Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Standard & Poor's: Μοναδική περίπτωση στην Ευρωζώνη η Κύπρος - Η ποιότητα των assets των τραπεζών γέννησε την κυπριακή κρίση - Γιατί διαφέρουν Μάλτα και Λουξεμβούργο

tags :
Standard & Poor's: Μοναδική περίπτωση στην Ευρωζώνη η Κύπρος - Η ποιότητα των assets των τραπεζών γέννησε την κυπριακή κρίση - Γιατί διαφέρουν Μάλτα και Λουξεμβούργο
Μοναδική περίπτωση χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's την κυπριακή διάσωση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε νέα σημερινή (23 Απριλίου) έκθεσή του, υπό τον τίτλο "Small Countries, Big Banking Systems: How Malta And Luxembourg Differ From Cyprus", που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος, η Κύπρος αποτελεί δικαίως μια μοναδική περίπτωση, με τις άμεσες επιπτώσεις για τα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών να κρίνονται περιορισμένες.
Όπως διαπιστώνει η S&P, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα οφείλονται πρωτίστως στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
"Ο συνδυασμός των παραγόντων που προκάλεσαν τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών είναι τέτοιος που δεν μπορεί να επαναληφθεί σε άλλη χώρα της Ευρώπης", επισημαίνει ο οίκος στη νέα αυτή έκθεσή του. Και τονίζει: Τα τραπεζικά συστήματα σε Λουξεμβούργο και Μάλτα είναι πολύ μικρότερα έναντι του ΑΕΠ, σε σχέση με όσα ισχύουν στην περίπτωση της Κύπρου. Επομένως, οι τράπεζες σε Λουξεμβούργο και Μάλτα δεν είναι τόσο εκτεθειμένες σε κινδύνους, όσο ήταν οι κυπριακές τράπεζες.
Και προσθέτει η S&P: Η κυπριακή τραπεζική κρίση γεννήθηκε από την ποιότητα των assets.
"Οι κυπριακές τράπεζες δεν έφτασαν στα πρόθυρα τις κατάρρευσης λόγω του μεγέθους των καταθέσεών τους. Οι δυσκολίες για τις κυπριακές τράπεζες ήταν αποτέλεσμα των αποφάσεων για τις χορηγήσεις που παρείχαν και όχι του δανεισμού που λάμβαναν", προσθέτει ο οίκος. Και τονίζει: Το ίδιο είχε συμβεί και στην Ισλανδία και στην Ιρλανδία και στις ισπανικές cajas.
"Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έγινε υπερβολικά μεγάλο για να μπορέσει να διασωθεί από την κυβέρνηση", επισημαίνει στη συνέχεια ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης