Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Lascelles (πρόεδρος ανεξάρτητης επιτροπής): Αναγκαία για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης Τρ. Κύπρου - Λαϊκής η σταθερή υποστήριξη της ΕΚΤ - Διαφορετικά, είναι ορατός ο κίνδυνος της αποτυχίας... H Λευκωσία έχει έναν δύσκολο δρόμο μπροστά της...

tags :
Lascelles (πρόεδρος ανεξάρτητης επιτροπής): Αναγκαία για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης Τρ. Κύπρου - Λαϊκής η σταθερή υποστήριξη της ΕΚΤ - Διαφορετικά, είναι ορατός ο κίνδυνος της αποτυχίας... H Λευκωσία έχει έναν δύσκολο δρόμο μπροστά της...
Την ανάγκη της σταθερής υποστήριξης της ΕΚΤ στο μείζον ζήτημα της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης της Τράπεζας Κύπρου με την Λαϊκή Τράπεζα, επισήμανε ο David Lascelles, πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία ανατέθηκε η εκπόνηση έκθεσης για το μέλλον των κυπριακών τραπεζών.
Σε συνέντευξη του στο Agence Europe, ο Lascelles αναφέρει ότι είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης η επιτυχής αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου.
Όπως αναφέρει το Stockwatch, ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή που είχε στείλει προς τους δανειστές της χώρας ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ο Lescelles επισημαίνει ότι η επιστολή του προέδρου "περιέχει πολλά ακριβή γεγονότα και μια εκτίμηση της κατάστασης την οποία υποστηρίζουμε".
Η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει μια πολύ δύσκολη απόφαση, αν θα προχωρήσει σε επέκταση της παροχής ρευστότητας προς τη νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση, καθώς έχει ήδη αλλάξει τους κανόνες όσον αφορά στις εξασφαλίσεις και όχι μόνο, έτσι ώστε να καταστήσει δυνατή την παροχή ρευστότητας. Η συγχώνευση πρέπει να ολοκληρωθεί και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει, είναι εφόσον η ΕΚΤ την υποστηρίζει σταθερά, διαφορετικά, όπως τονίζει ο Lascelles, η συγχώνευση θα μπορούσε να αποτύχει...
Σύμφωνα με τον Lascelles, η Κύπρος βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Είναι στην αρχή της ύφεσης... Η Κύπρος βρίσκεται στο πρώτο στάδιο προς αυτή την κατεύθυνση, έχει συνεπώς πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά της. Η επιτυχία δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη, η Κύπρος ενδέχεται κάλλιστα να χρειαστεί περισσότερα χρήματα κάποια στιγμή.
Ερωτηθείς ποιο είναι το πιθανό κόστος της καθυστέρησης της αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, ο Lascelles απαντάει ότι κατά πρώτον, η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί. Είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί η σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να αρθούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, τονίζει, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα συμβεί αυτό. "Ορισμένοι αναφέρουν το φθινόπωρο, αλλά οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία πρέπει κανείς να είναι περισσότερο προσεκτικός παρά θαρραλέος, οπότε αναμένω ότι θα διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα", πρόσθεσε.
Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο μια μεγάλη διεθνής τράπεζα να αγοράσει την Τράπεζα Κύπρου, απάντησε ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι εφικτό, επειδή οι πάντες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Κύπρο. Ωστόσο, συνέχισε, μόλις η σταθερότητα επιστρέψει, αυτό είναι μια δυνατότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης