Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Χωρίς οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup - Την έκθεση της τρόικας αναμένουν πρώτα οι Ευρωπαίοι - Στις 8 ή 12 Νοεμβρίου τα... σπουδαία

tags :
Χωρίς οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup  - Την έκθεση της τρόικας αναμένουν πρώτα οι Ευρωπαίοι - Στις 8 ή 12 Νοεμβρίου τα... σπουδαία
(upd)Δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα και το ελληνικό ζήτημα στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) σήμερα, όπως διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
"Oι υπουργοί Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν θα λάβουν οριστικές αποφάσεις, επιβεβαιώνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
"Aπλά θα γίνει μια καταγραφή της κατάστασης. Δεν θα υπάρξουν αποφάσεις από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί η έκθεση της τρόικα" σχολιάζουν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
"Οι αποφάσεις είναι πιθανότερο να ληφθούν στις 8 Νοεμβρίου ή στις 12 Νοεμβρίου", υποστηρίζουν.
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικά όλα τα ανοικτά ζητήματα του ελληνικού «πακέτου», παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, μετέδιδε νωρίτερα η Deutsche Welle.
Η ομάδα εργασίας εξετάζει τώρα ένα συνολικό σχέδιο, ώστε να καταστεί δυνατή καταρχήν μία απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη.
Οι δυσκολίες, έχουν να κάνουν κυρίως με επιμέρους θέματα- πιο συγκεκριμένα με τη χορήγηση διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 αντί για το 2014, καθώς επίσης και με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Αναφορικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης, οι εταίροι αναζητούν τρόπους κάλυψης του πρόσθετου κόστους χρηματοδότησης που αυτή συνεπάγεται, το οποίο εκτιμάται μεταξύ 18 και 30 δισ. ευρώ.
Η παράταση της αποπληρωμής των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους, είναι μεταξύ των λύσεων που ήδη εξετάζονται ενώ αναζητούνται και άλλες.
Πιο δύσκολη είναι η κατάληξη σε συμφωνίας σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το ΔΝΤ πιέζει για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή αυτή τη φορά του επίσημου τομέα, λύση όμως που οι εταίροι αποκλείουν με το επιχείρημα ότι θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων φορολογουμένων.
Λιγότερες ευρωπαϊκές αντιδράσεις προκαλεί η ιδέα να δοθεί δάνειο στην Ελλάδα ώστε να επαναγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική τους αξία.

(Πρώτη ενημέρωση: 30/10 21:29)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης