Τελευταία Νέα
Ελλάδα

G. Soros: Nα προχωρήσει τώρα σε αναδιάρθρωση χρέους η Ελλάδα - Δεν το αποκλείει ο ΟΟΣΑ- Τι λένε ΔΝΤ, Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου

G. Soros: Nα προχωρήσει τώρα σε αναδιάρθρωση χρέους η Ελλάδα - Δεν το αποκλείει ο ΟΟΣΑ- Τι λένε ΔΝΤ, Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου
(upd7) Η κρίση χρέους της ευρωζώνης βαδίζει στο δρόμο της επίλυσης μέσω... αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή, George Soros.
“Το στοιχείο που έλειπε από το ευρώ για να βρεθεί λύση στην κρίση ήταν το στοιχείο της δημοσιονομικής ισορροπίας ανάμεσα στις χώρες”, τονίζει ο Soros.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΒΒC, ο πολύπειρος επιχειρηματίας τόνισε πως βλέπει σαν μειονέκτημα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το γεγονός ότι δεν έχει στα χέρια της ένα ενιαίο ομόλογο με το οποίο θα μπορεί να δανειστεί συλλογικά η ζώνη του ευρώ, όπως έχει για παράδειγμα τα Treasuries η Fed στις Ηνωμένες πολιτείες.
Εκτίμησε ότι εναλλακτικά αυτό τον ρόλο θα τον αναλάβει με λίγο διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, όπως προβλέπει ο George Soros, θα ενισχυθεί αρκετά από άποψη κεφαλαίων και θα παραμείνει ως μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων. Το EFSF πρέπει να επωμιστεί το ρόλο του εγγυητή δανεισμού των χωρών. Σε άλλη δήλωσή του, ο Soros τόνισε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της σε παρόντα χρόνο. Η δήλωση αυτή συνυπολογίζει και την Ιρλανδία και εντάσσεται στο σκεπτικό επαναγοράς των ομολόγων των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης από το Ταμείο προκειμένου να είναι αυτό που θα ελέγχει το χρέος των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται στο “κόκκινο”.
Πάντως, σε συνέχεια των δηλώσεών του στο BBC, ο George Soros ξάφνιασε όταν υποστήριξε ότι το ευρώ θα καταρρεύσει εκτός κι αν εφαρμοστεί μια πολιτική “ισχυρού” και “αδύναμου” ευρώ, ενός νομίσματος δύο ταχυτήτων, για τις αντίστοιχες ισχυρές και τις προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης.

Γκουρία (ΟΟΣΑ): Μάλλον η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους στην Ελλάδα.
«Υπάρχει μία χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεταχείριση των χωρών αυτών από τις αγορές είναι άδικη», τόνισε.

Παπανδρέου: Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση

Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τονίζει ακόμη μια φορά ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας αυτή τη φορά σε διεθνή μέσα ενημέρωσης από το Νταβός όπου βρίσκεται. “Έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους”, τόνισε o κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι “κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όπως για παράδειγμα πολύ δύσκολες και επώδυνες αλλαγές”.
Είμαστε στο δρόμο της ανάπτυξης, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός για το 2012 όπως και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στις οποίες δεν απέκλεισε η Ελλάδα να απευθυνθεί στο τέλος του 2011. Είμαστε σε έναν πολύ σημαντικό δρόμο αλλαγών, συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία, όπως τα ευρωομόλογα για τα οποία γίνεται συζήτηση ή η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. για να μετριαστούν οι φόβοι των αγορών. Έχουμε πάρει την απόφαση για να πετύχουμε, τόνισε συμπληρώνοντας ότι η συζήτηση για την επιμήκυνση αφορά στους πόρους με βάση τους οποίους θα γίνει και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά θα αποβούν θετικά.
Το ελληνικό πρόβλημα ήταν περισσότερο πρόβλημα διακυβέρνησης και αδιαφάνειας ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Πριν από ένα χρόνο, τόνισε ο Παπανδρέου, με ρωτούσαν αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Εμείς πήραμε όλα τα μέτρα και με υπευθυνότητα κάναμε το καθήκον μας, πρόσθεσε. Στην Ελλάδα δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη διαφάνεια και ήδη σήμερα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στον κόσμο. Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 6%, επιλύσαμε το ασφαλιστικό και ανοίξαμε τα κλειστά επαγγέλματα. Σε αυτά οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει ακόμα.
Χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι αυτός πρέπει να είναι ισχυρός και ταυτόχρονα ευέλικτος.
Σχολιάζοντας τις ευρωπαϊκές εξελίξεις τόνισε ότι γενικά τα θέματα που συζητούνται είναι η διακυβέρνηση, η ισότητα και οι κοινές αξίες που είναι πολύ βασικά ζητήματα για την Ευρώπη.
Στο ερώτημα γιατί πρέπει να ασχολούμαστε με την Ευρώπη ο κ. Παπανδρέου έδωσε την απάντηση ότι η Ευρώπη υπήρξε ένα μεγάλο και ειρηνικό εγχείρημα. Θέλουμε την Ευρώπη να είναι ένα μοντέλο διακυβέρνησης και πράσινης ανάπτυξης είπε ο πρωθυπουργός.

Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού

Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας ώστε να η χώρα να μπει σε μία πολυετή πορεία ανάπτυξης, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του στο Bloomberg από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ο στόχος είναι μία λύση βιώσιμη σε βάθος χρόνου και όχι μία βιαστική προσπάθεια χωρίς προοπτική, συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός.
‘Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές σύντομα αλλά ωστόσο είναι ακόμη μακριά από το να μπορέσει να εκδώσει ομόλογα 10ετίας, εκτός από αυτά της Διασποράς’, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος το 2012


"Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα συνεχίσουν τη σημαντική εμπροσθοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση που εφαρμόζουν, επισημαίνει, εν τω μεταξύ, σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη δημοσιονομική αξιοπιστία της παγκόσμιας οικονομίας. Στη σύντομη αναφορά που γίνεται στις συγκεκριμένες χώρες επισημαίνεται ότι αυτές οι προσπάθειες θα μεταφρασθούν σε σημαντικές βελτιώσεις που θα αντικατοπτρίζουν κυρίως την περικοπή δαπανών, συμπεριλαμβανομένων μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα. Επίσης, η έκθεση προβλέπει και για τις τρεις χώρες "περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος το 2012". Στο ίδιο πνεύμα η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες θα ακολουθήσουν περιοριστική πολιτική η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των ελλειμμάτων τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης