Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γιατί είναι καλή η λύση της μεταβατικής τράπεζας για την Proton bank για τους καταθέτες και εργαζόμενους – Οι μέτοχοι χάνουν τα λεφτά τους – Οι παρασκηνιακές διεργασίες Λαυρεντιάδη με μη ορθολογικά μέσα....

tags :
  Γιατί είναι καλή η λύση της μεταβατικής τράπεζας για την Proton bank για τους καταθέτες και εργαζόμενους – Οι μέτοχοι χάνουν τα λεφτά τους – Οι παρασκηνιακές διεργασίες Λαυρεντιάδη με μη ορθολογικά μέσα....
(upd2)Στην τρέχουσα συγκυρία όπου μια μικρή τράπεζα όπως η Proton bank δεν καταφέρνει να βρει κεφάλαια η λύση της μεταβατικής τράπεζας είναι αντικειμενικά ορθή.
Διασφαλίζει τους καταθέτες καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξασφαλίζει 100% τις επενδύσεις και καταθέσεις για οποιαδήποτε ποσό.

Διασφαλίζει τους εργαζόμενους καθώς η δημιουργία της καλής τράπεζας γεννά προσδοκίες ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.
Προφανώς και από αυτή την διαδικασία υπάρχουν και χαμένοι.
Με την λύση της μεταβατικής τράπεζας  οι μέτοχοι θα χάσουν τα λεφτά τους. Με βάση τον νόμο οι κοινές μετοχές των παλαιών μετόχων διαγράφονται πλην των προνομιούχων.
Είναι προφανές ότι οι μέτοχοι θα χάσουν τα λεφτά τους ωστόσο έχουν την δυνατότητα με βάση το 63Ζ του νόμου για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα που πρόσφατα ψηφίστηκε να ζητήσουν αποκατάσταση.
Η αποκατάσταση ωστόσο σημαίνει επαναξιολόγηση μετοχών που δεν θα έχουν και έναντι ενός ποσού δυσανάλογα μικρότερου αυτού που είχαν επενδύσει θα αποζημιωθούν.
Η ΤτΕ αποδεικνύεται ότι με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει διασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό την χρηματοπιστωτική σταθερότητα του συστήματος και οι πρωτοβουλίες της αυτές θα πρέπει να επιδοκιμαστούν.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γ Προβόπουλος  με πλήρη συναίσθηση της κρίσιμης κατάστασης είναι αποφασισμένος να στηρίζει πολύπλευρά το τραπεζικό σύστημα να διασφαλίσει την συστημική σταθερότητα στις τράπεζες και να προστατέψει 100% τις καταθέσεις των πολιτών.
Οι εξελίξεις φαίνεται ότι έχουν δρομολογηθεί ωστόσο η ΤτΕ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Οι παρασκηνιακές διεργασίες Λαυρεντιάδη….

Με παρασκηνιακές διεργασίες ο Λ Λαυρεντιάδης ο βασικός μέτοχος της Proton bank με ποσοστό 20% και με δεσμευμένες τις μετοχές του επιχειρεί να ξεπεράσει τα σχέδια της ΤτΕ για την Proton bank.
Το παράδοξο είναι όμως ότι ακολουθεί πρακτικές μη ορθολογικές.
Απείλησε ένα εκ των δύο ενδιαφερομένων για την Proton bank και συγκεκριμένα το waterfall Capital Investors, ζήτησε 10 εκατ για να τους πουλήσει το 20% όταν όλη η τράπεζα αποτιμάται 12 εκατ και τους διεμήνυσε ότι αν δεν συμφωνήσουν θα βρεθούν απέναντι του.
Η απάντηση του ελληνοαμερικανικού fund ήταν ότι «δεν δέχονται απειλές από κανένα και ειδικά από κάποιον που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί»
Το ελληνοαμερικανικό fund είναι αποφασισμένο να διαπραγματευτεί μόνο με την ΤτΕ την μόνη θεσμική αρχή που νομιμοποιείται να διαπραγματεύεται για την Proton bank.
Το ελληνοαμερικανικό fund και ο Δ. Μηλιάκος θα τηρήσουν απαρέγκλιτα την διαδικασία που θα ορίσει η ΤτΕ.
Πάντως γεγονός είναι ότι ο Λ Λαυρεντιάδης ψευδώς χρησιμοποιούσε το επιχείρημα ότι δήθεν είναι δικοί του άνθρωποι το ελληνοαμερικανικό fund.
Με ψεύδη επιχείρησε να εκμεταλλευτεί ένα fund το οποίο δεν έχει ουδεμία σχέση με τον Λαυρεντιάδη ώστε να επιτύχει αλλότριους σκοπούς.
Και ενώ ο Λ Λαυρεντιάδης απειλεί το ελληνοαμερικανικό fund  την ίδια στιγμή επιχειρούν κύκλοι που ενδεχομένως να βρίσκεται από πίσω τους ο Λ Λαυρεντιάδης να μπλοκάρουν το σχέδιο της ΤτΕ για την Proton bank.
Ουσιαστικά θέλουν να τοποθετήσουν το Α. Αντωνόπουλο το πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο management της νέας τράπεζας αν η Attica bank εξαγοράσει την Proton bank.
Η ΤτΕ γνωρίζει όλες τις παρασκηνιακές διεργασίες και οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.
Είναι κατανοητό στους υφιστάμενους μετόχους της Proton bank να θέλουν να προστατέψουν την περιουσία τους αλλά δεν είναι κατανοητό να απειλούν ένα εκ των δύο ενδιαφερομένων για την Proton bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης