Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επανέρχεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας, υπό το φόβο πολιτικής κατάρρευσης - Αισιόδοξοι κυβέρνηση και Στουρνάρας για την ψήφιση των μέτρων... μεγάλη ανησυχία για την επόμενη μέρα - Επικοινωνία Σαμαρά - Κουβέλη... χωρίς αποτέλεσμα

tags :
Επανέρχεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας, υπό το φόβο πολιτικής κατάρρευσης - Αισιόδοξοι κυβέρνηση και Στουρνάρας για την ψήφιση των μέτρων... μεγάλη ανησυχία για την επόμενη μέρα - Επικοινωνία Σαμαρά - Κουβέλη... χωρίς αποτέλεσμα
(upd9)Ο κίνδυνος χρεοκοπίας στην Ελλάδας επανέρχεται στο προσκήνιο, υπό το φόβο κατάρρευσης της τρικομματικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση συνασπισμού ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, δοκιμάζοντας τις αντοχές της, μπροστά στην ψήφιση των νέων μέτρων.
Αν και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο δεν κρύβει την ανησυχία του για την επόμενη μέρα, λόγω των εσωκομματικών κραδασμών στους κυβερνητικούς του εταίρους.
Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, με βασικό θέμα τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων εν όψει της κατάθεσης των κρίσιμων νομοσχεδίων στη Βουλή.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος» ότι τελικά τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει περιθώριο για κατάθεση ξεχωριστών νομοσχεδίων», κάτι το οποίο έχει ζητήσει η ΔΗΜΑΡ, κυρίως για τα εργασιακά.
Μάλιστα επισήμανε με νόημα ότι «μετά το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζουν και άλλα κοινοβούλια για την εκταμίευση» και προφανώς δεν υπάρχει πλεόν καθόλου χρόνος για καθυστερήσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικων Χρήστος Σταϊκούρας.
Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση είναι οριακές, ενώ και τα εσωκομματικά που βγαίνουν στην επιφάνεια δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.
Η πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει το σκόπελο της κρίσης δεν υπάρχει. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι και πάλι ορατός, καθώς τα τρία κόμματα της κυβέρνησης βρίσκονται σε πλήρη αποσύνθεση. Ο αριθμός των βουλευτών που δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα ολοένα και αυξάνεται, γεγονός που θέτει υπό πλήρη αμφισβήτηση την κυβερνητική συνοχή.
Το απόγευμα μάλιστα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα και να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Κουβέλης παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του. Σήμερα θα υπάρξει και νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αντρών.
Σήμερα εξάλλου συνεδριάζει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της απέναντι στη ψήφιση του Προϋπολογισμού.
Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να συζητήσει το ακανθώδες θέμα της ψήφισης του νομοσχεδίου και των εργασιακών.
"Τα μέτρα θα ψηφιστούν, δεν ανησυχώ" δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό. Η δήλωση αυτή του υπουργού είναι ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης. Ο Γ. Στουρνάρας επιχειρεί να κατευνάσει τις ανησυχίες και τον αναβρασμό της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.
"Θα απογοητευτούν όσοι ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ", αναφέρει σε νέα παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για οργανωμένη προσπάθεια "τεμαχισμού" του ΠΑΣΟΚ, ενώ διαβεβαιώνει πως το κόμμα της Ιπποκράτους "θα κάνει ό,τι πρέπει προκειμένου να διαφυλαχθεί η πορεία της χώρας έως την έξοδο από την κρίση".
Στο μεταξύ, σε μια ύστατη προσπάθεια να δημιουργήσει κλίμα συνοχής μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, η Ιπποκράτους καλεί σε διάλογο το κόμμα του Κουβέλη και τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσους κατευθύνονται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φ. Γεννηματά, εξέδωσε μία πολυσέλιδη δήλωση στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως «το πολιτικό κενό που έχει δημιουργηθεί με ευθύνες όλων μας στον χώρο της κεντροαριστεράς, στον προοδευτικό χώρο, κινδυνεύει να μετατραπεί σε κενό για την ίδια την Ελλάδα».
«Οφείλουμε συνεπώς όλοι μας, όσοι προερχόμαστε από αυτόν τον χώρο  είτε σήμερα βρισκόμαστε στο ΠΑΣΟΚ, είτε κάποιοι άλλοι στη ΔΗΜΑΡ, είτε  κατευθύνθηκαν για δικούς τους λόγους στον ΣΥΡΙΖΑ, να συζητήσουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στην πορεία αυτή εντάσσει και τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων. «Αυτή η πολιτική  δοκιμασία μας επιτρέπει να ξαναγνωριστούμε με την κοινωνία, με αυθεντικό και στέρεο τρόπο» δηλώνει η Φ. Γεννηματά.
«Η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση. Υπάρχουν άλλοι συσχετισμοί δυνάμεων, προφανώς, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές» δήλωσε από την πλευρά του ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτης.
«Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση, θέλουμε να είναι μια κυβέρνηση τετραετίας και ευθύνης, θέλουμε να είναι μια κυβέρνηση, η οποία θα προχωρήσει σε πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, θέλουμε να δημιουργηθεί και μια Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί, είμαστε ξεκάθαροι», πρόσθεσε.
Τη στάση της κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις αναλύει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ....
Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, εμφανίζεται αποφασισμένος να περάσει τα μέτρα, με όποιο κόστος, προκειμένου να πάρει η χώρα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας, για το πολυνομοσχέδιο επί των μέτρων την προσεχή Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.
"Θα ψηφίσω κατά συνείδηση", δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Bλάχος, αφήνοντας αιχμές πως δεν έχει λάβει πλήρη και διεξοδική ενημέρωση για τα μέτρα. Τη σύγκλιση της ΚΟ της ΝΔ ζητά ο Ν. Κακλαμάνης.
Εν τω  μεταξύ, οριακές είναι οι ισορροπίες στην Ιπποκράτους, με το κλίμα μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να παραμένει εκρηκτικό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο να θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση των μέτρων.
Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής. Αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η πρώην γραμματέας του κινήματος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, γνωστοποιώντας την απόφασή της.
Θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση των μέτρων έθεσε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος." Ή θα ψηφίσετε τα μέτρα, ή θα διαγραφείτε", φέρεται να διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε η πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, σε δηλώσεις της στον Βήμα 99,5. «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις συνεχείς μεταλλάξεις και τις κυλιόμενες συμμαχίες. Ένας αρχηγός με νωπή εντολή, τη στιγμή που είναι δύσκολο να πετύχει σύγκλιση απόψεων με τους βουλευτές του και όταν αυτή η σύγκλιση επιτυγχάνεται με πλασματικό τρόπο, συγκυριακό, ο ίδιος τον αποδυναμώνει και ανατρέπει τη στοιχειώδη συνοχή που υπάρχει στον ιστό του κόμματος» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την κ. Μπατζελή, η παραίτηση του κ. Βενιζέλου το χρονικό αυτό διάστημα «είναι πάρα πολύ δύσκολη διότι θα διαταραχθεί η συνοχή της κυβέρνησης και η έξωθεν καλή της παρουσία, όμως νομίζω ότι η χθεσινή διαχείριση της τελευταίας στιγμής έχει αποδυναμώσει τις δυνάμεις του 'στρατεύματος' του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη για την επόμενη ημέρα».
Τις πολιτικές εξελίξεις που διαμορφώθηκαν τα τελευταία 24ωρα συζήτησε διεξοδικά, επί τρεις και πλέον ώρες, το μεσημέρι της Τετάρτης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Φ. Κουβέλη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, «η ΔΗΜΑΡ επιμένει στις θέσεις της για τα εργασιακά». Τα ηγετικά στελέχη του κόμματος εκτίμησαν ότι παραμένει σταθερή η στήριξη της κυβέρνησης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος.

Αναλυτικά η δήλωση Βενιζέλου

Τρία χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ σηκώνει το σταυρό της διαχείρισης της εθνικής κρίσης. Καλείται να λάβει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που προκαλούν την αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Αναγκάζεται να δυσαρεστήσει ομάδες πολιτών που συνδέονται παραδοσιακά μαζί του. Σηκώνει το βάρος αλλαγών που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες και γίνονται τώρα, όλες μαζί, μέσα στην χειρότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων σαράντα ετών.
Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε και στην αρχή και στην πορεία και τώρα να αποφύγει το πολιτικό, κοινωνικό και συναισθηματικό φορτίο και τη φθορά αυτών των αποφάσεων. Θα μπορούσε να υπεκφύγει. Να κρυφτεί πίσω από τον εύκολο ρόλο της αντιπολίτευσης. Να αφήσει σε άλλους τα κάρβουνα της εθνικής ευθύνης. Αποφάσισε όμως να αναλάβει όχι μόνο την ευθύνη που του αναλογεί ιστορικά για την πορεία του τόπου, αλλά και την ευθύνη άλλων που κρύβονται ή έστω κρύφτηκαν σε προηγούμενες φάσεις πίσω από το ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η επιλογή έχει επηρεάσει τα πάντα: την εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, τις προσωπικές αντοχές και τη στάση των στελεχών του.
Η χθεσινή καθαρή και οριστική απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας πως θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλαχθεί η πορεία της χώρας έως την έξοδο από την κρίση, ήταν προϊόν διεξοδικής ανάλυσης και ουσιαστικής συζήτησης στην οποία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν όχι μόνο την πολιτική τους σκέψη και ευθύνη αλλά την ψυχή τους, ξέροντας τι σημαίνει η απόφαση που ελήφθη συλλογικά και με συντριπτική πλειοψηφία. Ξέροντας πως μόνο αν πετύχει η στρατηγική αυτή και βγει η χώρα από την κρίση με ασφάλεια, θα δικαιωθεί και η δική μας αγωνία και προσπάθεια
Είναι ανθρώπινο και αναπόφευκτο, όταν βρισκόμαστε απέναντι σε τέτοια ερωτήματα, να υπάρχει ένταση. Όλη η ελληνική κοινωνία ζει υπό συνθήκες πρωτοφανούς έντασης.
Το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε τη θέση του με απόλυτη ειλικρίνεια, συνέπεια και καθαρότητα.
Αυτή του η στάση ανοίγει μέτωπα, προκαλεί διαφοροποιήσεις. Απογοητεύει αυτούς που ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά βλέπουν ότι ματαιοπονούν.
Το στρατηγικά κρίσιμο είναι ότι η χθεσινή απόφαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θέτει ένα σαφές και σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να συγκροτηθεί η σχέση της παράταξης με τις προοδευτικές, δημιουργικές και υπεύθυνες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Αυτές που δίνουν τη μάχη της εμπροσθοφυλακής και όχι της οπισθοφυλακής. Αυτές που είναι πραγματικά ριζοσπαστικές και όχι δήθεν αριστερές, αλλά στην ουσία βαθειά συντηρητικές.
Στην πορεία προς το συντακτικό Συνέδριο της παράταξης, που έχει ήδη συγκληθεί για το Φεβρουάριο, το ΠΑΣΟΚ θα έχει στραμμένη τη προσοχή του στα μεγάλα θέματα της χώρας, εξειδικεύοντας, μέσα από το διάλογο με τη κοινωνία, τις προτάσεις του για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και την αυτοδύναμη Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ αφήνει σε άλλους την συνεχή ενασχόληση με την ίντριγκα και την παραπολιτική.

Πως αιτιολογεί τη στάση της στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις  η ΔΗΜΑΡ


Τη στάση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
Όπως αναφέρει, καθ’όλη τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, κατέθεσε με σαφήνεια τις θέσεις της, και ιδιαίτερα την αντίθεσή της στο άρθρο 2 που αφορούσε τη κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του δημοσίου στις ΔΕΚΟ και στο άρθρο 3 που αφορούσε ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, επισημαίνοντας παράλληλα τη βασική αδυναμία του νομοσχεδίου στο οποίο εισήχθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή διατάξεις που αφορούσαν διαφορετικά θέματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ΔΗΜΑΡ, μετά από εκτεταμένη συζήτηση στα όργανά της, αλλά και τρίωρη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφάσισε και ψήφισε ως εξής:
-Καταψήφισε το άρθρο 2 ζητώντας να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση της κατάργησης του ελάχιστου ποσοστού τουλάχιστον οι Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, οι Μεγάλοι Λιμένες, επισημαίνοντας τις βασικές αρχές και της προγραμματικής συμφωνίας. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στο στρατηγικό σχεδιασμό και τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των ΔΕΚΟ, για τη διασφάλιση των δικτύων τους και για το πλαίσιο των ρυθμιστικών αρχών και να θεσπίσει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τους τομείς και το βαθμό αποκρατικοποίησής τους. Και βέβαια όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται με πλήρη διαφάνεια και να υπόκειται στις διαδικασίες του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
-Καταψήφισε το άρθρο 3, επισημαίνοντας ότι με πολλές από τις ρυθμίσεις που εισάγονται και συμπληρώνουν τον Ν. 3986/2011, δίνεται η δυνατότητα πολεοδόμησης και εκμετάλλευσης δημόσιων ακινήτων με ευνοϊκούς όρους, ελαχιστοποιώντας πολεοδομικά και άλλα εμπόδια. Αποδυναμώνεται με αυτόν τον τρόπο το θεσμικό πλαίσιο της χώρας για το χωροταξικό και περιφερειακό σχεδιασμό ενώ πολλές από τις ρυθμίσεις κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας, όπως άλλωστε αναφέρει στην έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.
-Καταψήφισε το άρθρο 5 που αφορά τον περιορισμό της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου ως προς τις καταβαλλόμενες σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων αποζημιώσεις, τονίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή παρά τις όποιες τροποποιήσεις, εξακολουθεί να πλήττει τα αδύναμα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων και να δημιουργεί έτσι μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα.
-Υπερψήφισε το άρθρο 6 που αφορά στις ρυθμίσεις για την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης γιατί συμβάλλει, έστω και προσωρινά, στην πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, θέμα για το οποίο η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι πρέπει να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Για να μπορούν έτσι τα έσοδα που θα προκύψουν να αποτελέσουν ισοδύναμο μέτρο για την απάλειψη των σοβαρών επιπτώσεων της ρύθμισης. Παράλληλα η ΔΗΜΑΡ κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ώστε με την ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης να υπάρξει η μέγιστη δυνατή επιστροφή προς τους χρήστες της επιβάρυνσης από την εξίσωση του ΕΦΚ και την ειδική μεταχείριση των νοικοκυριών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
-Δήλωσε «παρών» στο άρθρο 7 που αφορά τροπολογία που κατατέθηκε χωρίς συζήτηση στην Επιτροπή, με 18 παραγράφους διαφορετικών θεμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις θετικές, όπως είναι η διευκόλυνση της αποπληρωμής των δανείων των ΟΤΑ, αλλά και ρυθμίσεις όπως είναι η αύξηση των εισφορών για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που αποψιλώνει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματά τους. Επίσης η πρόβλεψη για την κατάργηση των κλάδων υγείας πολλών Ταμείων με την άμεση ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ, ενώ είχαν κληθεί να αποδείξουν τη βιωσιμότητά τους μέχρι το τέλος του 2012 και σε συνδυασμό και με τους χειρισμούς της τελευταίας στιγμής δημιούργησε σύγχυση και αναστάτωση.

(Πρώτη ενημέρωση 14:46)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης