Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στουρνάρας: Αρνητική η τρόικα στην επεκτασιμότητα των συμβάσεων και την κύρωση των ιδιωτικοποιήσεων από τη Βουλή - Στο επίκεντρο τα prior actions για την δόση - Την επόμενη εβδομάδα το ν/σ για τα δημοσιονομικά, εργασιακά και διαρθρωτικά;

tags :
Στουρνάρας: Αρνητική η τρόικα στην επεκτασιμότητα των συμβάσεων και την κύρωση των ιδιωτικοποιήσεων από τη Βουλή - Στο επίκεντρο τα prior actions για την δόση - Την επόμενη εβδομάδα το ν/σ για τα δημοσιονομικά, εργασιακά και διαρθρωτικά;
(upd11) Επιμένει να αντιτίθεται στα εργασιακά ζητήματα, που η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι δεν θα ψηφίσει, η τρόικα, όπως επιβεβαίωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. "Τελειώσαμε με όλα τα υπουργεία, ώστε να είναι έτοιμα στην ώρα τους τα προαπαιτούμενα", δήλωσε ο ίδιος, ενώ επανέλαβε ότι η τρόικα είναι αρνητική στο επίδομα γάμου, στην επεκτασιμότητα των συμβάσεων και στην κύρωση των ιδιωτικοποιήσεων από τη Βουλή. "Ορθά, κατά τη γνώμη μου, δύσκολα ένας ξένος επενδυτής θα ερχόταν στην Ελλάδα αν έπρεπε η Βουλή να ακυρώσει τη σχετική σύμβαση", τόνισε σχετικά ο ΥΠΟΙΚ.
"Έγινε γενική συζήτηση για τα προαπαιτούμενα. Ευτυχώς ολα καλά. Τα εργασιακά είναι αρμοδιότητα του υπ. Εργασίας", τόνισε εξερχόμενος ο υπ. Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ άφησε αιχμές ότι το σχετικό ν/σ για δημοσιονομικά, εργασιακά και διαρθρωτικά ενδέχεται να μετατεθεί την επόμενη εβδομάδα.
"Δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο", επισήμανε με τη σειρά του ο υπ. Εργασία, Γ. Βρούτσης.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί: Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Αν.Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Το οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με τις πληροφορίες ενημέρωσε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ότι η τρόικα δεν κάνει πίσω στα εργασιακά.
Η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει να ζητά από την τρόικα να κάνει πίσω ενώ το Μαξίμου δεν έχει αλλάξει άποψη για το ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά, εργασιακά και διαρθρωτικά.
Ο πρωθυπουργός  χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα στο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου  και ζήτησε από τους υπουργούς του να καταθέσουν αυστηρά μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας τις προτάσεις τους για το πολυνομοσχέδιο. Ο κ. Σαμαράς πάντως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει ακόμη και χωρίς τον Φώτη Κουβέλη στην ψήφιση των μέτρων αφού πλέον η εκταμίευση της δόσης εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ με τις ημερομηνίες και τις προθεσμίες.


Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Χτες ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στις προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions) που έχει ζητήσει η τρόικα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ ξεκίνησε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαράς."Συζητήσαμε όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για τα προαπαιτούμενα, για να είμαστε έτοιμοι μέχρι την Τετάρτη που θα γίνει το Εurogroup. Θα παρουσιάσουμε την πρόοδο που έχει γίνει. Φαντάζομαι θα γίνει κάποια εισήγηση από την τρόικα και θα παρουσιαστεί η πρόοδος που έχει γίνει για τις πολιτικές. Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος. Θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση μέσα στις επόμενες ημέρες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ και συμπλήρωσε αναφορικά με τη στάση της ΔΗΜΑΡ ότι είναι αισιόδοξος και ότι -το πιθανότερο- τα μέτρα για τα εργασιακά θα έρθουν σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή την Τετάρτη. Μαζί, επιβεβαίωσε ο υπουργός, θα κατατεθεί και ο Προϋπολογισμός.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος αποχωρώντας χτες από τη σύσκεψη δήλωσε: "Έχουμε συνεργασία για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης ούτως ώστε μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης να μην υπάρχουν εκκρεμμότητες και να έχουν προωθηθεί προς την Βουλή όλες οι διατάξεις που πρέπει να έχουν ψηφιστεί"
Στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μετείχαν οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης και συγκεκριμένα όσων τα υπουργεία τους σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα που ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση προκειμένου να συνεχιστεί από αυτήν η οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Η κυβερνητική σύσκεψη πραγατοποιήθηκε δύο ημέρες πριν την συνέχιση των εργασιών του Euro Working Group και τέσσερις ημέρες πριν την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Σκοπός  είναι να διαπιστωθεί αν είναι όλες οι προτεραιότητες που έχει θέσει η τρόικα προκειμένου ο Γιάννης Στουρνάρας να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου.
Βρούτσης: Το υπουργείο Εργασίας έχει να υλοποιήσει και το μεγαλύτερο νομοθετικό έργο
"Το υπουργείο Εργασίας, εκτός ότι ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει να υλοποιήσει και το μεγαλύτερο νομοθετικό έργο. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να ολοκληρωθεί μέσα στους πολύ περιορισμένους χρόνους που απαιτούνται. Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι απόλυτα συνεπής και αξιόπιστη ακόμα και σε αυτό", αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης.


Aνακοινώθηκε στο μεταξύ κι επίσημα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 31 Οκτωβρίου για την Ελλάδα. Τη Δευτέρα θα προηγηθεί η νέα συνεδρίαση του Euro Working Group ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ως εκ τούτου τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς πρέπει μέχρι την Κυριακή να έχει κλείσει οριστικά η συμφωνία για το νέο πακέτο των μέτρων. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να προχωρήσει κανονικά με το πακέτο των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα, παρά τις αντιρρήσεις του Φώτη Κουβέλη και της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις αλλαγές στα εργασιακά.
Παράλληλα, ανοιχτός είναι ο δίαυλος επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου με τα επιτελεία των κυβερνητικών εταίρων προκειμένου να γεφυρωθούν οι αποστάσεις που υπάρχουν για τα εργασιακά, καθώς ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ επιμένουν στις αντιρρήσεις τους. "Καμία υποχώρηση στις ακραίες εργασιακές αλλαγές που διάλεξε η τρόικα, η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη", δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΔΗΜΑΡ Σάκης Παπαθανασίου, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του στηρίζει την κυβέρνηση και παραμένει σ' αυτήν.
Τις θέσεις του για την καθολικότητα της εθνικής συλλογικής σύμβασης και τη διατήρηση του επιδόματος γάμου για χαμηλόμισθους, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω, ο Ευ. Βενιζέλος προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή καθώς φοβάται τις διαρροές από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και ο Φώτης Κουβέλης προσπαθεί να βρει διέξοδο για να ψηφίσει τα εργασιακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης