Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον... κόσμο της Αγοράς

tags :
Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον... κόσμο της Αγοράς

Πολλά και ενδιαφέροντα[;] από και για τον κόσμο των Αγορών…




Στην Ελλάδα η κατάσταση ήταν ήδη δραματική λόγω των εκλογών και του αδιεξόδου στην οικονομία. Το bail in θα μηδενίσει τις τραπεζικές μετοχικές αξίες και οι μέτοχοι τους θα καταστραφούν ολοκληρωτικά.

Αντεξαν οι μετοχές των ΛΑΜΔΑ [σταθερή!], της Τεχνικής Ολυμπιακής στο +2%, η ΤΡΑΣΤΟΡ αμετάβλητη λόγω της Δ.Π., +0,82% η ΕΥΠΙΚ , χωρίς μεταβολή η ΟΤΟΕΛ, οριακά στο μείον η ΕΛΒΑΛ, μικρή πτώση για ΠΛΑΘ, ΜΛΣ. Καλά στάθηκαν και οι Grivalia, INLOT…
Στα 439,4 εκατ. η κφση της ΠΕΙΡ, στα 500 εκατ. η ΕΥΡΩΒ, με την ΑΛΦΑ να αποτιμάται 919,4 εκατ. και την ΕΤΕ 1,26 δισ. ευρώ. Ολες μαζί… στα 3 δισ. ευρώ. Σε μία συνεδρίαση έχασαν σχεδόν 1 δισ. ευρώ!! Και… 32 δισ. ευρώ από πέρυσι…

Μέσα στη χθεσινή συνεδρίαση, η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου μειώθηκε κατά 4,1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα έχει κατέλθει στα... 32,8 δισ. ευρώ!! 

Ο Γενικός Δείκτης έχει διαπεράσει τα χαμηλά τριετίας, ενώ από την αρχή του έτους οι απώλειές του ξεπερνούν το 30%. 

Στα ίδια περίπου επίπεδα και η πτώση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ από την αρχή του έτους ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει πάνω από το 80% της αξίας του. 

Μόνο τον Αύγουστο ο δείκτης των τραπεζών έχει χάσει σχεδόν 70%, με τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 
ΟΤΕ: Με απώλειες 17,3% μπαίνει ξανά στο στόχαστρο μεσοπρόθεσμων χαρτοφυλακίων που δίνουν προτεραιότητα στα θεμελιώδη και τις προοπτικές των ομίλων που τους ενδιαφέρουν. Και έχουν σύμμαχο μαζί τους και τον χρόνο…
ΔΕΗ: Πτώση 17,91% τιμή στα 3,5300 ευρώ και αποτίμηση 819 εκατ. ευρώ. Δημιουργεί ξανά ευκαιρίες αλλά ποιος είναι σε θέση να τις εκμεταλλευτεί μετά από τέτοια και τόση εξουθένωση αλλά και με Capital Controls στη πλάτη του;;
AEGEAN AIRLINES: Ρευστοποιούν υποχρεωτικά και πολλά χαρτοφυλάκια για να καλύψουν άλλες ανάγκες τους… Γερή διόρθωση χθες για τα κυβικά της, αλλά με κφση στα 433 εκατ. ευρώ έχουμε πολλαπλασιαστή κερδών κάτω του 6… Και μάλλον θα διορθώσει κι άλλο.
ΕΥΔΑΠ: Στο 50% της Book Value και για να ακριβολογούμε σε απόσταση 100% από την Book Value…
ΦΦΓΚΡΠ: Πιέζεται λόγω Κίνας… Και θέλει προσοχή γιατί η… Κίνα δεν τελείωσε… Απλά, διορθώνει βίαια… Με κφση 1 δισ. ευρώ, πολλαπλασιαστή κερδών σαφέστατα μονοψήφιο και με ανύπαρκτο δανεισμό…
ΔΙΟΡΘΩΣΑΝ ΑΓΡΙΑ: Ελλάκτωρ με απώλειες 16,2% και κφση 193 εκατ. ευρώ, ΟΛΘ στο -8,1% και στα 204 εκατ. ευρώ, ΦΟΥΡΛΗΣ πτώση 14,73% και κφση 97,4% στη τιμή των 1,9100 ευρώ, ΕΥΑΠΣ μείον 8,68% και κφση 95,5 εκατ., το πετρέλαιο δεν βοηθάει τα ΣΩΛΚ [κφση 94 εκατ. και στο 0,7560 ευρώ] 
ΣΥΝΤΡΙΒΗ: Στο -25,64% ο τίτλος της JP Αβαξ στο ιστορικό χαμηλό του 0,2900 ευρώ με τζίρο μόλις 207 ευρώ [!] και με την κφση του ομίλου στα 22,5 εκατ. ευρώ. Μείον 23% για την ΑΤΤΙΚΗΣ στο ιστροικό ελάχιστο 0,0300 ευρώ και με την κφση στα 31,4 εκατ.
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ: Η παγκοσμιοποίηση καθιστά σχεδόν αδύνατον για τις ρυθμιστικές Αρχές μίας χώρας, να προβλέψουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις των πράξεων τους – οπότε, εάν ένα κράτος είναι μεγάλο και ισχυρό, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α. ή η Ιαπωνία, τότε τυχόν λάθη της πολιτικής του, μπορεί να αποβούν καταστροφικά για ολόκληρο τον πλανήτη.
Σχετική εικόνα

Μέσω της παγκοσμιοποίησης μεταφέρεται η φορολογία των πολυεθνικών επιχειρήσεων προς τις μικρομεσαίες εταιρείες και τους μεμονωμένους πολίτες – επειδή οι μεγάλοι όμιλοι έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται σε χώρες, στις οποίες οι φόροι είναι χαμηλότεροι, για λόγους ανταγωνιστικότητας (για να προσελκύσουν τις πολυεθνικές).
Η παγκοσμιοποίηση οδηγεί σε συναλλαγματικούς πολέμους  αφού κάθε χώρα προσπαθεί να υποτιμήσει το νόμισμα της, για να εξάγει περισσότερα προϊόντα. Ενθαρρύνει την εξάρτηση από άλλες χώρες, όσον αφορά τα βασικά αγαθά και τις υπηρεσίες, οπότε μειώνει σημαντικά την αυτάρκεια – καταστρέφοντας τον παραγωγικό ιστό, θέσεις εργασίας κλπ.
Το σημαντικότερο δε όλων, συνδέει όλες τις χώρες μαζί και με έναν τέτοιο τρόπο (συγκοινωνούντα δοχεία),ώστε όταν μία από αυτές καταρρέει, να υπάρχει ο κίνδυνος να παρασύρει μαζί της και τις υπόλοιπες – όπως διαπιστώσαμε από την ελληνική κρίση και τον φόβο ολόκληρου του πλανήτη, για τα αποτελέσματα τυχόν χρεοκοπίας της χώρας μας. Και τώρα μας προκύπτει… ΚΙΝΑ.
Σχετική εικόνα

ΣΧΟΛΙΑ: Με τις μετοχές των επιχειρήσεων του κλάδου της βιοτεχνολογίας να αποτιμούνται σε πάνω από 500 φορές τα κέρδη τους, τις μεγάλες συμφωνίες να επανεμφανίζονται και τις πωλήσεις ομολόγων να κινούνται σε επίπεδα – ρεκόρ, η ανησυχία ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές αυξάνεται εν μέσω ενός ράλι που ώθησε τον δείκτη μετοχών Standard & Poor’s 500 σχεδόν 30% υψηλότερα από το υψηλότερο επίπεδό του κατά το 2007.
Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις είναι διογκωμένες όσον αφορά τις μετοχές μικρών εταιρειών του βιοτεχνολογικού κλάδου και του κλάδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες με τα ιστορικά τους επίπεδα.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Από τον Μάρτιο του 2009 που άρχισε η άνοδος του αμερικανικού χρηματιστηρίου, οι μετοχικές αξίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 15 τρισ. δολάρια και ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε μέχρι και αυξηθεί κατά 193%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης