Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Τρύπα» μισό δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό από τους έμμεσους φόρους - Στα 217 εκατ. ευρώ η υστέρηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, στα 350 εκατ. ευρώ από τους ΕΦΚ - Σε «συναγερμό» η κυβέρνηση που αγωνιά για την επόμενη μέρα...

«Τρύπα» μισό δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό από τους έμμεσους φόρους - Στα 217 εκατ. ευρώ η υστέρηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, στα 350 εκατ. ευρώ από τους ΕΦΚ - Σε «συναγερμό» η κυβέρνηση που αγωνιά για την επόμενη μέρα...
«Στεγνώνουν» από εισπράξεις τα κρατικά ταμεία εξαιτίας της σημαντικής πτώσης που παρουσιάζει η ιδιωτική κατανάλωση. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η «τρύπα» στα έσοδα από την έμμεση φορολογία φθάνει τα 506 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων έχουν ήδη σημάνει «συναγερμό» στην κυβέρνηση δεδομένου ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ καταγράφουν υστέρηση 217 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο καθώς εισπράχθηκαν 3,355 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,571 δις. ευρώ.
Μόνο οι απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα πετρελαιοειδή φθάνουν στα 126 εκατ. ευρώ – στοιχείο που είναι ενδεικτικό για το πώς χειρίστηκαν φέτος τα νοικοκυριά το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης…
Εκτός από τον ΦΠΑ, σημαντικές «διαρροές» εσόδων είχε το υπουργείο Οικονομικών και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης . Η υστέρηση σε αυτό τον τομέα έφθασε τα 350 εκατ. ευρώ.
Κατόπιν τούτων οι εισπράξεις από την έμμεση φορολογία ανήλθαν σε 5,648 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 6,154 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Σε ότι αφοράς τα έσοδα από τους άμεσους φόρους αυτά διαμορφώθηκαν σε επίπεδο υψηλότερο κατά 95 εκατ. ευρώ από τον στόχο του προϋπολογισμού, μόνο και μόνο επειδή τα έσοδα από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία ήταν περισσότερα των προβλεφθέντων κατά 101 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως, οι εισπράξεις από τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων, έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν υστέρηση η οποία φθάνει αυτή τη στιγμή τα 22 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διευρυνθεί τους επόμενους μήνες εξαιτίας των συνεχιζόμενων μειώσεων στα εισοδήματα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των λοιπών φορολογουμένων.
Και ενώ οι εισπράξεις από τους φόρους συνεχίζουν να «βουλιάζουν», ο προϋπολογισμός στο τρίμηνο δείχνει πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ…
Τούτο βέβαια δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική του δημοσιονομική εικόνα καθώς σε αυτό το διάστημα:
- Δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ προτίμησε να μην καταβάλλει το Δημόσιο
- Φόροι εισοδήματος και ΦΠΑ ύψους 467 εκατ. ευρώ δεν καταβλήθηκαν σε δικαιούχους
- Επενδυτικές δαπάνες ύψους 671 εκατ. ευρώ δεν διοχετεύτηκαν στην αγορά
Με αυτές τις «παρεμβάσεις» επηρεάστηκε θετικά και το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο εμφανίζει πλέον έλλειμμα 1,354 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, έναντι 7,279 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και 4,185 δισ. ευρώ που προέβλεπε για το φετινό πρώτο τρίμηνο το Μεσοπρόθεσμο.
Επίσης στο πρώτο τρίμηνο του 2013 απορροφήθηκε ήδη από τα ασφαλιστικά ταμεία το 29,6% του συνολικού ποσού που προβλέπεται να διατεθεί σ’ αυτά με τη μορφή επιχορηγήσεων (καταβλήθηκαν ήδη τα 3,731 δις. ευρώ από τα 12,604 δις. που προβλέπεται να εκταμιευτούν).
Αυξημένες ανάγκες στο πρώτο τρίμηνο είχε το ΙΚΑ, που απορρόφησε ήδη το 34,4% της ετήσιας επιχορήγησης, ο ΟΓΑ που απορρόφησε το 30,3%, το ΝΑΤ που έλαβε ήδη το 35%, ο ΟΑΕΕ που απορρόφησε το 39,2% και το ΤΑΠ ΟΤΕ που έλαβε ήδη το 47,7% της ετήσιας επιχορήγησης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης