Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σχέδιο εθνικής «διάσωσης» των τραπεζών επεξεργάζεται η Ευρώπη – Έως τον Νοέμβριο, τα κράτη – μέλη καλούνται να υποβάλλουν σχέδια για την απαλλαγή των τραπεζικών τους βαριδιών - Στο… τραπέζι και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση

Σχέδιο εθνικής «διάσωσης» των τραπεζών επεξεργάζεται η Ευρώπη – Έως τον Νοέμβριο, τα κράτη – μέλη καλούνται να υποβάλλουν σχέδια για την απαλλαγή των τραπεζικών τους βαριδιών - Στο… τραπέζι και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση
Σχέδια για τον τρόπο αντιμετώπισης των «προβληματικών» τραπεζών καλούνται να υποβάλλουν έως τον Νοέμβριο, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα άνωθεν προβλέπει έγγραφο του πρακτορείου Reuters, το οποίο αποτελεί προσχέδιο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Οκτωβρίου.
Εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την τραπεζική ένωση των 28 μελών της Ε.Ε.,  τα κράτη καλούνται να καταθέσουν σχέδια προκειμένου να πείσουν τους επενδυτές πως απαλλάσσονται από τα «βαρίδια» του τραπεζικού συστήματος.
Τα εθνικά σχέδια για τα εγχώρια τραπεζικά συστήματα εντάσσονται στα πλαίσια της τραπεζικής ένωσης της Ε.Ε.
«Σε διάστημα 5 εβδομάδων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρουσιάσουν πως θα βοηθήσουν τις τράπεζες να λύσουν τα προβλήματά τους» αναφέρει χαρακτηριστικά, το προσχέδιο της Συνόδου.
Εμβαθύνοντας στην αναγκαιότητα της εγκαθίδρυσης μίας κοινής προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, το προσχέδιο που κραδαίνει το Reuters, αναφέρει πως «τα σχέδια που θα παρουσιάσουν οι χώρες, «θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και των εθνικών δικτύων ασφαλείας».
Παράλληλα, καθίσταται σαφές πως επιζητείται ξεκάθαρο σχέδιο για την απευθείας διάσωση των προβληματικών τραπεζών και όχι, για την διάσωση μέσω των εθνικών κυβερνήσεων, όπως χαρακτηριστικά πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία.

Δήλωση - βόμβα για την τραπεζική ένωση - Praet: Η ΕΚΤ μπορεί να καθυστερήσει να αναλάβει την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών - Πιθανόν να μην είναι όλα έτοιμα μέχρι τον Νοέμβριο του 2014...
Στη διατύπωση μιας δήλωσης που ισοδυναμεί με βόμβα στα σχέδια των Ευρωπαίων για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης προχώρησε ο Peter Praet, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κόντρα σε όλους εκείνους που πιέζουν για άμεση προώθηση των σχεδίων σύστασης μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης - βασικός πυλώνας της οποίας είναι η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ - ο Praet δήλωσε τα εξής: "Η ΕΚΤ ίσως καθυστερήσει να ξεκινήσει την εποπτεία των 130 ισχυρότερων τραπεζών της Ευρωζώνης, αν διαπιστωθεί ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, μέχρι να ετοιμαστεί...".
Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς των Ευρωπαίων, η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών σε έναν περίπου χρόνο από τώρα, ήτοι τον Νοέμβριο του 2014.
"Αν κριθεί αναγκαίο - και επείγον - η ΕΚΤ ίσως μεταβάλλει το χρονοδιάγραμμα για την ανάληψη του εποπτικού ρόλου των ευρωπαϊκών τραπεζών" διευκρίνισε ο Praet, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung.
Αλλά διεμήνυσε πως "αυτό δεν είναι βέβαιο. Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα θα υπάρξουν μόνο αν διαπιστωθεί ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος προετοιμασίας".
Ταυτόχρονα ο τραπεζίτης απηύθυνε έκκληση προς το Eurogroup να καταλήξουν σε ισχυρές και καθαρές συμφωνίες, όσον αφορά στον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης