Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Είσαι hedge funds; Είσαι έλληνας ή ξένος κερδοσκόπος; Αγόρασες ελληνικό χρέος δευτερογενώς; – Μην ανησυχείς το ελληνικό κράτος μεριμνά για να σε κάνει πλουσιότερο ζημιώνοντας τις ελληνικές τράπεζες

Είσαι hedge funds; Είσαι έλληνας ή ξένος κερδοσκόπος;  Αγόρασες ελληνικό χρέος δευτερογενώς; – Μην ανησυχείς το ελληνικό κράτος μεριμνά για να σε κάνει πλουσιότερο ζημιώνοντας τις ελληνικές τράπεζες
Τα hedge funds θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την διαδικασία της επαναγοράς χρέους, στην Ελλάδα.
Αγόρασαν δευτερογενώς ομόλογα, δεν συμμετείχαν στο PSI+ απλά εκμεταλλεύτηκαν την απελπισία ορισμένων κατόχων ελληνικού χρέους που υπέστησαν ζημίες από την αναδιάρθρωση του χρέους οι οποίοι πούλησαν τα ομόλογα τους σε εξευτελιστικές τιμές.

Τα hedge funds που έχτισαν επενδυτικές θέσεις τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό χρέος, που δεν ξεπερνούν τα 2-3 δις ευρώ πόνταραν στην άνοδο των τιμών ή ακόμη και σε ένα σενάριο επαναγοράς.
Η επαναγορά ελληνικού χρέους από το ελληνικό δημόσιο δεν είναι τίποτε άλλο από επιβράβευση της κερδοσκοπίας.
Θα αναφέρουν πολλοί μα όλα αυτά είναι θεμιτά στις ελεύθερες οικονομίες.
Σωστό το επιχείρημα με μόνη διαφορά ότι με την επαναγορά του χρέους δεν καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Θα αποδειχθεί σύντομα φιάσκο.
Τα hedge funds αλλά και εγχώριοι επενδυτές αλλά και οι ελληνικές τράπεζες αγόραζαν ομόλογα δευτερογενώς αλλά ο κύριος όγκος των ομολόγων των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων προέρχεται κατά βάση από το PSI+ δηλαδή αποκτήθηκαν ομόλογα στις 100 μονάδες βάσης.
Είναι ξεκάθαρο ότι για μια ακόμη φορά το ελληνικό κράτος ακολουθεί το λανθασμένο δρόμο.
Για να πάρει την δόση των 43-44 δις ευρώ αποδέχθηκε να υλοποιήσει ίσως το πιο αποτυχημένο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.
Η επαναγορά δεν θα κριθεί από την συμμετοχή αλλά από το αν βελτιώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Θα αποδειχθεί ότι όχι μόνο δεν φθάνει αλλά ότι το ελληνικό χρέος με την συνταγή των ημίμετρων δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης