Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για το ελληνικό ζήτημα – Στουρνάρας: Όλα τα μέτρα μαζί την επόμενη εβδομάδα - Συνολικό σχέδιο για την Ελλάδα θα εξετάσει αύριο η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup – Στις 12 Νοεμβρίου οι αποφάσεις –«Αγκάθι» η βιωσιμότητα του χρέους

Αντίστροφη μέτρηση για το ελληνικό ζήτημα – Στουρνάρας: Όλα τα μέτρα μαζί την επόμενη εβδομάδα  - Συνολικό σχέδιο για την Ελλάδα θα εξετάσει αύριο η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup – Στις 12 Νοεμβρίου οι αποφάσεις –«Αγκάθι» η βιωσιμότητα του χρέους
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, με τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναζητούν τη «χρυσή τομή», κυρίως όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά για τις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν τα προαπαιτούμενα μέτρα ενόψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης,  όπως δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δεν έχει εικόνα για καθυστέρηση των αλλαγών στα εργασιακά και προχωρά κανονικά ο προγραμματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος προβλέπει κατάθεση των μέτρων στη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο.
Η χθεσινή κίνηση του προέδρου του Eurogroup να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση στις 8 Νοεμβρίου για την Ελλάδα, εκλαμβάνεται ως στήριξη προς την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Ιταλίας, Rajoy και Monti, έστειλαν μήνυμα ότι στηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, μετά τη συνάντησή τους στη Μαδρίτη, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande δήλωσε ότι αναμένεται η έκθεση της Τρόικας, προτού ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη λύση του ελληνικού ζητήματος. Σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Pierre Moscovisu, υπογράμμισε ότι Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν να βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα εντός του Νοεμβρίου, κι αυτό θα συζητηθεί και στην αυριανή τηλεδιάσκεψη.
Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, προετοιμάστηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες από τους τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας του Εurogroup.
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικά όλα τα ανοικτά ζητήματα του ελληνικού «πακέτου», παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Η ομάδα εργασίας εξετάζει τώρα ένα συνολικό σχέδιο, ώστε να καταστεί δυνατή καταρχήν μία απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη.
Οι δυσκολίες, έχουν να κάνουν κυρίως με επιμέρους θέματα- πιο συγκεκριμένα με τη χορήγηση διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 αντί για το 2014, καθώς επίσης και με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Αναφορικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης, οι εταίροι αναζητούν τρόπους κάλυψης του πρόσθετου κόστους χρηματοδότησης που αυτή συνεπάγεται, το οποίο εκτιμάται μεταξύ 18 και 30 δισ. ευρώ.
Η παράταση της αποπληρωμής των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους, είναι μεταξύ των λύσεων που ήδη εξετάζονται ενώ αναζητούνται και άλλες.
Πιο δύσκολη είναι η κατάληξη σε συμφωνίας σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το ΔΝΤ πιέζει για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή αυτή τη φορά του επίσημου τομέα, λύση όμως που οι εταίροι αποκλείουν με το επιχείρημα ότι θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων φορολογουμένων.
Λιγότερες ευρωπαϊκές αντιδράσεις προκαλεί η ιδέα να δοθεί δάνειο στην Ελλάδα ώστε να επαναγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική τους αξία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης