα πραγματοποιηθούν χρονικά Νοέμβριο με Δεκέμβριο.
Στα νέα stress tests, θα δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα πέραν της κεφαλαιακής επάρκειας που διαχρονικά αποτελεί τον βασικό καταλύτη και τα NPLs.

Στα νέα stress tests θα ληφθεί υπόψη μια άκρως σημαντική παράμετρος που θα σχετίζεται με την συμπεριφορά των NPLs.
Σε σχέση με το παρελθόν θα ληφθούν υπόψη πολύ αυστηρότερα κριτήρια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία έχουν εκτιναχθεί στο 27,8% με προοπτική στο 30% και ακόμη υψηλότερα.
Η εμπλοκή της Blackrock θα έχει αυτό τον σκοπό να δώσει μια πιο εμπεριστατωμένη προσέγγιση για το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα NPLs σε μια οικονομία που συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση και κυρίως η ανεργία αυξάνεται.  
Είναι προφανές ότι θα χρειαστούν ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα από τις τράπεζες για να ανταπεξέλθουν στα νέα αυστηρότερα stress tests.
Η Πειραιώς και η Alpha διαθέτουν ήδη πολύ ισχυρά tangible book value και πολύ ισχυρά core tier 1 ενώ αντιθέτως Εθνική και Eurobank μετά τις τελευταίες κινήσεις με επαναγορές βρίσκονται στις παρυφές του 9% και απαραίτητα χρειάζονται νέα κεφάλαια.

Στο 27,8% τα NPLs με ανοδικές τάσεις…..

Στο 27,8% εκτοξεύθηκαν τα NPLs δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες αγγίζοντας σωρευτικά τα 62,5 δισεκ. ευρώ.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι τα δάνεια στο σύστημα φθάνουν τα 223 δισεκ. ευρώ παρουσιάζοντας πτώση, ωστόσο η βασική γενεσιουργός αιτία των επισφαλειών είναι η ανεργία.
Όσο αυξάνεται ο δείκτης ανεργίας, αυξάνονται οι επισφάλειες καθώς όταν οι δανειολήπτες χάνουν την εργασία τους, δηλαδή το σταθερό εισόδημα τους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
Όταν κλείνει μια επιχείρηση δημιουργεί διπλό σοκ NPLs.
Η εταιρία όταν είναι δανεισμένη και βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω της ύφεσης προφανώς δεν μπορεί να πληρώσει τις δανειακές τις υποχρεώσεις στις τράπεζες.
Απολύοντας όλους τους εργαζομένους, ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται καθώς μηδενίζονται τα σταθερά μηνιαία εισοδήματα και στο τέλος δεν μπορούν να πληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Επίσης ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, που έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως είναι ότι μεταξύ της κορύφωσης της ανεργίας και της κορύφωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπάρχει ένας ετεροχρονισμός 3 έως 4 μήνες.
Δηλαδή αν η ανεργία κορυφώσει τον Ιούλιο του 2013 η κορύφωση των NPLs των προβληματικών δανείων μπορεί να καταγραφεί στα αρχές ή μέσα του 2014.
Με βάση όλες τις ενδείξεις τα προβληματικά δάνεια στο σύστημα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και πλέον είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της Moody’s η οποία προέβλεψε πριν λίγους μήνες ότι τα NPLs θα φθάσουν στο 30% ή 67 δισεκ. ευρώ.
Σε σχέση με την τρέχουσα δυσμενή κατάσταση θα προστεθούν άλλα 5 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια στο σύστημα προσεχώς με βάση ένα λογικό σενάριο.
Σε περίπτωση παράτασης της ύφεσης και το 2014 είναι ξεκάθαρο ότι και η Moody’s θα αποδειχθεί συντηρητική καθώς τα NPLs θα μπορούσαν να εκτοξευτούν έως το 33-34% του συνόλου των δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης