Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτωπο Χατζηδάκη με λογιστές για τις «προκάτ» φορολογικές δηλώσεις: ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ δεν παίζουν με τους φορολογούμενους

Μέτωπο Χατζηδάκη με λογιστές για τις «προκάτ» φορολογικές δηλώσεις: ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ δεν παίζουν με τους φορολογούμενους
Εντός της ημέρας αναμένεται ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ σχετικά με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις
Σχετικά Άρθρα
Σαφείς αιχμές κατά των λογιστών για τις αντιδράσεις τους όσον αφορά τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, εκτόξευσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
«Το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεν παίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις» διεμήνυσε ο υπουργός με αφορμή την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), θέτοντας παράλληλα το εξής ερώτημα: «Μήπως το πρόβλημα είναι ότι λιγότεροι φορολογούμενοι θα προσφύγουν φέτος στους λογιστές;».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων υπήρχε σε κάποιο βαθμό και τα προηγούμενα χρόνια. Η διαφορά φέτος είναι η υπογραφή. «Δηλαδή πέρυσι απαιτείτο ούτως ή άλλως η υπογραφή του φορολογούμενου. Τώρα εάν δεν υπάρξει υπογραφή μέσα στις προθεσμίες, θεωρείται ότι ο φορολογούμενος αποδέχτηκε. Όλο αυτό για τι γίνεται; Γίνεται εδώ και χρόνια και εξελίσσεται από φέτος περαιτέρω, για να περιοριστεί ο κόπος των φορολογουμένων, το τρέξιμο δεξιά και αριστερά για να συλλέγουν στοιχεία και τα έξοδα, τα οποία εισπράττουν με μορφή εσόδων οι λογιστές. Να είμαστε τελείως καθαροί» υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Εντός της ημέρας απάντηση από ΑΑΔΕ

Όσον αφορά την ανακοίνωση των λογιστών, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως κάλεσε την ΑΑΔΕ να εξετάσει το θέμα, «να δει αν υπάρχει οποιαδήποτε πτυχή που χρήζει αντιμετώπισης. Εν πάση περιπτώσει εντός της ημέρας θα υπάρξει ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ. Με την επιφύλαξη της ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ όμως, εγώ ως υπουργός Οικονομικών θέλω να σημειώσω ότι πάντως σε καμία περίπτωση τα στοιχεία αυτά τα οποία συλλέγονται από τον ΕΦΚΑ, από τις τράπεζες κ.λπ. δεν είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα περσινά στοιχεία. Διότι ίδιες είναι οι τράπεζες, ίδιος είναι ο ΕΦΚΑ, ίδιοι είναι οι φορείς που αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Αντιθέτως φέτος γίνεται ένα βήμα μπροστά λόγω της λογικής, την οποία μόλις σας εξήγησα».

Κι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας συνέχισε λέγοντας «μου κάνει, λοιπόν, εντύπωση γιατί πέρσι δεν υπήρξαν τέτοιο είδους ανακοινώσεις ή πρόπερσι ή πάρα-πρόπερσι και υπάρχουν ειδικά φέτος. Μήπως αυτό σχετίζεται με το ότι δεν απαιτείται πια υπογραφή των φορολογουμένων και θεωρείται ότι η δήλωση είναι έγκυρη ως εκ τούτου είναι ένας επιπλέον λόγος για να μην προσφεύγουν οι φορολογούμενοι στους λογιστές; Μήπως; Είναι ένα ερώτημα το οποίο καθένας μπορεί να το σκεφτεί.
Πάντως θέλω να διαβεβαιώσω ότι προφανώς το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεν παίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις.
Θα εξετάσει η ΑΑΔΕ με προσοχή και θα απαντήσει με σαφήνεια σε αυτά τα ερωτηματικά που θέτει η Ομοσπονδία των Φοροτεχνικών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης