Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έσοδα 28,5 δισ. ευρώ από τους 140 Εφόρους ζητά η Τρόικα - Τι προβλέπει το μηνιαίο πλάνο των εισπράξεων - Υψηλά επίπεδα στόχου έχουν τεθεί για την ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων 8,5 δισ. ευρώ και την ΦΑΕ Αθηνών 3 δισ. ευρώ

Έσοδα 28,5 δισ. ευρώ από τους 140 Εφόρους ζητά η Τρόικα - Τι προβλέπει το μηνιαίο πλάνο των εισπράξεων - Υψηλά επίπεδα στόχου έχουν τεθεί για την ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων 8,5 δισ. ευρώ και την ΦΑΕ Αθηνών 3 δισ. ευρώ
Χρυσό συμβόλαιο 28,5 δισ. ευρώ με την τρόικα υπέγραψε η κυβέρνηση για φέτος και καλούνται να το… εκτελέσουν οι 140 έφοροι της χώρας.
Πρόκειται για το μηνιαίο πλάνο εισπράξεων ανά Δ.Ο.Υ που καθόρισε το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών και το οποίο εκτός από υπερ αναλυτικό είναι και υπεραισιόδοξο κάτι που σημαίνει ότι βρισκόμαστε προ των πυλών για νέα οδυνηρά μέτρα.
Άλλωστε, οι αναφορές περί δημοσιονομικού κενού στην προχθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ με τον Πρωθυπουργό προετοίμασαν το έδαφος.
Στο πρόγραμμα των μηνιαίων στόχων για τα έσοδα που καταρτίστηκε για πρώτη φορά φέτος και παρουσιάζει σήμερα το “bankingnews” παραθέτονται τα ποσά που θα πρέπει να μπαίνουν κάθε 30 μέρες στα ταμεία της κάθε Εφορίας.
Βασική δεξαμενή αυτών των εισπράξεων θα είναι οι φόροι στο εισόδημα και την περιουσία που… περισσεύουν και αυτή τη χρονιά, όπως και ο ΦΠΑ που αποτελεί την «ραχοκοκαλιά» των εσόδων του προϋπολογισμού.
Πρόσθετες φοροδοτικές πηγές θα είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα πρόστιμα από τους φορολογικούς ελέγχους που αλλάζουν επί το δυσμενέστερο με το νέο ποινολόγιο που θα είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα.
Μοναδικά έσοδα που θα παραμείνουν εκτός του μηνιαίου πλάνου θα είναι το «χαράτσι» στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) που εισπράττεται ακόμα μέσω της ΔΕΗ και η Τρόικα ασκεί πιέσεις να παραμείνει εντός αυτών των τιμολογίων και το 2013.
Οι ξένοι θεωρούν ότι είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μαζευτούν τα 3,2 δις. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα ο μηχανισμός είσπραξης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Από την ανάλυση του πλάνου της «στοχοθεσίας» το οποίο έχει ήδη αποστείλει στους 140 επικεφαλής των Δ.Ο.Υ ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης προκύπτουν τα εξής:
*Από τα 28,5 δις. ευρώ που αναζητούνται συνολικά για το 2013 τα 9 δις. ευρώ θα πρέπει να συγκεντρωθούν τους εξής τρεις μήνες: Ιούλιο, Αύγουστο και Οκτώβριο. Θεωρούνται οι πιο σημαντικοί μήνες δεδομένου ότι οι μηνιαίες εισπράξεις θα πρέπει να κινούνται στη περιοχή των 3 δις. ευρώ. Εκτιμάται ότι τότε θα πέσει και το μεγαλύτερο βάρος για την πληρωμή των φόρων από τους πολίτες, όπως είναι τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και οι φόροι επί των ακινήτων για τα έτη 2010-2012.
*Κρίσιμος εισπρακτικά μήνας είναι και ο Ιούνιος που η Τρόικα θα ξανάρθει για την αξιολόγηση των δράσεων του β΄ τριμήνου και θα πρέπει να βρει στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 12,829 δις. ευρώ.
* Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι 140 έφοροι της χώρας θα πρέπει βρουν και να εισπράξουν από πολίτες και επιχειρήσεις συνολικά 15,646 δισ. ευρώ.
* Υψηλά επίπεδα στόχου έχουν τεθεί για την ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων από την οποία η Τρόικα αναμένεται εισπράξεις 8,5 δις. ευρώ για το 2013. Να σημειωθεί ότι με νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Βουλή η συγκεκριμένη εφορία έχει μετονομασθεί σε «Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων» και θα ελέγχει εταιρίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 30 εκατ. ευρώ.
* Δύσκολη αποστολή έχει και η Δ.Ο.Υ ΦΑΕΕ Αθηνών η οποία θα πρέπει να κυνηγήσει εισπράξεις άνω των 3 δις. ευρώ για το 2013.
* Ετήσιες εισπράξεις 854 εκατ. ευρώ από τους φορολογούμενους της Δ’ ΔΟΥ Αθηνών έχει βάλει η Τρόικα, στο πεδίο ελέγχων της οποίας θα βρεθούν γιατροί, δικηγόροι και ατομικές επιχειρήσεις σε Κολωνάκι, Σύνταγμα, Βασιλίσσης Σοφίας, Ακαδημίας, Ασκληπιού.
* Έσοδα της τάξεως των 777 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μαζευτούν από αρχιτέκτονες, μηχανικούς και «μικρομάγαζα» στο κέντρο της πρωτεύουσας, Εξάρχεια, Ομόνοια, οδό Αθηνάς.
*Πολύ χαμηλότερα τοποθετούνται οι στόχοι για εισπράξεις φόρων από περιοχές όπως Μαρούσι, Κηφισιά, Ψυχικό, Γλυφάδα-Βουλιαγμένη-Βάρκιζα, Παλλήνη-Μεσόγεια.
*Στην υπόλοιπη χώρα το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια θα συνεισφέρουν στις ετήσιες εισπράξεις με το ποσό των 1 δισ. ευρώ συνολικά.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης