Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πολιτική δήλωση στήριξης αναμένεται για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας – Δεν θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης – Παραμένει ακόμη ανοιχτό το θέμα της βιωσιμότητα του χρέους

tags :
Πολιτική δήλωση στήριξης αναμένεται για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας – Δεν θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης – Παραμένει ακόμη ανοιχτό το θέμα της βιωσιμότητα του χρέους
Το πιο πιθανό είναι το Eurogroup τη Δευτέρα να μην δώσει τελικά το πράσινο φως  για την εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, όπως αναμενόταν μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, ωστόσο θα προχωρήσει σε «πολιτική δήλωση» στήριξης της Ελλάδας ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα καταβολής της βοήθειας, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Άλλωστε η αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το ενδιάμεσο βήμα  προς την οριστική απόφαση, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να ληφθεί όσο δεν έχει δημοσιευθεί η επίσημη έκθεση της τρόικας. Αλλωστε τα μέτρα που εγκρίθηκαν την περασμένη Τετάρτη από τη Βουλή, δεν συνιστά εγγύηση για την εκταμίευση της δόσης, καθώς παραμένει ανοικτό το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά 2 έτη ώς το 2016. Το θέμα της δόσης θα συζητηθεί και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου θα πάει ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Κομισιόν. Επίσης πρέπει να δοθεί έγκριση για κάλυψη των ομολόγων 5 δις ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν την επόμενη  Παρασκευή 16 Νοεμβρίου  με νέα  ειδική έκδοση εντόκων γραμματίων. Επιπλέον το αίτημα λήψης και άλλων μέτρων που θα εισάγουν ρήτρες αυτόματης διόρθωσης ελλειμμάτων, ειδικού λογαριασμού για τη δόση και αδυναμίες  παρέμβασης  της  Βουλής στις αποκρατικοποιήσεις. Τέλος αναμένεται η επίσημη έγκριση της 2ετούς  παράτασης του μνημονιακού στόχου για πλεόνασμα 4,5%
Να σημειωθεί πάντως ότι ακόμη και όταν ληφθούν οι αποφάσεις αυτές θα  πρέπει να κοινοποιηθούν και να εγκριθούν από 7 κοινοβούλια χωρών-μελών της ευρωζώνης. Θεωρείται έτσι σχεδόν δεδομένο  ότι θα υπάρξει μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup, το πιο πιθανό μέσα στο Νοέμβριο.
Την ίδια ώρα, εντείνεται στο παρασκήνιο η σύγκρουση της γερμανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ το Βερολίνο δείχνει να μην βιάζεται να βρεθεί άμεσα λύση για το ελληνικό ζήτημα.
Η ΕΚΤ από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο για την Ελλάδα και παραπέμπει στις κυβνερνήσεις της Ευρωζώνης.
Από την άλλη το ΔΝΤ βλέπει ότι δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και παραπέμπει στην ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίοι δεν συμφωνούν στο «κούρεμα» των δανείων που έχουν δώσει στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης