Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ύφεση, ανεργία και τιμές των προϊόντων τα τρία μεγαλύτερα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας - Τι επισημαίνει για κάθε ένα από αυτά η Τράπεζα της Ελλάδος - «Καμπανάκι» Προβόπουλου για τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία

Ύφεση, ανεργία και τιμές των προϊόντων τα τρία μεγαλύτερα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας - Τι επισημαίνει για κάθε ένα από αυτά η Τράπεζα της Ελλάδος - «Καμπανάκι» Προβόπουλου για τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία
Ύφεση και ανεργία θα συνεχίσουν να καλπάζουν και το 2013. Από κοντά θα βρίσκονται και οι τιμές των προϊόντων, καθώς οι επιχειρήσεις αδυνατούν να τις μειώσουν εξαιτίας των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν λόγω Μνημονίου.
Αυτά προκύπτουν από την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ύφεση θα ήταν μικρότερη αν οι μεταρρυθμίσεις «έτρεχαν» με πιο γρήγορο ρυθμό. Την καθυστέρηση αυτή θα αναγκαστεί να την «πληρώσει» τώρα η χώρα μας με μια νέα «βουτιά» του ΑΕΠ, που για το 2013 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 4,5% του ΑΕΠ.
Από το 2008 που η Ελλάδα βυθίστηκε για πρώτη φορά στην ύφεση μέχρι σήμερα, η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ φτάνει το 24%. Για την ΤτΕ είναι πρωτοφανής αυτή η κάμψη σε καιρό ειρήνης, με σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στα εισοδήματα αλλά και στο παραγωγικό δυναμικό και την κοινωνική συνοχή. Η ύφεση με τη σειρά της μεγάλωσε τον «εφιάλτη» της ανεργίας, ο δείκτης της οποίας θα σημειώσει νέα επιδείνωση το 2013, αφού εκτιμάται ότι θα «σκαρφαλώσει» στο 26% τη διετία 2013–2014 από 23,5% φέτος.
Το γκρίζο πορτρέτο στο κάδρο της ελληνικής οικονομίας θα συμπληρώσει η άνοδος στις τιμές των προϊόντων, αφού, σύμφωνα με την εξήγηση που δίνουν οι τεχνοκράτες της ΤτΕ, οι επιχειρηματίες δεν μειώνουν τις τιμές των προϊόντων που πωλούν (σ.σ. και αντίστοιχα τα περιθώρια κέρδους τους), για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Την ίδια στιγμή, αξιοποιούν τα μάλα το μειωμένο κόστος εργασίας που προσφέρουν οι διατάξεις του Μνημονίου.
Παρά ταύτα, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας εκτιμά ότι υπάρχει «συνταγή» για την ανάπτυξη, αρκεί η Ελλάδα να «πατήσει» στους παρακάτω άξονες:
* Να αρθεί η αβεβαιότητα για τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Οσο το ζήτημα αυτό παραμένει ανοικτό και αναπαράγεται, η απειλή θα συνεχίσει να υφίσταται, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για συντεταγμένη έξοδο από την κρίση.
* Να υπάρξει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, καθώς τα Μνημόνια αποτελούν απλώς την πυξίδα των αλλαγών εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της χρηματοδότησης.
* Να επιταχυνθεί η απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αλλά και η δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
* Να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
* Να δημιουργηθεί ένα νέο σταθερό φορολογικό σύστημα.
* Να επισπευτούν οι αποκρατικοποιήσεις
Την ίδια στιγμή, παρά τις συνθήκες ύφεσης, τα αδήλωτα εισοδήματα της παραοικονομίας (ακόμη και αν έχουν μειωθεί και αυτά λόγω της κρίσης) εξακολουθούν σύμφωνα με την ΤτΕ να στηρίζουν τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες όχι πρώτης ανάγκης.
Στην ενδιάμεση έκθεση ο Γιώργος Προβόπουλος χτυπάει «καμπανάκι» για την φοροδιαφυγή, αναπαράγοντας στοιχεία της μελέτης που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο του Σικάγου σύμφωνα με την οποία το έτος 2009 οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα συνολικά απέκρυψαν τουλάχιστον 28 δις εκ. ευρώ φορολογητέου εισοδήματός τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 31% του ελλείμματος του 2009 και το 48% του ελλείμματος του 2008. Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κατά μέσο όρο σχεδόν διπλάσιο εισόδημα από αυτό που δηλώνουν.
Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη φοροδιαφυγή φαίνεται να έχουν οι γιατροί, οι μηχανικοί, οι λογιστές, οι δικηγόροι, οι υπηρεσίες χρηματοοικονομικών συμβούλων και οι καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης