Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

BNP Paribas: Οι πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην επαναγορά θα ενταθούν - Την Ελλάδα τη συμφέρει περισσότερο να ανταλλάξει ομόλογα λήξης 2037-2042 και όχι ομόλογα λήξης 2023 - Αν το buyback αποτύχει, ανοίγει ο δρόμος για haircut

BNP Paribas: Οι πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην επαναγορά θα ενταθούν - Την Ελλάδα τη συμφέρει περισσότερο να ανταλλάξει ομόλογα λήξης 2037-2042 και όχι ομόλογα λήξης 2023 - Αν το buyback αποτύχει, ανοίγει ο δρόμος για haircut
Θετικά κρίνει τους όρους επαναγοράς του χρέους από την Ελλάδα η BNP Paribas, εκτιμώντας ότι αυτοί που θα συμμετάσχουν θα είναι κυρίως εκείνοι που έχουν μακράς διάρκειας ελληνικά ομόλογα, ενώ μέσω αυτής της διαδικασίας η συμμετοχή των ιδιωτών στον δανεισμό της χώρας μας θα συρρικνωθεί δραματικά.
Στην 3σέλιδη έκθεσή της υπό τον τίτλο Greek Debt Buyback (επαναγορά ελληνικού χρέους), που παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η διαδικασία αποδεικνύεται ότι κάτι περισσότερο από μια ανταλλαγή χρέους, δεδομένου ότι περιλαμβάνει μια προσφορά για ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) με εξάμηνους τίτλους έκδοσης EFSF με μηδενικό κουπόνι, ύψους 10 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η ίδια τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στη διαδικασία του PSI, στην οποία οι επενδυτές έλαβαν ετήσια και 2ετή ομόλογα έκδοσης EFSF στο 15% της συνολικής ονομαστικής αξίας των τίτλουν του ελληνικού Δημοσίου.
Το ελληνικό Δημόσιο δίνει ένα διαφορετικό εύρος τιμών για κάθε μία από τις σειρές ελληνικών ομολόγων αρχής γενομένης από εκείνα που λήγουν στις 24 Φεβρουαρίου του 2023 με κατώτατη τιμή το 38,1% και ανώτατη τιμή το 40,1%. Στον αντίποδα, βρίσκονται τα ομόλογα που λήγουν στι 24Φεβρουαρίου 2042 και οι τιμές επαναγοράς τους που θα δεχτεί το δημόσιο κινούνται από 30,2% έως 32,2% της ονομαστικής αξίας τους. Θεωρητικά, αν όλες οι επαναγορές γίνονταν με τιμή 30,2% το Δημόσιο θα διέγραφε χρέος 33,1% ενώ αν όλες οι επαναγορές γίνονταν δεκτές 40,1% το χρέος που θα διέγραφε το Δημόσιο θα ήταν 24,9 δισ.
Να σημειωθεί ότι η αναμενόμενη ημέρα διακανονισμού (ημέρα που θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων) είναι η 17η Δεκεμβρίου καθώς θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup το πρόγραμμα και τα αποτελέσματά του ενώ το βιβλίο προσφορών κλείνει στις 7 Δεκεμβρίου και ώρα πέντε το απόγευμα και ώρα Λονδίνου (ώρα Ελλάδας 19.00).

Τι συμφέρει την Ελλάδα

Σύμφωνα με την BNP Paribas την Ελλάδα τη συμφέρει να ανταλλάξει ομόλογα λήξεως 2037-2042 με μέση ενδεικνυόμενη τιμή στις 31,2 μονάδες βάσης, και όχι ομόλογα πχ λήξεως 2023 στην ενδεικνυόμενη μέση τιμή των 39,1 μονάδων βάσης.

Κατάσταση Χρηματοδότησης

Όπως έγινε και με το PSI, η πρόσκληση θα εξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει επαρκή κεφάλαια ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της τρόικας. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της επαναγοράς θα πρέπει να οδηγήσει στην απαιτούμενη μείωση του χρέους, έτσι ώστε η τρόικα να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της επαναγοράς.

Συμπέρασμα

Η προσφορά επαναγοράς χρέους φαίνεται καλύτερη από ό, τι η αγορά ανέμενε, καθώς το ελάχιστο/μέγιστο εύρος των τιμών αγοράς είναι πάνω από τα επίπεδα του κλεισίματος της Παρασκευής, 23 Νοεμβρίου.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει διαφορετικά ασφάλιστρα για διαφορετικά ομόλογα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δίδεται κάθε δικαίωμα σε αγορές διάφορων ποσοτήτων σε διαφορετικές σειρές, που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ένα ενδιαφέρον για την αγορά όσο το δυνατόν ομόλογα μακράς λήξης, αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση του χρέους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναμένουμε χαμηλότερες τιμές ομολόγων λήξης μέχρι το 2023.
Από την άποψη της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν περίπου 14-15 δισ. ευρώ των νέων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, θα περιμένουμε να ασκηθεί πίεση για να συμμετάσχουν. Γύρω στα 7-8 δισ. ευρώ ανήκει στα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά η συμμετοχή τους είναι άνευ σημασίας, αναφορικά με το στόχο της μείωσης του χρέους, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις τους έχουν ήδη παγιωθεί στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης, έτσι το όφελος θα ακυρωθεί από την υποχρέωση του Δημοσίου να καλύψει τις ανάγκες.
Έτσι, το βασικό ερώτημα είναι ποιος από τους κατόχους των υπόλοιπων 40 δισ. ευρώ θα αποφασίσει να συμμετάσχει. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει ένα ορισμένο ασφάλιστρο το επίπεδο κλεισίματος της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου είναι ένα θετικό βήμα. Μια επιτυχημένη αγορά ιδίων τίτλων θα πρέπει να ανεβάσει τιμές των ελληνικών ομολόγων μετά την ανταλλαγή, αλλά η ρευστότητα θα συνεχίσει να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι σε περίπτωση που τα προβλήματα της Ελλάδας παραμείνουν και χρειαστεί νέα ελάφρυνση του χρέους της, τότε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν θα προσφέρει τίποτα, καθιστώντας αναπόφευκτη την ανάληψη δράσης από τον επίσημο τομέα, ίσως μέσω ενός haircut στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, δηλαδή να γίνει ένα OSI.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης