Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ΝΔ ανοίγει την ψαλίδα με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Στο Μαξίμου αναμένουν αύξηση της συσπείρωσης με περιοδείες και social media

Η ΝΔ ανοίγει την ψαλίδα με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Στο Μαξίμου αναμένουν αύξηση της συσπείρωσης με περιοδείες και social media
O ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται καθηλωμένος σε ένα ποσοστό 15-16% κάτω από το εθνικό ποσοστό του δηλαδή το 17,8% και κάνει απέλπιδες προσπάθειες να το φτάσει
Eίναι σίγουρο ότι η συσπείρωση της ΝΔ θα αυξηθεί το προσεχές διάστημα καθώς οι υπουργοί θα σαρώσουν τις περιφέρειες. Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν συγκεκριμένες περιφέρειες όπως π.χ η Κρήτη στην οποία περιοδεύει ο Κυριάκος Πιερρακάκης και λόγω προοδευτικού προφίλ που διαθέτει μπορεί να εισχωρήσει σε κοινά της Κεντροαριστεράς αλλά και η Μακεδονία όπου η παρουσία του καραμανλικού Νίκου Δένδια έχει κόψει τις διαρροές παραδοσιακών ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα. Ήδη σε μερικές δημοκοπήσεις καταγράφεται μικρή πτώση στα ποσοστά Βελόπουλου και κυρίως στο κόμμα ΝΙΚΗ το οποίο οφείλεται στην καλυτέρευση των σχέσεων Μητσοτάκη-Αρχιεπισκόπου και στο αυστηρό μήνυμα του δεύτερου προς τα άλλα κόμματα που προσπαθούν να οικειοποιηθούν το χώρο της Εκκλησίας.

Οι επόμενες περιοδείες του Πρωθυπουργού

O Πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στα Βριλήσσια και από βδομάδα θα έχει να τρέξει ένα απαιτητικό πρόγραμμα όπου στις 21 Μαΐου θα βρεθεί στην Δυτική Μακεδονία. Την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για μία πολύ δυνατή μάχη στην Βουλή απέναντι στην αντιπολίτευση καθώς υπάρχει η επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, αλλά θα αναπαραχθούν όλα τα θέματα που τέθηκαν στην δημόσια σφαίρα το τελευταίο διάστημα όπως Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία. Τέλος μετά τη Βουλή ο Μητσοτάκης θα βρεθεί σε περιοδεία στην Κρήτη.

Συστηματική προβολή από τα social media

Κρίσιμο για την αύξηση του ποσοστού της ΝΔ είναι το προφίλ του Πρωθυπουργού που παραμένει ιδιαίτερα δυνατό και επικοινωνιακό χαρτί για την παράταξη αλλά και η συστηματική ενασχόληση του με τα social media. Ο σκοπός είναι να προσελκύσει νεώτερο κόσμο, στις ηλικίες κάτω των 34 ετών καθώς εκεί παρατηρείται το εξής: Η ΝΔ να είναι τρίτο κόμμα, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται να αποδίδουν τα social media καθώς ο Κ. Μητσοτάκης έχει τους διπλάσιους και τριπλάσιους followers σε (facebook, Instagram, tik tok, X) από Κασσελάκη-Ανδρουλάκη και τα βίντεο του εκατομμύρια προβολές.

Έδωσαν πόντους τα εθνικά θέματα

Πάντως, κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η στάση που κράτησε στα εθνικά θέματα, τόσο στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας όσο και απέναντι στον Ερντογάν στην επίσκεψή του στην Άγκυρα, έδωσαν αρκετούς πόντους έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών που κινήθηκαν με λαϊκισμό και ανευθυνότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να κυρωθούν τώρα τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που η προκλητικότητα της ηγεσίας του γειτονικού κράτους χτυπάει κόκκινο ενώ το ΠΑΣΟΚ ήθελε να μην γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Καθηλωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται καθηλωμένος σε ένα ποσοστό 15-16% κάτω από το εθνικό ποσοστό του δηλαδή το 17,8% και κάνει απέλπιδες προσπάθειες να το φτάσει. Ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να εισχωρήσει σε ετερόκλητα κοινά, σε απολιτίκ κοινότητες και νέους ψηφοφόρους καθώς είναι φανερό ότι δεν μπορεί να συσπειρώσει την παραδοσιακή βάση του κόμματος, η οποία παραμένει σιωπηλή απέναντι στα κεντροδεξιά ανοίγματα του. Επειδή, οι εκλογές είναι καλοκαιρινό μήνα τα κοινά στα οποία απευθύνεται δεν είναι συνηθισμένα σε εκλογική διαδικασία και μπορεί να προτιμήσουν να πάνε για μπάνιο γι’ αυτό ακόμα οι δημοσκόποι κρατάνε μία επιφύλαξη για το τελικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Παίζεται η 3η θέση για το ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη ζώνη του 12-13%. Το κύριο χαρακτηριστικό του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν εισπράττει από πουθενά αλλά αντιθέτως έχει διαρροές προς άλλα κόμματα όπως τους Δημοκράτες του Α. Λοβέρδου και την Ελληνική Λύση η οποία σε πολλές περιοχές ξεπερνάει το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι η 3ή, 4η και 5η θέση είναι ανοικτές καθώς είναι πολύ κοντά σε ποσοστά ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης