Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μήνας ορόσημο για τη λύση της ευρωπαϊκής κρίσης ο Μάρτιος- Δεδομένη η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

Μήνας ορόσημο για τη λύση της ευρωπαϊκής κρίσης ο Μάρτιος- Δεδομένη η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους
Το Μάρτιο αναμένεται να υιοθετηθεί η οριστική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρώπης και της Ελλάδας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Από τη βελγική πρωτεύουσα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους είναι δεδομένη, αλλά και την αισιοδοξία ότι το τέλος της κρίσης πλησιάζει. Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανακοίνωσε τη διενέργεια νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 17 κρατών μελών της Ευρωζώνης μετά τις 9 Μαρτίου.
Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου συζητήθηκε η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η γαλλο-γερμανική πρόταση για την υιοθέτηση Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης.
Η πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα αποτελεί επί της ουσίας το «αντάλλαγμα» για να δοθεί η συγκατάθεσή τους στη διεύρυνση των διαθέσιμων πόρων του EFSF και περιλαμβάνει την επιβολή σκληρών μέτρων σε τρεις βασικούς άξονες: φορολόγηση επιχειρήσεων, μισθοί, συνταξιοδοτικό. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Συμφώνου υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις από αρκετά από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Η Γερμανία επιθυμεί τα μέτρα του Συμφώνου να τεθούν σε εφαρμογή σε έναν χρόνο από τώρα, περιθώριο που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ιδιαίτερα σφικτό.
Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του προέδρου του Εurogroup και Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, καθώς και του Βέλγου ομολόγου του, Ι. Λετέρμ που τάχθηκαν κατά της κατάργησης της σύνδεσης των μισθών με τις τιμές.

Καταρχήν συναίνεση για την ενίσχυση του EFSF

Σε σχέδιο κοινής δήλωσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ τονίζουν ότι στη συνολική στρατηγική που προωθούν από το Δεκέμβριο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη περιλαμβάνεται το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής των τραπεζών και η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και η εφαρμογή του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
Συνεχίζοντας, οι ηγέτες της ευρωζώνης τονίζουν ότι το συνολικό πακέτο των αποφάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου και σε αυτό το πλαίσιο, καθορίζουν τέσσερα βήματα.
Πρώτον, την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων με την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Δεύτερον, την εφαρμογή των μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αξιολογούν την επιτευχθείσα πρόοδο.
Τρίτον, το Συμβούλιο Eurogroup θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ελαστικότητα του Ταμείου και η ικανότητά του να παρέχει την κατάλληλη στήριξη.
Τέταρτον, ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τις άλλες αρμόδιες Αρχές να διενεργήσουν φιλόδοξα τεστ αντοχής για τις τράπεζες. Παράλληλα, καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν, με συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία θα συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ότι θα είναι σε θέση να χειριστούν τις τράπεζες οι οποίες ενδεχομένως αποδειχθούν «αδύναμες».
Επίσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι το Μάρτιο θα προσδιορίσει τις προτεραιότητες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Οι προτεραιότητες θα βασίζονται στην ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν, έως τα μέσα Απριλίου, τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων καθώς και τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης