Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Nuland ξαναχτύπησε: Ρωσική πόλη το Kharkiv – Πρωτοφανές 2.200 Ρώσοι στρατιώτες διέλυσαν την ουκρανική άμυνα

Η Nuland ξαναχτύπησε: Ρωσική πόλη το Kharkiv – Πρωτοφανές 2.200 Ρώσοι στρατιώτες διέλυσαν την ουκρανική άμυνα
Victoria Nuland (πρώην ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Το Kharkiv είναι ρωσική πόλη, σκόπιμα η Ρωσία κλιμακώνει τον πόλεμο - Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Οι Ουκρανοί έντρομοι ανησυχούν ότι σύντομα θα πολεμούν για την πόλη Zaporizhia
(Συνεχές update) Ενώ ο ρωσικός στρατός προελαύνει, και μάλιστα στο Kharkiv η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι περιγράφεται, αφού κανείς δεν περίμενε την προέλαση των Ρώσων… η περιβόητη Victoria Nuland πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ξαναχτύπησε λέγοντας ότι το Kharkiv είναι ρωσική πόλη.
Η Victoria Nuland έχει επιδείξει μίσος σταθερά κατά των Ρώσων και σίγουρα προσπαθεί με επικοινωνιακά κόλπα να απομειώσει την μεγάλη επιτυχία του Ρωσικού στρατού.
Η πραγματικότητα είναι στην αντεπίθεση του Ιουνίου 2023 ο Ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε 12 Ταξιαρχίες με τουλάχιστον 85.000 στρατιώτες προετοιμασμένες από το ΝΑΤΟ και μετά από 5 μήνες προσπαθειών πήραν το Robotyne στην περιοχή της Zaporizhia.
Συνολικά οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν σε διάστημα 5 μηνών 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Ο ρωσικός στρατός σε διάστημα 7 ημερών κατάφερε να προελάσει στο Kharkiv και να καταλάβει με 2.200 στρατιώτες... περίπου 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών στο Kharkiv όσα κατέλαβαν οι Ουκρανοί σε 5 μήνες…
Εν τω μεταξύ ο νέος νόμος για την επιστράτευση στην Ουκρανία είναι μια αποτυχία…
Οι νέοι δεν θέλουν να πολεμήσουν, αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι η αρχή του τέλους του διεφθαρμένου καθεστώτος Zelensky, παρεμπιπτόντως οι Ουκρανοί ακόμη αναζητούν τις αιτίες για την κατάρρευση της άμυνας στο Kharkiv.
Εν τω μεταξύ τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να προελαύνουν με επιτυχία στην περιοχή του Kharkiv, όπου προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στο ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό της «Λεγεώνας των Ξένων», την 24η, 42η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, 125η τεθωρακισμένη ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

Victoria Nuland (πρώην ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Το Kharkiv είναι ρωσική πόλη, σκόπιμα η Ρωσία κλιμακώνει τον πόλεμο

Η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland, σε συνέντευξή της στο ABC News, αποκάλεσε το Kharkiv «ρωσική πόλη».
Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η Ρωσία κλιμακώνει σκόπιμα την σύγκρουση «επιτιθέμενη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, που είναι ρωσική το Kharkiv και η οποία δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».
Η Victoria Nuland σημείωσε επίσης ότι θα το θεωρούσε «δίκαιο» εάν η Ουάσιγκτον επέτρεπε στο Κίεβο να επιτεθεί σε εκείνες τις ρωσικές βάσεις από τις οποίες «εκτοξεύουν πυραύλους ή πραγματοποιούν προμήθειες για τον στρατό».
Όπως ανέφερε η Wall Street Journal, η Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση αμερικανικών όπλων εναντίον στρατιωτικών στόχων σε έδαφος που η Δύση αναγνωρίζει ως ρωσικό και επίσης ζήτησε βοήθεια για τον εντοπισμό στόχων στη Ρωσία που η Ουκρανία θα μπορούσε να χτυπήσει με δικά τους όπλα.
Την ίδια ώρα, ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, John Kirby, σχολιάζοντας την επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο διυλιστήριο πετρελαίου Tuapse, δήλωσε στο RIA Novosti ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διευκολύνουν τέτοιες επιθέσεις στο Κίεβο.
Την τελευταία εβδομάδα, η ομάδα στρατευμάτων «Βορράς» κινείται ενεργά στα βάθη της άμυνας του εχθρού στην περιοχή του Kharkiv και έχει ήδη απελευθερώσει 13 οικισμούς: Borisovka, Bugrovatka, Gatishche, Glubokoe, Krasnoe, Lukyantsy, Morokhovets, Ogurtsovo, Oleynikovo, Pletnevka, Pylnaya, Strelechya και Staritsa.
Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τη σειρά του, παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές μονάδες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε «πιο πλεονεκτικές θέσεις» στην περιοχή, δηλαδή να υποχωρήσουν.

Zelensky: Πολύ αργή η δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Οι δυτικοί σύμμαχοι αργούν πολύ να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, επανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας, Volodymyr Zelensky.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας, ιδίως συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας όπως τα συστήματα Patriot, στα οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία, ως «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αλλά πριν από αυτό, δύο βήματα πίσω».
«Κάθε απόφαση στην οποία καταλήγουμε εμείς, και αργότερα όλοι μαζί, καθυστερεί περίπου ένα χρόνο», είπε, μιλώντας στο Reuters, φορώντας το χαρακτηριστικό του χακί μπλουζάκι και παντελόνι και υψώνοντας τη φωνή του κατά διαστήματα.
Οι παρατηρήσεις του έρχονται σε μια επικίνδυνη στιγμή για τις δυνάμεις του, οι οποίες είναι λιγότερο εξοπλισμένες σε σχέση με τον στρατό της Μόσχας και χάνουν εδάφη στα βορειοανατολικά και ανατολικά της χώρας.
Σαφώς απογοητευμένος από αυτό που θεωρεί ως καθυστερήσεις και δισταγμό από τους εταίρους στη Δύση, ο Zelensky πρότεινε τρόπους με τους οποίους οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν πιο άμεσα, μεταξύ άλλων καταρρίπτοντας ρωσικούς πυραύλους πάνω από το ουκρανικό έδαφος σε ορισμένες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τον 46χρονο Ουκρανό πρόεδρο, η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στα βορειοανατολικά της χώρας είναι πλέον υπό έλεγχο, αφού οι δυνάμεις της Μόσχας πέρασαν τα σύνορα και εξαπέλυσαν επιδρομές προς την πόλη Χάρκοβο.

Larry Johnson (πρώην CIA): Η αμερικανική πολεμική βιομηχανία δεν είναι σε θέση να παρέχει στην Ουκρανία πυραύλους αεράμυνας

Το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση στη Δύση, δεν είναι σε θέση να παράσχει στην Ουκρανία επαρκή συστήματα αεράμυνας, δήλωσε ο πρώην πράκτορας της CIA Larry Johnson.
«Αρχικά παρήγγειλαν δέκα χιλιάδες βλήματα.
Αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι κάθε φορά που ένας εχθρικός πύραυλος εισέρχεται στον εναέριο χώρο, πρέπει να εκτοξευθούν δύο πύραυλοι Patriot για να καταρριφθεί ο πύραυλος.
Μπορείς να καταρρίψεις 5.000;
Εντάξει, πόσους πυραύλους έχει εκτοξεύσει η Ρωσία από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, περίπου 7450 πυραύλους.
Σύμφωνα με τον Larry Johnson, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορέσουν να προμηθεύσουν το Κίεβο με τον προγραμματισμένο αριθμό πυραύλων ακόμα κι αν αυξήσουν την παραγωγή. Ταυτόχρονα, το δυναμικό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων υπερβαίνει σημαντικά τις στρατιωτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σημείωσε ο Larry Johnson.
«Δεν ξέρω από πού πήραν οι άνθρωποι αυτή την ιδέα αλλά η κατάσταση είναι «αδιέξοδο».
Η Ρωσία αυξάνει τα συστήματα αεράμυνας, drones, πυραύλους.
Και τι μπορεί να κάνει η Ουκρανία;
Οι ουκρανικές αρχές έχουν επανειλημμένα ανακοινώσει σοβαρή έλλειψη όπλων και πυρομαχικών μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τον Zelensky, τα στρατεύματα της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών.
Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, το Κίεβο θα αρχίσει να παραδίδει εδάφη, τόνισε ο Larry Johnson.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα σημειώσει ότι η άντληση όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία παρατείνει απλώς τη σύγκρουση και δεν συμβάλλει στην έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τον τερματισμό της.

New York Times: Οι Ρώσοι πήραν περισσότερα εδάφη το 2024, από ότι οι Ουκρανοί στην αντεπίθεση τους το 2023

Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει περισσότερα εδάφη κατά τη διάρκεια του 2024 από όσα είχαν καταφέρει να πάρουν οι Ουκρανοί κατά την αντεπίθεση τους το 2023 υποστηρίζει δημοσίευμα των New York Times.
Το δημοσίευμα επικαλείται τον αναλυτή Pasi Paroine από την φινλανδική ομάδα Black Bird που μελετά δορυφορικές εικόνες και πλάνα από το πεδίο της μάχης.
«Η Ρωσία έχει πάρει τον έλεγχο περισσότερων εδαφών φέτος από ό,τι κατέλαβε η Ουκρανία κατά την περσινή καλοκαιρινή της επίθεση» αναφέρουν οι New York Times, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η προέλαση του ρωσικού στρατού είναι σταθερή, παρά τις προσπάθειες των Ουκρανών να την επιβραδύνουν.

France 24: Ο νόμος για την νέα επιστράτευση στην Ουκρανία εγκρίθηκε πολύ αργά

Ο νόμος για την νέα επιστράτευση στην Ουκρανία εγκρίθηκε πολύ αργά, ο χρόνος για τέτοια μέτρα χάθηκε στο πλαίσιο της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων, τόνισε το Γαλλικό κανάλι France 24.
«Η Ουκρανία πιθανότατα θα χρειαστεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες νέους στρατιώτες για να φτάσει στην ισοτιμία με τους εξαιρετικά ανώτερους αριθμητικά Ρώσους».
Το France 24 επέστησε την προσοχή στην επιτυχή προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα βάθη της άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποκαλώντας την «επίθεση» και σημειώνοντας ότι ο εχθρός, αντίθετα, αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες στρατιωτικά.
«Η Ουκρανία βρίσκεται τώρα σε μια κρίσιμη κατάσταση - έχει πολύ λίγο χρόνο, αλλά αυτοί οι άνδρες θα πρέπει επίσης να εκπαιδευτούν, κάτι που θα πάρει βέβαια αρκετούς μήνες, μπορούν να εκπαιδευτούν σε διάστημα ένα μήνα και να σταλούν για να υπερασπιστούν την Ουκρανία… αλλά η αποτελεσματικότητά τους θα είναι πολύ χαμηλή».
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα σε πολλές περιοχές της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, η ομάδα στρατευμάτων «Βορράς» έχει προχωρήσει ενεργά στα βάθη της άμυνας του εχθρού στην περιοχή του Kharkiv και έχει ήδη απελευθερώσει 13 οικισμούς
Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τη σειρά του, παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές μονάδες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε «πιο πλεονεκτικές θέσεις» στην περιοχή, δηλαδή να υποχωρήσουν.
Ο νόμος για την ενίσχυση της επιστράτευσης στην Ουκρανία τέθηκε σε ισχύ στις 18 Μαΐου.
Όλοι οι υπόχρεοι για στρατιωτική θητεία πρέπει να ενημερώσουν τα στοιχεία τους στο στρατιωτικό γραφείο εγγραφής και στράτευσης εντός 60 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του εγγράφου.
Ο νόμος ορίζει ότι οι υπόχρεοι στρατιωτικής θητείας πρέπει να φέρουν ανά πάσα στιγμή στρατιωτική ταυτότητα και να την προσκομίζουν κατόπιν αιτήματος στο στρατιωτικό ληξιαρχείο ή στους αστυνομικούς.
Όσοι αρνηθούν μπορεί να στερηθούν το δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητο.
Ο χρόνος αποστράτευσης δεν ορίζεται στο νόμο.
Η διάταξη αυτή αφαιρέθηκε από το έγγραφο, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις σε ορισμένους βουλευτές.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Οι Ουκρανοί έντρομοι ανησυχούν ότι σύντομα θα πολεμούν για την πόλη Zaporizhia

Οι Ουκρανοί φοβούνται ότι η Ρωσία θα αρχίσει σύντομα να προελαύνει προς την πόλη Zaporizhia τόνισε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Τώρα στην Ουκρανία υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος ότι λόγω της πολύ κακής κατάστασης στο μέτωπο οι Ρώσοι θα προχωρήσουν βόρεια και στη συνέχεια θα δοθεί μάχη για την ίδια την πόλη Zaporozhye που θα οδηγήσει στην πτώση της πόλης», είπε ο Αλέξανδρος Μερκούρης
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, μεγάλοι οικισμοί που ελέγχονται από την Ουκρανία αρχίζουν να αδειάζουν, οι άνθρωποι φεύγουν λόγω της επιθετικής εκστρατείας κινητοποίησης της Ουκρανίας.
Όπως σημείωσε ο Μερκούρης, όλο και περισσότεροι Ουκρανοί αρνούνται να πάνε στο μέτωπο και να πεθάνουν στη μάχη.
Επιπλέον, η ερήμωση στις πόλεις οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούν να γίνουν πιθανά πεδία μάχης λόγω της ταχείας προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων, τόνισε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Ο ρωσικός στρατός τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει πολλές σοβαρές ήττες στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στη ζώνη ειδικής επιχείρησης και απελευθέρωσε σημαντικούς οικισμούς όπως η Avdiivka , η Maryinka και το Ocheretino, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός άλλων χωριών στο Donbass.
Επιπλέον, τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να προελαύνουν με επιτυχία στην περιοχή του Kharkiv, όπου προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στο ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό της «λεγεώνας των ξένων», την 24η, 42η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, 125η τεθωρακισμένη ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις περιοχές των οικισμών των Lukyantsy, Veseloe, Radgospnoe.

Kallas (Εσθονία): Καμία ενεργοποίηση του Άρθρου 5, εάν Δυτικοί στρατιωτικοί σκοτωθούν στην Ουκρανία

Δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ ούτε να βομβαρδίσουμε τη Ρωσία, εάν σκοτωθούν Δυτικοί στρατιωτικοί που έχουν σταλεί στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν τον ουκρανικό στρατό
λέει η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Kaja Kallas.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι εάν κάποιος τραυματιστεί στην Ουκρανία, αυτοί που έστειλαν τα στρατεύματα τους θα πουν: Αυτό εμπίπτει στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Ας βομβαρδίσουμε τη Ρωσία. Δεν λειτουργεί έτσι, δεν συμβαίνει αυτόματα» λέει μιλώντας στους Financial Times η Kallas.
Όπως λέει, αρκετά δυτικά κράτη έχουν στείλει στρατιωτικές δυνάμεις για να εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς, αλλά τα κράτη αυτά δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους θανάτους των πολιτών τους στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι αναφορές στη Δύση σχετικά με μια άμεση εμπλοκή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Zakharova (Ρωσία): Οι Δυτικοί… μαζεύουν τους στρατιωτικούς εκπαιδευτές τους από την Ουκρανία

Ορισμένα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ που έστειλαν στην Ουκρανία ειδικούς στρατιωτικούς για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιώτες έχουν αρχίσει ήδη να τους παίρνουν πίσω υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova σχολιάζοντας τις δηλώσεις της πρωθυπουργού της Εσθονίας, Kaja Kallas.
«Ορισμένες χώρες παίρνουν ήδη πίσω τους εκπαιδευτές τους, απλώς σιωπούν για αυτό.
Ελπίζω η γενναία Kaya να σας πει τις λεπτομέρειες» ανέφερε η Zakharova.

Responsible Statecraft (ΜΜΕ): Πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας…

Από την πλευρά του το Responsible Statecraft προειδοποιεί ότι η εμφάνιση εκπαιδευτών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας θα συνεπάγεται στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο αναλυτής Mark Episkopos «η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία χωρίς καμία μεγάλης κλίμακας και ρητή συμφωνία με τη Ρωσία πιθανότατα θα παρασύρει τις χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, σε έναν βάναυσο πόλεμο με τις ρωσικές δυνάμεις».
Όπως λέει, σε αυτή την περίπτωση η Μόσχα θα έχει λόγους να εξοντώσει τους ξένους εκπαιδευτές προκειμένου να αποτρέψει μια πιο σοβαρή στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι η ιδέα της αποστολής δυτικού στρατεύματος δείχνει ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις καταρρέουν και δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς εξωτερική επέμβαση.
«Αυτή η πρόταση, χωρίς στρατηγική για τον τερματισμό αντί για την κλιμάκωση της σύγκρουσης, είναι ένας άμεσος δρόμος προς την καταστροφή» λέει ο Episkopos.

Kim Dotcom (Γερμανός επιχειρηματίας): Η Μ. Βρετανία δεν θα αποφύγει μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης με τη Ρωσία, εάν…

Σε μια εφιαλτική πρόβλεψη που κάνει λόγο για μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης της Μ. Βρετανία με τη Ρωσία προχωρά ο Γερμανοφιλανδός επιχειρηματίας, Kim Dotcom.
Όπως λέει, εάν η Ουκρανία πλήξει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα, αυτό θα οδηγήσει σε μια άμεση σύγκρουση της Ρωσίας με τη Μ. Βρετανία.
«Η διπολική Βρετανία λέει ότι δεν θέλει μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, ενώ δηλώνει ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται στην Ουκρανία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν βαθιά στη Ρωσία» λέει ο Dotcom, αναφέροντας πως τέτοιου είδους επιχειρήσεις θα πραγματοποιούνταν με τη βοήθεια Βρετανών ειδικών και πληροφοριών.
«Αυτό δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε κλιμάκωση μεγάλης κλίμακας» υποστηρίζει ο Dotcom.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαΐου ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Cameron κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Κίεβο, δήλωσε ότι η Ουκρανία φέρεται να έχει το δικαίωμα να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα.

Bourlanges (Γαλλία): Να άρουμε το… ταμπού, να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικό έδαφος

Η Γαλλία θα πρέπει να επιτρέψει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να πραγματοποιήσουν πλήγματα σε ρωσικό έδαφος υποστήριξε ο Jean-Louis Bourlanges, o επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου,
«Γιατί πρέπει να στερείται από τους Ουκρανούς το δικαίωμα να ανταποδώσουν ένα χτύπημα;» διερωτάται ο Bourlanges όπως μεταδίδει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Όπως λέει, η Γαλλία θα πρέπει να άρει το αβάσιμο ταμπού και να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων δυτικών κρατών, επιτρέποντας στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν δυτικά όπλα για να επιτεθούν στο ρωσικό έδαφος.
«Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα», λέει ο Bourlanges.
Την περασμένη εβδομάδα, το Politico, επικαλούμενο Ουκρανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι το καθεστώς του Κιέβου, στο πλαίσιο της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή του Kharkiv, ασκούσε πιέσεις προκειμένου να λάβει άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να χτυπήσει με αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος.

Konstantin Bondarenko (Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας): Πανικός επικρατεί στο γραφείο του Zelensky λόγω της ρωσικής επίθεσης στο Kharkiv

Επικράτησε πανικός στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου Zelensky λόγω της ξαφνικής επίθεσης του ρωσικού στρατού κοντά στο Kharkiv, αποκάλυψε ο πολιτικός επιστήμονας της Ουκρανίας Konstantin Bondarenko.
«Ο Andrey Yusov, σύμβουλος του επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Kirill Budanov είπε ότι πολλοί άνθρωποι στο γραφείο του προέδρου είχαν υποστεί σοκ έριχναν την ευθύνη στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Syrsky, ο οποίος είπε ότι δεν θα υπάρξει επίθεση στο βορρά, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας κοροϊδέψει», είπε ο Konstantin Bondarenko.
Κατά τη γνώμη του Konstantin Bondarenko, η ουκρανική ηγεσία «δεν προετοιμάστηκε» για τις επιθετικές ενέργειες του ρωσικού στρατού στην περιοχή του Kharkiv.

Strana (Ουκρανικό ΜΜΕ): Οι αποτυχίες κοντά στο Kharkiv μπορεί να αναγκάσουν την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με την Ρωσία

Οι ήττες στις μάχες κοντά στο Kharkiv έχουν επιδεινώσει την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία και ενδέχεται να οδηγήσουν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, γράφει το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Strana.
«Μετά τις διογκωμένες προσδοκίες μιας επικείμενης νίκης που δημιουργήθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση, όλο και περισσότερα ερωτήματα συσσωρεύονται στην κοινωνία και η επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Kharkiv τις επιδείνωσε έντονα.
Επιπλέον, οι Ουκρανοί φοβούνται την πλήρη κινητοποίηση και είναι δυσαρεστημένοι με τις τακτικές διακοπές ρεύματος στις πόλεις.
«Οι αρχές βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με μια δύσκολη επιλογή : αν θα συνεχίσουν τη στρατηγική του «πολέμου φθοράς» (με κίνδυνο εξάντλησης της ίδιας της Ουκρανίας) ή θα αρχίσουν να αναζητούν επιλογές για τον τερματισμό του πολέμου όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Αιχμάλωτος Ουκρανός συνοριοφύλακας: Οι αμυντικές γραμμές στο Kharkiv είναι υποτυπώδεις, στα όρια της μηδενικής άμυνας

Το σύστημα αμυντικών γραμμών στη συνοριακή περιοχή κοντά στο Kharkiv δεν ήταν κατάλληλο για αυτούς τους σκοπούς, οι συνοριοφύλακες ετοίμασαν μηχανολογικές κατασκευές και χαρακώματα χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια μέσα, είπε αιχμάλωτος Ουκρανός συνοριοφύλακας.
«Υπάρχει μηδενική άμυνα στην περιοχή του Kharkiv, απλά δεν υπάρχει, δεν υπάρχουν συνθήκες, δεν υπήρχαν καθόλου πυροβολισμοί, δεν συναντηθήκαμε, απλά υποχωρήσαμε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μονάδα στην οποία υπηρετούσε έφτασε σε θέσεις κοντά στα σύνορα πριν από ένα μήνα.
Εκεί, οι συνοριοφύλακες, σύμφωνα με τον ίδιο, έπρεπε να «σκάψουν τρύπες για τον εαυτό τους» για να μην παγώνουν τη νύχτα.
«Με τα χέρια μας, με τις δικές μας δυνάμεις, γιατί δεν μας έδειξαν καν χάρτη, μια φορά ο οδηγός μας έδειξε και αυτό είναι όλο, είπαν παιδιά να βγείτε μόνοι σας, να μάθετε τον δρόμο» είπε ο κρατούμενος.
Πρόσθεσε ότι όλες οι εργασίες εκσκαφής γίνονταν υπό κακές καιρικές συνθήκες και για αρκετές εβδομάδες κοιμόντουσαν σε απροετοίμαστες θέσεις πλημμυρισμένες από νερό.

Alexey Kucherenko (Ουκρανός πολιτικός): Οι ρώσοι κατέστρεψαν το 90% της θερμικής ενέργειας της Ουκρανίας

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, με επιθέσεις στην ουκρανική υποδομή, διέλυσαν περίπου το 90% της δυναμικότητας των θερμοηλεκτρικών σταθμών στη χώρα, ο Zelenskyh θα πρέπει να το πει ανοιχτά στους πολίτες για αυτό, δήλωσε ο πρώην υπουργός Στέγασης και Κοινοτήτων της Ουκρανίας, Alexey Kucherenko.
«Έχουμε χάσει 8.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας - αυτά είναι πολλά, μίλησα με μηχανικούς - από τις 8.000 λειτουργεί μόνο το ένα δέκατο», είπε, διευκρινίζοντας ότι μιλάμε για παραγωγή θερμικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Alexey Kucherenko, ακόμη και η αύξηση του όγκου των εισαγωγών δεν θα βοηθήσει το Κίεβο να αποφύγει την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει μακρά διακοπή ρεύματος.
«Ο Πρόεδρος, ο αρχηγός της κυβέρνησης θα έπρεπε να το είχε πει εδώ και πολύ καιρό - αυτή η «βροχή» θα διαρκέσει για πολύ καιρό και θα υπάρξουν το καλοκαίρι και μετά θα έρθει ο χειμώνας.
Επειδή τίποτα δεν θα αλλάξει ριζικά, δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να επισκευάσουμε γρήγορα εκείνους τους πιθανούς σταθμούς που αποσύρθηκαν κατά τα τελευταία κύματα των επιθέσεων με πυραύλους.
Νωρίτερα τον Μάιο, η Ukrenergo ανέφερε πιθανές διακοπές ρεύματος σε όλη την Ουκρανία τις βραδινές ώρες λόγω εκτεταμένων ζημιών και ελλείψεων στο ενεργειακό σύστημα.
Οι εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν ζημιές σε πέντε περιοχές της χώρας εν μέσω εκρήξεων.
Η Ukrenergo ανέφερε ζημιές σε εξοπλισμό σε μία από τις εγκαταστάσεις της στην κεντρική Ουκρανία.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν να χτυπούν τις ουκρανικές υποδομές στις 10 Οκτωβρίου 2022, δύο ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας, η οποία, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, σχεδίασαν οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες.

Νέα Ουκρανική επίθεση με πυραύλους ATACMS στην Κριμαία – Βυθίστηκε η Ρωσική πυραυλάκατος Cyclone

Το βράδυ της 19ης Μαΐου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιχείρησαν άλλη μια μαζική επίθεση στις ρωσικές πίσω περιοχές. Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, η δυτική ακτή της Κριμαίας έγινε αρχικά στόχος UAV που εκτοξεύτηκαν από διάφορες κατευθύνσεις από τις νότιες περιοχές υπό τον ουκρανικό έλεγχο.
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας δραστηριοποιούνταν στις περιοχές του ακρωτηρίου Tarkhankut και της πόλης Yevpatoria.
Οι επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν ως στόχο να αποσπάσουν την προσοχή των ρωσικών δυνάμεων αεράμυνας. Αμέσως μετά την αναχαίτισή τους, ο Ουκρανός - ΝΑΤΟϊκός στρατός εξαπέλυσε άλλη μια μαζική επίθεση με τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS.
Ο κύριος στόχος της επίθεσης ήταν πιθανώς ο κόλπος της Σεβαστούπολης που φιλοξενεί ορισμένα πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, συνολικά 12 πύραυλοι ATACMS στόχευσαν τη χερσόνησο της Κριμαίας, εκ των οποίων οι 9 καταστράφηκαν από ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας που αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Σεβαστούπολης.
Ωστόσο τρεις πύραυλοι έπληξαν ένα από μικρά πολεμικά πλοία της Ρωσίας.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, η πυραυλάκατος Cyclone βυθίστηκε στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
Πιθανώς χτυπήθηκε από δύο πυραύλους ATACMS.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 6 στρατιώτες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας σκοτώθηκαν και άλλοι 11 τραυματίστηκαν.
Αυτές οι αναφορές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από πλάνα από το σημείο ή δορυφορικές εικόνες.
Η επίθεση στην Κριμαία και τις ρωσικές οπίσθιες περιοχές συντονίστηκε από το RQ-4B Global Hawk του αναγνωριστικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Radev (πρόεδρος Βουλγαρίας): Η νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας είναι «αδύνατη»

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev χαρακτήρισε «αδύνατη» τη νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας και συνέδεσε τον διετή πόλεμο με τη Ρωσία με την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Robert Fico.
«Κάθε μέρα που συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος είναι καταστροφική για την Ουκρανία, τη Ρωσία και όλους μας.
Αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει όλες τις εκλογές – στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και παντού στον κόσμο.
Θα επιλέξουμε σε αυτές και στις επόμενες εκλογές μεταξύ πολέμου και ειρήνης. Κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος να το καταλάβει αυτό», δήλωσε ο Radev το Σάββατο.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο ποιο μήνυμα έστειλε στην Ευρώπη η απόπειρα δολοφονίας του Fico, ο Βούλγαρος πρόεδρος μίλησε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Είναι απαράδεκτο να παρουσιάζεται η συνέχιση του πολέμου και η αδύνατη νίκη επί της Ρωσίας ως η μόνη δυνατή λύση», δήλωσε ο Radev.
Είπε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο τα πάθη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να φουντώνουν και στην Ευρώπη και «οι φωνές για ειρήνη δέχονται απόπειρες δολοφονίας», χωρίς ωστόσο να σχολιάζει το προφίλ του Σλοβάκου πολίτη που συνελήφθη για την απόπειρα, ο οποίος φέρεται να εκμπλέκεται σε ριζοσπαστικές φιλορωσικές ομάδες.
Ένα μήνα πριν από την απόπειρα δολοφονίας, ο Fico καταδίκασε την επιθετικότητα του Κρεμλίνου και υποστήριξε την Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό ομόλογό του, Dennis Schmihal, στη Μπρατισλάβα.
»Η απόπειρα δολοφονίας ενός Ευρωπαίου πρωθυπουργού από έναν ριζοσπαστικοποιημένο φανατικό, λόγω της υποστήριξής του στην ειρήνη, είναι ενδεικτική αυτής της βαθιά ριζωμένης μισαλλοδοξίας και του μίσους. Πολλοί πολιτικοί, κόμματα και μέσα ενημέρωσης έχουν συμβάλει σε αυτό με την παρουσίαση κάθε διαφορετικής φωνής ως φιλορωσικής, η οποία είναι εξαιρετικά άδικη και οδηγεί σε όλες αυτές τις αρνητικές συνέπειες», πρόσθεσε ο Radev.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος, η Ουκρανία θα είναι μια «δημογραφικά κατεστραμμένη χώρα, με εντελώς κατεστραμμένες υποδομές, βιομηχανία, παραγωγή, και αυτό θα έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».
Ο Radev ζήτησε πολιτικές προσπάθειες για την ειρήνη και όχι την παροχή όπλων: «Με όπλα, χωρίς όπλα – θα έχουμε παρόμοιο αποτέλεσμα. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. Η διαφορά θα είναι χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες και μια κατεστραμμένη χώρα (Ουκρανία) για την αποκατάσταση της οποίας θα πρέπει να πληρώσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι αναπόφευκτο».

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Νέα προέλαση στην κατεύθυνση Kharkiv, οι ρώσοι κατέλαβαν την πόλη Vovchansk

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Lyptsi (βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv ) στις 19 Μαΐου.
Οι
ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν έως και 800 μέτρα βάθος σε μια απροσδιόριστη περιοχή προς την κατεύθυνση του Lyptsi στις 18 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις νότια του Hlyboke (βόρεια του Lyptsi) και του Lukyantsi (βορειοανατολικά του Lyptsi) και ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις προς την κατεύθυνση Zelene (βορειοανατολικά του Lyptsi).
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιβεβαιωμένες προόδους εντός του Vovchansk (βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv) και συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή στις 19 Μαΐου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα στο βορειοανατολικό Vovchansk.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 19 Μαΐου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει κατά μήκος της οδού Haharina στο βορειοδυτικό Vovchansk και ότι το ρωσικό πεζικό προχώρησε πρόσφατα οριακά στη νότια (αριστερή) όχθη του ποταμού Vovcha κάτω από την κατεστραμμένη γέφυρα στην οδό Haharina. 
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Starytsya και την Buhruvatka (και τα δύο νοτιοδυτικά του Vovchansk).
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης τις χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Starytsya και προς την κατεύθυνση της Prylipka (και τα δύο νοτιοδυτικά του Vovchansk) και κοντά στο Tykhe (ανατολικά του Vovchansk).

Προέλαση προς Kupyansk-Svatove-Kreminna 

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 19 Μαΐου.
Οι
ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν έως και 1 χιλιόμετρο σε πλάτος και 1,75 χιλιόμετρα σε βάθος κοντά στο Berestove (βορειοδυτικά του Svatove). 
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο Myasozharivka (δυτικά του Svatove) και περιχαρακώθηκαν στον οικισμό. 
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις βορειοανατολικά του Kupyansk κοντά στο Synkivka, βορειοδυτικά του Svatove κοντά σε Ivanivka, Berestove, Kyslivka, Stepova Novoselivka και Stelmakhivka. νοτιοδυτικά του Svatove κοντά στο Novosadove, δυτικά της Kreminna κοντά στο Torske και νότια της Kreminna κοντά στο Hryhorivka και το Bilohorivka.

Ρωσική προέλαση στο Chasiv Yar 

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιβεβαιωμένες προόδους κοντά στο Chasiv Yar κατά τη διάρκεια πρόσφατων μηχανοκίνητων επιθέσεων εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών στην περιοχή στις 19 Μαΐου.
Οι
ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν εντός του Kanal Microraion στις 19 Μαΐου.
Οι μάχες συνεχίστηκαν βόρεια του Chasiv Yar κοντά στη Vasylivka και την Kalynivka, κοντά στο Novyi και το Kanal microraion, ανατολικά του Chasiv Yar κοντά στο Ivanivske, νοτιοανατολικά του Chasiv Yar κοντά σε Klishchiivka, Andriivka και Kurdyumivka και νότια του Chasiv Yar κοντά στο Shumy.

Νέα προέλαση δυτικά της Avdiivka 

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka στις 19 Μαΐου.
Οι
ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν εντός του Netaylove (νοτιοδυτικά της Avdiivka), βορειοδυτικά της Umanske (δυτικά της Avdiivka) και προς τη Novooleksandrivka (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Ρωσικές πηγές σημείωσαν ότι ο ρυθμός της ρωσικής προέλασης κοντά στην Ocheretyne (βορειοδυτικά της Avdiivka) έχει επιβραδυνθεί πρόσφατα.
Οι μάχες συνεχίστηκαν βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά σε Novokalynove, Novooleksandrivka, Yevhenivka, Solovyove, Novoselivka Persha και Novopokrovske, δυτικά της Avdiivka κοντά στο Umanske και νοτιοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Netaylove.
Χειριστές drone της 98ης Μεραρχίας VDV χτυπούν ουκρανικό εξοπλισμό κοντά στο Sokil.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_19_2024.png

Kupyansk_Battle_Map_Draft_May_19_2024.png

West_Of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_19_2024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_May_19_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης