Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ισραήλ: Μην επιτεθείτε στη Rafah, θα γεμίσετε … Hamas - Σφαγή με 35.000 νεκρούς στη Γάζα

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ισραήλ: Μην επιτεθείτε στη Rafah, θα γεμίσετε … Hamas - Σφαγή με 35.000 νεκρούς στη Γάζα
Περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Rafah προς άγνωστο προορισμό - Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα λέει ο ΟΗΕ
(upd5) Την πλήρη αντίθεση τους σε μια στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας των Ισραηλινών στη Rafah εξέφρασαν εκ νέου οι ΗΠΑ, με τον Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών, Anthony Blinken να υποστηρίζει πως το Ισραήλ με αυτήν την κίνηση δεν θα καταφέρει περισσότερο από το να βρεθεί αντιμέτωπο… με πολλές Hamas και εξεγέρσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αμερικάνοι σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο, μιας χερσαίας εισβολής του IDF, δίνουν πληροφορίες για θέσεις και υποδομές της Hamas, τη στιγμή πάντως που οι Ισραηλινοί, οι οποίοι γιορτάζουν τα 76 χρόνια της ίδρυσης του Κράτους τους, να δίνουν εντολές εκκένωσης για διάφορες συνοικίες της Rafah, με αποτέλεσμα περίπου 300.000 άνθρωποι να έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη... με άγνωστο προορισμό.
Και ενώ το Ισραήλ φέρεται να αψηφά τις προειδοποιήσεις και να είναι έτοιμο για ευρείας κλίμακας επίθεση στη Rafah, η Hamas τονίζει πως σε αυτήν την περίπτωση, θα μπει οριστικά τέλος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και.. επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων.

Θα γεμίσετε με … Hamas

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προειδοποιούν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους τους Ισραηλινούς να μην προχωρήσουν στην επίθεση στη Rafah.
Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken υποστήριξε πως το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους αμάχους από τρομοκράτες της Hamas, ζήτησε από τον ισραηλινό στρατό να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων και τόνισε πως μια επίθεση στη Rafah θα είχε τρομερές συνέπειες.
«Το Ισραήλ είναι σε μια τροχιά που θα μπορούσε να της κληροδοτήσει μια εξέγερση με πολλές ένοπλες Hamas ή ένα κενό γεμάτο με χάος, αναρχία και πιθανότατα με μια νέα Hamas» τόνισε ο Blinken, ενώ και ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, υποστήριξε πως μια επίθεση στη Rafah θα προκαλούσε σημαντικές απώλειες ανάμεσα στους αμάχους χωρίς να καταφέρει να εξαλείψει την Hamas.

Εγκαταλείπουν τη Rafah

Παρά τις προειδοποιήσεις, οι Ισραηλινοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε εισβολή στη Rafah.
Μέχρι στιγμής, έχουν περιοριστεί σε «στοχευμένες επιχειρήσεις» όπως υποστηρίζουν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αμερικάνοι σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια ευρείας κλίμακας επίθεση, δίνουν πληροφορίες για θέσεις και υποδομές της Hamas.
O IDF προχώρησε σε σφοδρά πλήγματα και βομβαρδισμούς στη Rafah, τη στιγμή που εκτιμάται πως τουλάχιστον 300.000 Παλαιστίνιοι έχουν φύγει από την πόλη κατόπιν σχετικών εντολών των Ισραηλινών.

Πυρά και στον καταυλισμό της Jabalia

Την ίδια στιγμή οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν μαζικά πυρά και στον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia στη βόρεια Γάζα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, τα ισραηλινά τανκ επιχείρησαν να προωθηθούν προς το κέντρο του καταυλισμού, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος από τους 8 ιστορικούς καταυλισμούς των Παλαιστινίων.
Λόγω των επιθέσεων αυτών, χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να φύγουν προς άλλες τοποθεσίες.

Κανένα ασφαλές μέρος

Ενδεικτικό των δραματικών στιγμών που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι είναι οι τοποθετήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ, οι οποίοι υποστηρίζουν πως πλέον δεν υπάρχει καμία ασφαλής τοποθεσία για τους περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.
Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως Παλαιστίνιοι προσπαθούν να φύγουν με κάθε δυνατό μέσο από τη Rafah και να αναζητήσουν ... ασφαλές καταφύγιο σε άλλες περιοχές της Γάζας.
«Οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να εκδίδουν διαταγές εξαναγκαστικού εκτοπισμού (...) αναγκάζοντας τους κατοίκους της Rafah να διαφύγουν προς οπουδήποτε.
Το να γίνεται λόγος για ασφαλείς ζώνες είναι ψευδές και παραπλανητικό.
Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα» υποστήριξε ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), Phillipe Lazzarini.

Θέμα ωρών η κατάρρευση της περίθαλψης στη Γάζα

Λίγες ώρες απομένουν από την κατάρρευση του συστήματος περίθαλψης στη Γάζα λόγω έλλειψης καυσίμων υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας της Hamas.
«Απέχουμε λίγες ώρες από την κατάρρευση του συστήματος υγείας στην Λωρίδα της Γάζας, ελλείψει των αναγκαίων καυσίμων για την λειτουργία των γεννητριών των νοσοκομείων, των ασθενοφόρων και των μέσων μεταφοράς του προσωπικού» επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι Παλαιστίνιοι.

Διαπραγματεύσεις τέλος

Από την πλευρά της η Hamas υποστηρίζει πως σε περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στη Rafah, τότε αυτό θα σημαίνει ότι μπαίνει οριστικά τέλος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων.
Πάντως, η Hamas ανακοίνωσε ανέλαβε την ευθύνη για βομβαρδισμό εναντίον στρατιωτών και στρατιωτικών οχημάτων κοντά στη διέλευση της Rafah.

Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη για την 7η Οκτωβρίου

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Herzi Halevi υποστήριξε πως αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη «για την αποτυχία της αποστολής μας» όσον αφορά την προστασία των πολιτών του κράτους του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, όταν και κατά την εισβολή της Hamas, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.170 άμαχοι Ισραηλινοί, ενώ περισσότεροι από 250 απήχθησαν.

Σφαγή με πάνω από 35.000 νεκρούς

Τα αντίποινα του Ισραήλ ήταν πρωτόγνωρα.
Από τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους άμαχοι, ενώ έχουν τραυματιστεί περίπου 79.000.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης