Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες & Χρηματιστήριο: Από τις τράπεζες περνά το momentum του Χ.Α. - Οι τεράστιοι κλυδωνισμοί, η «μαύρη» Δευτέρα και οι «τρελοί» όγκοι του Απρίλη - Ο Μάιος της ανακεφαλαιοποίησης και των ΑΜΚ θα δείξει την επόμενη ημέρα

tags :
Τράπεζες & Χρηματιστήριο: Από τις τράπεζες περνά το momentum του Χ.Α. - Οι τεράστιοι κλυδωνισμοί, η «μαύρη» Δευτέρα και οι «τρελοί» όγκοι του Απρίλη - Ο Μάιος της ανακεφαλαιοποίησης και των ΑΜΚ θα δείξει την επόμενη ημέρα
Ο τραπεζικός κλάδος, μετά από μια μακρά περίοδο «βιβλικής» απαξίωσης, συρρίκνωσης και χρεοκοπιών που τον έφεραν από αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή σε κομπάρσο του ελληνικού χρηματιστηρίου, έχει επανέλθει και μάλιστα δυναμικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Εκκωφαντικοί όγκοι, υπερβολικά μεγάλες διακυμάνσεις, ισχυρές τοποθετήσεις και γενικευμένο «σκούπισμα» στα χαμηλά συνθέτουν το παζλ των συνεδριάσεων των τραπεζικών μετοχών στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες!
Ο κλάδος του οποίου το εκτόπισμα – σε αριθμό εισηγμένων τραπεζών – έχει μειωθεί κατά 50% το τελευταίο 10μηνο, δείχνει να βρίσκεται σε αναβρασμό σε πολλά επίπεδα.
Μάλιστα, το γεγονός ότι παρ’ ότι έχουν μείνει μόλις 4 μεγάλες τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό και εντούτοις έχουν αναλάβει τα ηνία της αγοράς από πλευράς όγκων αλλά και διαμόρφωσης κυρίαρχης ψυχολογίας, μαρτυρά πολλά.
Αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 8 Απριλίου όπου έγιναν οι πρωτοφανείς διακυμάνσεις (έως 60%)
και οι εξωφρενικοί όγκοι, το τελευταίο 20ήμερο έχει ξεκινήσει ένα γενικευμένο «σκούπισμα» των μετοχών στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η ματαίωση του deal Εθνικής – Eurobank ξύπνησε αντανακλαστικά


Η ματαίωση του deal Εθνικής και Eurobank – αντιθέτως με ότι θα ανέμενε σε μια πρώτη λογική ανάγνωση κανείς – «ξύπνησε» ισχυρά αντανακλαστικά στην αγορά, αλλάζοντας ξανά τους συσχετισμούς δυνάμεων. Μέτοχοι, πρώην και νυν, αλλά και φίλες εφοπλιστικές δυνάμεις που ευρίσκονταν σε αδράνεια ή τηρούσαν στάση αναμονής έχουν αναλάβει ξανά πρωτοβουλίες, παίρνοντας ισχυρές θέσεις στο νέο – υπό διαμόρφωση – χάρτη που δημιουργείται στο (μετοχικό) χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.
Από την Κυριακή 7 Απριλίου όπου οι διοικήσεις των Εθνική και Eurobank προχώρησαν σε ανακοινώσεις ότι αδυνατούν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια της αύξησης, δείχνουν να έχουν αλλάξει πολλά. Οι μετοχές πήραν κυριολεκτικά «φωτιά» στο ταμπλό, έχοντας αλλάξει αρκετά την εικόνα και το εκτόπισμά τους.
Ενώ έως τότε η επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου φάνταζε πραγματικός Γολγοθάς σχεδόν για όλες τις τράπεζες, το επόμενο διάστημα υπήρξε γενικευμένος ξεσηκωμός που άλλαξε το σκηνικό.
Πλέον, υπάρχει η αισιοδοξία ή τουλάχιστον καλλιεργείται κλίμα τέτοιο που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με τις συνθήκες αδιεξόδου και νομοτελειακής κρατικοποίησης όλων των τραπεζών που έως πρότινος υπήρχε. Ήδη, Πειραιώς και Alpha Bank έχουν εξασφαλίσει την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ οι διαρροές και ο γενικευμένος ξεσηκωμός για την – πάση θυσία – επιτυχία της Εθνικής δείχνει πολλά και ίσως προεξοφλεί πολλά.
Αυτό που έως πρόσφατα φάνταζε ως πιθανότερο σενάριο, δηλαδή (πλήρης) χρεοκοπία – άρα κρατικοποίηση – του τραπεζικού κλάδου με δραματικές συνέπειες για όλο το σύστημα, τώρα δείχνει ότι αποφεύγεται. Παράλληλα, ο κλάδος δέχτηκε ισχυρούς κλυδωνισμούς λόγω της κυπριακής κρίσης, κάτι που έφερε και τα ιστορικά χαμηλά των τραπεζικών μετοχών στις 8 Απριλίου, όμως τώρα υπάρχει ανασκούμπωμα και βελτίωση της ψυχολογίας.
Αν σ’ αυτό προσθέσουμε και τη διαρκή και σταθερή αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού κινδύνου για τη χώρα, κάτι που επιβεβαιώνεται με τη μόνιμη πλέον επανεισροή των καταθέσεων που είχαν φύγει από το πρώτο 6μηνο του 2012, τότε η βελτίωση ισχυροποιείται.

Άλλαξε χέρια το 25% έως 35% των μετοχών των τραπεζών!

Ήδη οι τραπεζικές μετοχές από τη Δευτέρα 8 Απριλίου έχουν σημαντική άνοδο, με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει έκτοτε σε ποσοστό +46,28%, την Alpha Bank +101,75%, την Πειραιώς +46,25%, τη Eurobank +40,67% και την Εθνική +30%.
Αξίζει να σημειωθεί την επίμαχη εβδομάδα, δηλαδή από Δευτέρα 8 έως Παρασκευή 12 Απριλίου, άλλαξε χέρια από το 3% έως το 5% των μετοχών των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών που διαπραγματεύονται στο Χ.Α.! Το ίδιο σκηνικό – με τεράστιους όγκους συνεχίστηκε έως το τέλος του Απριλίου! Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά τον Απρίλιο στην Εθνική άλλαξαν χέρια 250 εκατ. μετοχές (περίπου το 25% του συνόλου των μετοχών της!) στην Πειραιώς διακινήθηκαν 375 εκατ. μετοχές (σχεδόν το 35% του συνόλου), στην Alpha Bank πέρασαν 110 εκατ. μετοχές (περίπου το 25% του συνόλου) και στην Eurobank 63 εκατ. μετοχές! Πρόκειται για όγκους που δεν έχουν ξαναγίνει στις τράπεζες ή σε άλλες μετοχές στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου!
Φαινόμενο που ασφαλώς επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι στο «κόλπο» έχουν μπει ισχυρά χαρτοφυλάκια, φίλιες εφοπλιστικές δυνάμεις, γιατί κάθε άλλο παρά το retail κάνει τέτοιους όγκους. Έτσι, το «στοίχημα» του Μαΐου είναι να φανεί ποιοι, γιατί και με ποια στόχευση έκαναν αυτούς τους πρωτοφανείς όγκους στις τράπεζες…

Από τις τράπεζες «κρίνεται» και το (νέο) momentum του Χ.Α.

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά «απέδρασε» από τα πρόσφατα χαμηλά των 799 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Δευτέρας 8/4) και έχει επανέλθει πάνω από τη ζώνη των 950 μονάδων. Τόσο από τεχνικής απόψεως όσο και από πλευράς ψυχολογίας, η εικόνα της αγοράς είναι σημαντικά βελτιωμένη, ενώ οι όγκοι και οι τζίροι των τελευταίων συνεδριάσεων, είναι πολλά υποσχόμενοι. Ακόμη και ο τζίρος της συνεδρίασης της Μεγάλης Πέμπτης που έφτασε στα 74,5 εκατ. ευρώ, ήταν πολύ πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων, που δείχνει δραστηριοποίηση και ανασκούμπωμα των ισχυρών. Και όλα αυτά σε περίοδο που παραδοσιακά υπάρχει νηνεμία, λόγω εορταστικής ραστώνης.
Μέσα σ’ αυτό το υπό διαμόρφωση σκηνικό, οι τράπεζες – κάνοντας καθημερινά ξανά το 80% του όγκου – παίζουν μακράν τον πιο καταλυτικό ρόλο στο momentum της αγοράς. Από τις τράπεζες «περνά» όλη η οικονομική δραστηριότητα, σ' αυτές «καθρεφτίζεται» η εξυγίανση της οικονομίας, η δυνατότητα κεφαλαιακής βοήθειας στις επιχειρήσεις, τα πάντα...
Το προσεχές διάστημα λοιπόν είναι ιδιαιτέρως καυτό και θα κρίνει πολλά για την αγορά, τις τράπεζες και το χρηματιστήριο. Αν ολοκληρωθούν επιτυχημένα οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, αν γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για γύρισμα… σελίδας στον κλάδο.
Οι σκόπελοι και τα βαρίδια είναι τεράστια, όμως η οικονομία και το χρηματιστήριο ως γνωστόν κατά μεγάλο ποσοστό είναι ψυχολογία. Ένας πιο… καθαρός και απαλλαγμένος από ισχυρά κεφαλαιακά βαρίδια τραπεζικός κλάδος, μπορεί να αλλάξει εντελώς το ρου του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Α. Σ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης