Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέο δάνειο στην Ελλάδα με πρόσθετες εγγυήσεις - Πολιτική συναίνεση ζητούν οι Βρυξέλλες- "Καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση" - "Πράσινο φως για τα 78 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία"

Νέο δάνειο στην Ελλάδα με πρόσθετες εγγυήσεις - Πολιτική συναίνεση ζητούν οι Βρυξέλλες-
(upd7) Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, καθίσταται πλέον προϋπόθεση η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων για τη συνέχιση των χρηματοδοτήσεων. Οι Βρυξέλλες φαίνεται να ζητούν εγγράφως τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Οριστικές αποφάσεις στη σύνοδο της Δευτέρας δεν ελήφθησαν, καθώς παραπέμπονται στη Σύνοδο του Ιουνίου.
Η κατάσταση της Ελλάδας κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολη, δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker.
Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε ότι οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος είναι επιτεύξιμοι.
"Κανείς σήμερα στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έκανε λόγο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", έσπευσε να τονίσει ο Juncker.
Ο ίδιος "χαιρέτησε" τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς να λάβει πρόσθετα μέτρα για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011, ενώ έκανε ειδική μνεία και στη σημασία της εφαρμογής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Το ελληνικό ζήτημα θα ολοκληρωθεί οριστικά τον Ιούνιο, έσπευσε να σχολιάσει επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup.
Με τη σειρά του ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, O. Rehn ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Περαιτέρω εγγυήσεις ζητούν από την Ελλάδα η Κομισιόν και οι ισχυρότερες χώρες της ζώνης του ευρώ, ως αντάλλαγμα για την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας, ανέφεραν νωρίτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πορτογαλία

Αναφορικά με το θέμα της Πορτογαλίας, οι υπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης ενέκριναν τη χορήγηση στη χώρα δανείου ύψους 78 δισ. ευρώ για τρία χρόνια, με τη βασική προϋπόθεση ωστόσο ότι η Λισαβόνα θα ζητήσει από τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων να διατηρήσουν την έκθεσή τους σε πορτογαλικό χρέος.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Φιλανδία ήταν εκείνη που άσκησε πιέσεις για ένα είδος εμπλοκής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων.
"Η Λισαβόνα δεν είναι σε θέση να πιέσει τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων να διατηρήσουν την έκθεσή τους σε πορτογαλικό χρέος, επομένως δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η συγκεκριμένη δέσμευση έχει κάτι περισσότερο από συμβολική αξία", αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Από το ποσό των 78 δισ. ευρώ, η ΕΕ πρόκειται να διαθέσει τα δύο τρίτα. Το υπόλοιπο ένα τρίτο του ποσού θα εξασφαλίσει το ΔΝΤ.
Έναντι αυτού του εξωτερικού δανεισμού της, η Λισαβόνα πρέπει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να προνεί στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Υποψηφιότητα Draghi
"Ομόφωνα επιλέγουμε την υποψηφιότητα του νυν διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, M. Draghi για την ηγεσία της ΕΚΤ και τη διαδοχή του Jean-Claude Trichet", σημείωσε επίσης ο Juncker.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:

Η τύχη της Ελλάδος βρίσκεται στην Ευρώπη και όχι στο ΔΝΤ ανέφερε εμφατικά πολιτικός παράγοντας σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις μετά τη σύλληψη του Στρος Καν του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για ροζ σκάνδαλο.
Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή αναλαμβάνει ο Λίπσκι ο οποίος είναι αμερικανικής καταγωγής.
Η τύχη της Ελλάδος εξαρτάται από την Γερμανία και την Μέρκελ και προφανώς στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα θα επισκιαστεί από το ροζ σκάνδαλο του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν ο οποίος είναι σχεδόν αδύνατο να κατέλθει και στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας.
Στο Eurogroup αναμένεται να συζητηθούν 3 βασικά πράγματα τα οποία αφορούν την Ελλάδα.
1)Το ενδεχόμενο χορήγησης νέου δανείου προς την Ελλάδα 60 δις ευρώ.
2)Την επιμήκυνση με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου στο δάνειο των 110 δις ευρώ.
3)Το ενδεχόμενο στην σύνοδο κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου να εξετασθεί επιμήκυνση και του παλαιού χρέους των 340 δις ευρώ.
Η Ελλάδα απαραιτήτως πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να επιμηκυνθεί το παλαιό χρέος.
Αντιδρά και η ΕΚΤ αλλά η επιμήκυνση του παλαιού χρέους μέσα από μια εθελοντική διαδικασία θα δώσει σοβαρό χρόνο στην Ελλάδα να εξετάσει τα δομικά της προβλήματα και να βρει λύσεις στην διαχείριση των ελλειμματικών προϋπολογισμών.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δανείου δεν βρίσκεται "στο τραπέζι"
- Δεν θα υπάρξουν σήμερα αποφάσεις

H αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν συνιστά επιλογή, αναφέρουν σήμερα πηγές της Κομισιόν, λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών του Εurogroup.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σύλληψη του Στρος Καν δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα προγράμματα Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας.
"Πραγματοποιούμε σημαντικές προσπάθειες στο μέτωπο της διευκόλυνσης των ελληνικών δανείων, ωστόσο δεν θα ληφθεί καμία απόφαση πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας", αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, J. C. Juncker που επισημαίνει ότι 'σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας, ωστόσο δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις'.
"Είναι βέβαιο ότι σήμερα δεν θα λάβουμε αποφάσεις για την Ελλάδα", επιβεβαιώνει από την πλευρά του και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaueble.
Με τη σειρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel δηλώνει ότι "μια αναδιάρθρωση του χρέους ευρωπαϊκής χώρας πριν από το 2013 θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αξιοπιστία της Ευρωζώνης".
Το κλιμάκιο της τρόικα θα διαμηνύσει στο Eurogroup ότι οι διαβουλεύσεις για την Ελλάδα δεν έχουν ολοκληρωθεί, αναφέρουν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, την ίδια ώρα, άλλες ευρωπαϊκές πηγές.
Το κλιμάκιο της τρόικα απαιτεί περισσότερες απαντήσεις από την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, ενώ επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει για πρόσθετες περικοπές δαπανών και πιο ρεαλιστικούς, μικρότερους στόχους για τα έσοδα.

Die Welt: Απογοητευμένο το ΔΝΤ για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα


Με νέο δημοσίευμα για την Ελλάδα επανέρχεται η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, στους κόλπους του ΔΝΤ είναι διάχυτη η απογοήτευση για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ενώ διατυπώνονται αμφιβολίες για το εάν θα πρέπει να χορηγηθεί στη χώρα νέο δάνειο. Ιδιαίτερη κριτική ασκείται στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.
Ωστόσο σύμφωνα με διπλωμάτες το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και στην 5η δόση, καταλήγει η Die Welt.

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Ο Π. Στάϊνμπρικ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μέχρι το 2009, ζήτησε σήμερα να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος και να αποδεχθούν κάποιοι πιστωτές να ζημιωθούν.
Συμμετέχοντας σε ένα πάνελ ομιλητών στο πανεπιστήμιο του Ααχαεν, ο σοσιαλδημοκράτης Στάϊνμπρικ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει με κάποιον άλλον τρόπο να λύσει το πρόβλημα του εξωτερικού της χρέους.
Αναφέρθηκε σε μία "ήπια" αναδιάρθρωση του ώριμου εξωτερικού χρέους της Ελλάδας και στη μείωση των επιτοκίων του, αλλά και στην προοπτική κάποιοι πιστωτές να ζημιωθούν.
Εαν η Αθήνα δεν διαβουλευθεί στην κατεύθυνση αυτή, τότε η κρίση του χρέους θα γίνει "τρόμος χωρίς τέλος", τόνισε ο ομιλητής. "Θα χρειάζεται η μια διάσωση μετά την άλλη", τόνισε. Πρέπει οι πιστωτές να αναλάβουν τον κίνδυνο να ζημιωθούν, πρόσθεσε.
"Ας συμμετάσχουν οι πιστωτές σε μία τέτοια διαδικασία, ώστε να πειθαρχήσουν οι επενδυτές στη συνέχεια, προέτρεψε τέλος μιλώντας στο πανεπιστήμιο του Ααχεν ο πρώην υπουργός των Οικονομικών της Γερμανίας.

Η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο Μηχανισμό Στήριξης ζητά ο πρώην Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Φραντς Βρανίτσκι


Να παραμείνει ανοικτή η "ομπρέλα διάσωσης" για την Ελλάδα και "σίγουρα μπορεί να γίνουν αρκετά ακόμη", τονίζει ο πρώην Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι, σε μακρά συνέντευξή του στην ευρείας κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ", συνέντευξη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αναφέρεται στην Ελλάδα.
Απορρίπτοντας και τα τρία σενάρια, αναδιάρθρωση, επιπλέον δάνεια και έξοδο από το ευρώ, ο πρώην καγκελάριος υποστηρίζει την επέκταση του Μηχανισμού Στήριξης ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτόν η Ελλάδα και παρατηρεί πως θα πρέπει να γίνουν ταχύτατα βήματα από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Παγκόσμιας Τράπεζας, για την παράταση του χρόνου πληρωμής των χρεών σε 20 με 25 χρόνια και ακόμη και για μια επιδότηση της μείωσης των επιτοκίων, ώστε οι Έλληνες να μπορέσουν να εξέλθουν από αυτή τη φοβερή πίεση.

Απορρίπτει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο Ρομάνο Πρόντι


Το ευρώ δεν θα αποτύχει αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος απορρίπτει και τα σενάρια για πιθανή έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τάγκες Αντσάιγμερ" της Ζυρίχης ο Πρόντι σημειώνει ότι στο παρελθόν έχουν εμφανισθεί αρκετές κρίσεις χρέους και αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων χωρών, αλλά δεν υφίσταται ανάγκη για έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη. Αυτό που χρειάζεται είναι μεγαλύτερη αλληλεγγύη εντός της ΕΕ και τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε η Ελλάδα να έχει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και να τη διατηρήσει.
Aυτό που χρειάζεται τώρα, τονίζει, είναι να δοθεί η δυνατότητα και ο χρόνος στην Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση, χωρίς κούρεμα, μερική μείωση του χρέους ή έξοδο από το ευρώ. Χρειάζεται να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα είτε με την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων ή με καλύτερα επιτόκια, για να εξέλθει της κρίσης. Τα εργαλεία είναι γνωστά. Αυτό που λείπει, είναι η πολιτική βούληση στην Ευρώπη και εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος της Γερμανίας. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει κάποιος, που να διαθέτει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την Ευρώπη, κάποιος που είναι διατεθειμένος να πάρει πολιτικό ρίσκο, όπως έκανε ο καγκελάριος Κολ με την δημιουργία του ευρώ, κάποιος που πιστεύει ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι πιο σημαντικό από μερικές ασήμαντες περιφερειακές εκλογές.

Πρατ: Η Ελλάδα θα μπορούσε να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χωρίς να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της

Η Ελλάδα θα μπορούσε, όπως το Βέλγιο παλαιότερα, να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χωρίς να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα "Λ Εκό" ο Πέτερ Πράτ, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου και μελλοντικό διευθυντικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Πέτερ Πρατ, ο οποίος τοποθετείται στην ΕΚΤ την 1η Ιουνίου για οκταετή θητεία, τονίζει ότι ο κύριος ρόλος της ΕΚΤ στην τωρινή συγκυρία είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και διαφωνεί με εκείνους που πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός αποτελεί λύση στο πρόβλημα του χρέους.
Σχετικά με την Ελλάδα ο Πέτερ Πρατ απαντά στις ερωτήσεις της εφημερίδας τα εξής:
Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι η αναδιάρθρωση θα δώσει λύση στα περισσότερα προβλήματα της χώρας. Τα προβλήματα θα παραμείνουν. Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η χώρα τις χρειάζεται. Το βλέπουμε στις υπηρεσίες ή στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Εάν τα φορολογικά έσοδα εισπράττονται τόσο άσχημα και αν η φοροδιαφυγή είναι τόσο μεγάλη, οφείλεται επίσης στην κακή οργάνωση της Διοίκησης.
Πρέπει να συνυπολογίσουμε τις επιπτώσεις μίας αναδιάρθρωσης του χρέους. Θα μπαίναμε σε τελείως άγνωστη ζώνη: τι θα γινόταν με τον ελληνικό τραπεζικό τομέα; Με τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης στο εξωτερικό;
«Κάποτε, η κατάσταση του Βελγίου ήταν σχεδόν το ίδιο ανησυχητική με εκείνη της Ελλάδας. Το 1993, το δημόσιο χρέος μας έφτανε το 134% του ΑΕΠ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι αδύνατον, για την Ελλάδα, να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα (δημοσιονομικό πλεόνασμα χωρίς τα έξοδα των επιτοκίων) στο 6% του ΑΕΠ. Είναι όμως δυνατό, χωρίς υποτίμηση ή αναδιάρθρωση όπως αυτό επιτεύχθηκε στο Βέλγιο. Χάρη στα μέτρα εξυγίανσης, καταγράψαμε, ανάμεσα στο 1998 και το 2001, πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 6% (έως 6,8%). Το ΔΝΤ δεν θα είχε ποτέ εγκρίνει ένα σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα, εάν αυτό δεν ήταν ρεαλιστικό. Αλλά δεν είναι εύκολο να κερδίσεις την ομοφωνία, στην ελληνική κοινωνία, ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης