Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Το πρόβλημα της ΕΕ δεν είναι το ευρωομόλογο» - Τι εκτιμά η RBS για την Ελλάδα

tags :
«Το πρόβλημα της ΕΕ δεν είναι το ευρωομόλογο» - Τι εκτιμά η RBS για την Ελλάδα
Μία άλλη διάσταση στο πρόβλημα της ευρωζώνης δίνουν οι αναλυτές της RBS, την ώρα που η συζήτηση για την ευρωπαϊκή λύση στην κρίση χρέους έχει εστιαστεί στο ευρωομόλογο. Το πρόβλημα δεν είναι ποιος και πότε θα πραγματοποιήσει την έκδοση ευρωομολόγων, αλλά πως θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, αναφέρει η RBS, «καρφώνοντας» εκείνους που έχουν περιοριστεί μόνο στο πρόβλημα του ευρωομολόγου.
Το 2011 αναμένονται κατά 14% χαμηλότερο ποσό έκδοσης ομολόγων, σε σχέση με το 2010. Πιο συγκεκριμένα, το 2010 εκδόθηκαν περί τα 954 δις. ευρώ ομόλογα, ενώ το 2011 αναμένεται να αντληθούν περί τα 826 δις. ευρώ, ακόμη και αν η Πορτογαλία δεν προσφύγει τελικά στο μηχανισμό στήριξης. Σημειώνεται εδώ ότι η RBS είναι ανάμεσα σε εκείνους που δεν θεωρούν πιθανή την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. Εάν όμως τελικά εξαιρεθεί η Πορτογαλία από το παραπάνω ποσό, τότε οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 800 δις. ευρώ.
Η μείωση των αντληθέντων κεφαλαίων, η οποία οφείλεται κυρίως στην αναζήτηση άλλων πηγών κεφαλαίων από τις περιφερειακές χώρες της Ζώνης, ιδιαίτερα από την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, ωστόσο δεν στάθηκε ικανή να μειώσει και το κόστος δανεισμού των εν λόγω χωρών. Η έλλειψη μίας σαφούς γραμμής στην ευρωπαϊκή πολιτική, η διγλωσσία των ηγετών της Ένωσης που τονίζει τις διαφορές ενός κατά τα άλλα ενιαίου οικονομικού χώρου, καθώς και η μεγάλη απόκλιση των μεγεθών μεταξύ των χωρών, είναι τρεις από τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να επιλυθούν για να αλλάξει η στάση των αγορών προς την ΕΕ.
Εάν δεν αλλάξουν τα παραπάνω, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, ή ακόμη και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, ίσως μείνου εκτός αγορών για μεγάλο χρονικό διάστημα, και να μην γυρίσουν στο τέλος του 2011 όπως έχει υπολογιστεί. Ακόμη και αν βρεθούν τα κεφάλαια των διασώσεων τους, η πορεία της Ένωσης δε θα διαφοροποιηθεί, καθώς οι αγορές θα το εκλάβουν απλά ως μία πρσωρινή λύση. Και υπό αυτές τις συνθήκες και τις προοπτικές που διαγράφονται, τα σχέδια διάσωσης ίσως να μην σταματήσουν εδώ...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης