Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν έπεισαν οι κινήσεις ωραιοποίησης 9μήνου, το ΧΑ -0,12% στις 865 μον. - Δικαιολογημένο το -24% της Attica Bank

Δεν έπεισαν οι κινήσεις ωραιοποίησης 9μήνου, το ΧΑ -0,12% στις 865 μον. - Δικαιολογημένο το -24% της Attica Bank
Oι βασικές αιτίες για την πλήρη αδιαφορία της αγοράς, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το επιδεινούμενο χρέος
(upd18) Σε αρνητικό πρόσημο έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 865 μονάδες, καθώς δεν έπεισαν οι αρχικές κινήσεις ωραιοποίησης των αποτιμήσεων, λόγω επικείμενης λήξης του χρηματιστηριακού 9μήνου με τις τράπεζες για μια ακόμη συνεδρίαση να αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της αγοράς.
Ωστόσο οι συναλλαγές ενισχύθηκαν στις δημοπρασίες με τον όγκο στις τράπεζες να διπλασιάζεται..

Με μεγάλες απώλειες έκλεισε η Attica Bank -24,38% με χαμηλό ημέρας -28,33% και δικαιολογημένα, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά το reverse split ( 1ν/ 60π ) και με προσαρμοσμένη τιμή τα 4,80 ευρώ, καθώς κανείς επενδυτής δεν έχει δείξει ενδιαφέρον, έστειλαν επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά επί της ουσίας οι όροι που θέτουν ουσιαστικά υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
Ουσιαστικά ζητούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καλύψει τις ζημίες και ακολούθως να πάρουν την τράπεζα καθαρή.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Εθνική +1,6% και Πειραιώς +0,36% ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν Αlpha Bank -0,45% και Eurobank -0,02% .
Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ με κέρδη +2,92%, με απώλειες -3,71% η Viohalco ενώ στη μικρή κεφαλαιοποίηση, πιέσεις ασκήθηκαν στον όμιλο Κόκκαλη με την Intracom -12,99% και Intrakat -5,69% μετά τα  αρνητικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν. 
Ειδικότερα, η Intracom εμφάνισε πωλήσεις 220 εκατ. ευρώ από 216,6 εκατ. ευρώ, EBITDA μόλις 2,2 εκατ. ευρώ από 12,6 εκατ. ευρώ και ζημία μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 9,3 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ.
Η Intrakat είχε πωλήσεις 87 εκατ. ευρώ από 86,99 εκατ. ευρώ αλλά αρνητικό EBITDA 5,7 εκατ. ευρώ από θετικό 2,7 εκατ. ευρώ.
Η τελική γραμμή είχε ζημία 13,5 εκατ. ευρώ από ζημία 3,6 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε εννέα συνεδριάσεις κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων με πρώτη στήριξη τις 850 μονάδες, το σημείο από όπου διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών.
Στα στατιστικά, ο μήνας Σεπτέμβριος έκλεισε με απώλειες για τον Γενικό Δείκτη -6,26% ενώ από την αρχή του χρόνου καταγράφει κέρδη +6,97%.
Ο FTSE 25 έκλεισε τον τρέχοντα μήνα με απώλειες -5,38% ενώ στο 9μηνο καταγράφει κέρδη +8,29%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης υποχώρησε τον τρέχοντα μήνα στο -3,95% ενώ καταγράφει κέρδη +4,73% από την άρχη του έτους.

Στο βασικό σενάριο το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρεθεί στις 800 μονάδες και στο δυσμενές στις 750 μονάδες.
Το κυρίαρχο στοιχείο προφανώς είναι εάν θα υπάρξει σοβαρή διόρθωση τον Οκτώβριο του 2021 διεθνώς η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα δει χαμηλότερα επίπεδα.
Φαίνεται ότι οι 930 με 950 μονάδες είναι το μέγιστο της ανοδικής κίνησης της αγοράς γιατί πολλά βασικά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί ειδικά για την πορεία της οικονομίας.
Όπως διαφαίνεται, οι παλαιότερες εκτιμήσεις ότι θα δούμε το 2022 ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο με στόχο τις 1.500 μονάδες – κάποιοι ανέφεραν και τις 2.000 μονάδες – δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν καθώς αποτελούν απατηλές εκτιμήσεις χωρίς καμία ουσιώδη βαρύτητα και θα διαψευστούν.

Oι βασικές αιτίες για την πλήρη αδιαφορία της αγοράς, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το επιδεινούμενο χρέος

Αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί διεθνώς παραφωνία, όταν οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά το ελληνικό χρηματιστήριο δεν βρίσκεται πουθενά.
Προφανώς και υπάρχουν εξηγήσεις, υπάρχουν σαφείς αιτίες για το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης.
Είναι εντυπωσιακό π.χ. το γεγονός ότι ενώ η ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021 θα είναι στο 7,2% με 7,4% το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο δεν έχει αντιδράσει αλλά έχει διορθώσει, έχει επιδείξει πλήρη αδιαφορία.
Όμως ενώ καλλιεργείται μια ψευδαίσθηση ότι τα 31 δισεκ. του ταμείου Ανάκαμψης θα φέρουν ανάκαμψη και επενδυτική έκρηξη ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος διεθνώς και προφανώς θα πρέπει να επανέλθει στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το 2,2% του ΑΕΠ θα πρέπει να μετατρέπεται σε πρωτογενές πλεόνασμα οπότε εάν η Ελλάδα εμφανίζει ανάκαμψη 4% μετά το 2022 αυτό σημαίνει ότι η καθαρή ανάπτυξη της χώρας θα είναι 1,8%... το 1,8% θα είναι το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ που θα μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει για την οικονομική της πολιτική.
Όταν λοιπόν γίνεται αναφορά σε αύξηση του ΑΕΠ 4% αυτό σημαίνει 1,8% καθώς το 2,2% του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ήδη η Ελλάδα λειτουργεί με δημοσιονομικό έλλειμμα και επιδεινούμενο χρέος.
Ο συνδυασμός αυτός, με το γεγονός ότι οι θεσμικοί επενδυτές θεωρούν ότι η πορεία των ελληνικών τραπεζών είναι οριοθετημένη, δηλαδή οι τράπεζες μπορούν να παράξουν οριοθετημένα κέρδη ενώ στις μη τραπεζικές μετοχές… οι υπερτιμημένες μετοχές και οι υπερδανεισμένες εταιρίες και μέτοχοι τους έχουν εξαντλήσει τα ανοδικά περιθώρια.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,28% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,58%.
Λίγο πριν τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Alpha Bank +1,41%, Εθνική  +1,26%..... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,12%.
Περί τις 11:30, με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25, όπως ΟΠΑΠ +2,62%, Lamda, Τιτάν και με τις τράπεζες σε θετικό πρόσημο  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,79%.
Περί τις 16:30, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Πειραιώς πλησίον του -2%... αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με τον Μυτιληναίο -3,47%...o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,45% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,55%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,12% στις 865 μονάδες έχοντας υψηλό στις 873,17 μονάδες και χαμηλό 861,58 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών έκλεισε σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ ενισχύθηκε στις δημοπρασίες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 30,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19 ,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,65 εκατ. ευρώ και όγκου 1,66 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 844 χιλ. τεμάχια αξίας 2,03 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 675 χιλ. τεμάχια αξάις 739 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 54 χιλ. τεμάχια αξίας 872 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 40 χιλ. τεμάχια αξίας 536 χιλ. ευρώ.
Η Lamda 30 χιλ. τεμάχια αξίας 227 χιλ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 17 χιλ. τεμάχια αξίας 239 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 865 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 850 μονάδες και ακολουθούν οι 830, οι 820, οι  800 και οι 780 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 885 και ακολουθούν οι 900, οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 543 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 580 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 635 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 540 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 520  και οι 500 μονάδες.

Οριακές πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων

Οριακές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 30/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης .
Το ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων, στον απόηχο των ανακοινώσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την προηγούμενη εβδομάδα για πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τα τέλη του 2022, φαίνεται να εξασθενεί.
Η άνοδος στις  τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον εφοδιασμό, προκαλούν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων., παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να εκτονώσουν την κατάσταση , διαβεβαιώνοντας ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή 30/9 .
Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι αυξήθηκε στο 3,3%.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,83% και το ιταλικό 10ετές στο 0,85% και με το μεταξύ τους spread στις -2 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 76% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Attica Bank: Κανένα ενδιαφέρον από επενδυτές, ζητούν το ΤΧΣ να καλύψει τις ζημίες και ακολούθως να πάρουν την τράπεζα καθαρή

Η ανακοίνωση της Attica bank στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 αποτελεί απόδειξη απόλυτης αποτυχίας.
1)Υποβλήθηκαν εμπιστευτικές επιστολές μη δεσμευτικής βάσης.
Ποιοι είναι αυτοί οι επενδυτές που μάλιστα υπέβαλλαν εμπιστευτικές επιστολές σε μη δεσμευτική βάση.
Η Attica bank ψεύδεται συστηματικά γιατί αποκρύπτει την αλήθεια, ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
2)Η Attica bank να αποκαλύψει τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι επίδοξοι δήθεν μνηστήρες που συνωστίζονται για να μην χάσουν την τράπεζα πρότυπο.
Μάλιστα η Attica bank μια τράπεζα με αρνητικά ίδια κεφάλαια, αναφέρει ότι θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα σχεδιάσει την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 240 εκατ ευρώ.
3)Το ενημερωτικό δελτίο δεν έχει εγκριθεί, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μια ακόμη φορά επιδεικνύει ελαστικότητα σε μια αφερέγγυα τράπεζα.
Μάλιστα η Attica bank ανέστειλε την εισαγωγή των μετοχών από τα warrants και θα καθοριστεί νέα ημερομηνία αφού ακόμη δεν έχει εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο.
Η καθυστέρηση στο ενημερωτικό δελτίο οφείλεται και στις ενστάσεις του ορκωτού ελεγκτή.
Η Attica bank έχει συστηματικά παραπληροφορήσει το επενδυτικό κοινό τόσο με τα πραγματικά της κεφάλαια, όσο και με το τι συμβαίνει στον ισολογισμό της.
Η Attica bank έχουμε αναφέρει ότι έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και η μαύρη τρύπα είναι πάνω από 500 εκατ ευρώ.
Σας προτρέπουμε να κρατήσετε αυτό το ποσό τα 500 εκατ και θα δούμε στο μέλλον τι θα αποκαλυφθεί…
Κανείς επενδυτής δεν έχει δείξει ενδιαφέρον, έστειλαν επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά επί της ουσίας οι όροι που θέτουν ουσιαστικά υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
Ουσιαστικά ζητούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καλύψει τις ζημίες και ακολούθως να πάρουν την τράπεζα καθαρή.
Για να καλυφθεί η υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ η μόνη πραγματική πρόταση είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επενδύσει 190 εκατ και τα υπόλοιπα 50 εκατ – κακώς – το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο έχει χάσει έως τώρα 1 δισεκ. ευρώ.
Κατά την άποψη μας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να καλύψει πλήρως την ΑΜΚ των 240 εκατ να επιβάλλει ένα ριζικό σχέδιο εξυγίανσης, πλήρη αντικατάστατη της καταστροφικής διοίκησης και ακολούθως να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.
Η διοίκηση της Attica bank στην προσπάθεια της παραμείνει στην τράπεζα και να ασκεί έλεγχο… οδηγεί την χρεοκοπημένη τράπεζα ακόμη βαθύτερα στον λάκκο της καταστροφής.

Η επικαιρότητα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για την επέλαση της επιδημίας του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς στο «κόκκινο» έχουν περάσει 10 περιφερειακές ενότητες της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, ανάμεσα τους η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα.
Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται πως στις περιοχές αυτές θα εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα – απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 και απαγόρευση μουσικής καθ’όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας -, αν και πολλοί ειδικοί κάνουν λόγο για ήπια μέτρα που αφορούν λίγους και που δε συνδράμουν ιδιαίτερα στον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Αγωνία όμως επικρατεί και για τις συρροές κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας έως 17 ετών, καθώς στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα εντοπίζεται το 30% με 33% των συνολικών ημερήσιων κρουσμάτων, αν και εκτιμάται ότι οι περισσότερες μολύνσεις εντοπίζονται στα παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών.
Εν τω μεταξύ, σήμερα Πέμπτη 30/9 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στους υγειονομικούς και στους άνω των 60 ετών.
Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν παρέλθει 6 μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 30/9 οι ασιατικές αγορές, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στην οικονομική επιβράδυνση που καταγράφεται στην Κίνα και στις εξελίξεις που αφορούν την Evergrande.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) προχώρησε σε νέα ένεση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, ύψους 15,42 δισ. δολ.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης ΡΜΙ της Κίνας για τη μεταποίηση, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 49,6 μονάδες, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 50,1 μονάδες. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,31%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,90%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,36% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,28%.

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται σήμερα 30/9 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την αρχική άνοδο
Στο επίκεντρο τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την ανάπτυξη στη Βρετανία, καθώς με ρυθμό μεγαλύτερο των εκτιμήσεων αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,5% τους τρεις μήνες από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με την προκαταρκτική εκτίμησή της για αύξηση 4,8%.
Τα στοιχεία παρείχαν μια πληρέστερη εικόνα για την ταχεία οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας, αλλά υπάρχουν ενδείξεις απώλειας της δυναμικής, λόγω των μετα-πανδημικών ελλείψεων σε προμήθειες και προσωπικό, που έχουν προκαλέσει αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, δυνητικά ένα σημάδι επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας στα εβδομαδιαία δεδομένα.
Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας στα κανονικά κρατικά προγράμματα αυξήθηκαν σε 362.000 την εβδομάδα που έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου, με νέα αύξηση στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη 30/09/2021.
Επίσης, οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 1% τον Αύγουστο, έπειτα από πτώση 2,4% τον Ιούλιο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόλις 0,1%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,25%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,35%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται ο -0,10%, ο S&P 500 στο +0,05% ,ο Nasdaq στο +0,45% και το ETF GREC στο -0,04% (27 ,10 δολ. )..

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες  με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, περιορίζοντας για μια ακόμη φορά τα αρχικά κέρδη ενώ οι συναλλαγές ενισχύθησαν στις δημοπρασίες.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,42 ευρώ, με άνοδο +1,60% με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0950 ευρώ, με πτώση -0,45% με όγκο 7,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3950 ευρώ, με άνοδο +0,36% με όγκο 1,09 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,81 ευρώ, με πτώση -0,02% με όγκο 7,09 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0250 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 457 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,63 ευρώ, με πτώση -24,38% με όγκο 65 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,66 ευρώ, με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 331 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοπποιητικές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές να ενισχύονται στις δημοπρασίες.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco -3,71%, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ.....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν ΟΠΑΠ και Aegean και ακολούθησε η ΔΕΗ..
H Coca Cola έκλεισε στα 28,02 ευρώ, με πτώση -0,71% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,38 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,22 ευρώ, με άνοδο +0,12% και αποτίμηση 7,41 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,20 ευρώ, με άνοδο +2,5% και αποτίμηση 1,90 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3550 ευρώ, με πτώση -1,67% και κεφαλαιοποίηση 546 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,38 ευρώ, με άνοδο +2,92% και αποτίμηση 4,7 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,40 ευρώ, με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,63 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με πτώση -2,08% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,11 ευρώ, με πτώση -0,77% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,31 ευρώ, με πτώση -1,08% και κεφαλαιοποίηση 779 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,7940 ευρώ, με πτώση -0,99% και κεφαλαιοποίηση 673 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0273 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Οριακές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,83% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις -2 μονάδες βάσης

Οριακές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 30/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Το ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων, στον απόηχο των ανακοινώσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την προηγούμενη εβδομάδα για πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τα τέλη του 2022, φαίνεται να εξασθενεί.
Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον εφοδιασμό, προκαλούν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων., παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να εκτονώσουν την κατάσταση , διαβεβαιώνοντας ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή 30/9 .
Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι αυξήθηκε στο 3,3%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,83% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,85%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,83% με το αμερικανικό 10ετές 1,54% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 102 μονάδες βάσης από 104 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 47 μονάδες βάσης…

Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Οριακή επιδείνωση καταγράφεταισήμερα 30/9 στις αγορές ομολόγων .
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 30 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,85%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/9/2021 στο -0,19% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,18% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,85% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,30%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης