Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεταξύ δύο επιλογών η Εθνική για το Frontier, οι προσφορές 150-165 εκατ και εμπλοκή ΤΧΣ λόγω senior και mezzanine

Μεταξύ δύο επιλογών η Εθνική για το Frontier, οι προσφορές 150-165 εκατ και εμπλοκή ΤΧΣ λόγω senior και mezzanine
Η τιτλοποίηση Frontier είναι μια ειδική περίπτωση καθώς είναι η πρώτη που επί της ουσίας η τράπεζα δεν θα υποστεί ζημία λόγω πρόσθετων προβλέψεων
Σχετικά Άρθρα

Η πληροφορία του bankingnews ότι η διαδικασία για την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας ύψους 6,1 δισεκ. ευρώ είναι περίπλοκη και μπορεί να ζητηθεί από τους 4 υποψηφίους να υποβάλλουν νέες προσφορές λόγω senior και mezzanine ομολόγων αποδεικνύεται βάσιμη.
Να σημειωθεί ότι η τιτλοποίηση Frontier έτσι όπως εξελίσσεται θα είναι κεφαλαιακά θετική για την Εθνική, όταν άλλες τιτλοποιήσεις τραπεζών επιφέρουν μεγάλες ζημίες λόγω πρόσθετων προβλέψεων.
Η Εθνική έχει αποτίμηση 2,46 δισεκ. στα 2,70 ευρώ επίπεδα που δικαιολογούνται από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2021 και την γενικότερη διαχείριση του ισολογισμού.
Ποια είναι τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της τιτλοποίησης;

1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζήτησε να εξεταστεί με προσοχή το κατά πόσο το προσφερόμενο τίμημα επιδρά στο senior και στο mezzanine ομόλογο.

2)Οι προσφορές φαίνεται ότι είναι σχετικά κοντά από τους 4 υποψηφίους δηλαδή Intrum, Cepal με Davidson Kepner, η Qualco και το σχήμα doValue με Frotress και Bain Capital.
Με βάση ενδείξεις οι προσφορές κινούνται αθροιστικά μεταξύ 150 με 165 εκατ ευρώ.
Τα 150 με 165 εκατ δομούνται ως εξής περίπου 100-120 εκατ το τίμημα – πυρήνας που αφορά την εξαγορά της τιτλοποίησης και περίπου 40 με 60 εκατ η θετική επίδραση στο senior bond

3) Η ιδιαιτερότητα της τιτλοποίησης αυτής είναι ότι διαθέτει μεγάλης εξασφάλισης περιουσιακά στοιχεία άπαξ και το μεγαλύτερο μέρος είναι στεγαστικά προβληματικά δάνεια.
Για την τιτλοποίηση θα εκδοθούν 3,2 δισεκ. senior bond κύριο ομόλογο ενώ το mezzanine ομόλογο θα είναι περίπου 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο 6,25%.
Υπολογίζεται εάν υποθέσουμε ότι το τίμημα τελικά διαμορφωθεί στα 165 εκατ ότι θα προκύψει ένα κέρδος για τον τελικό πλειοδότη 50 με 55 εκατ πέραν της απόσβεσης της επένδυσης δηλαδή 220 εκατ ευρώ ενώ από το mezzanine ομόλογο θα προκύπτει ένα έσοδο από το κουπόνι περίπου 30 εκατ ετησίως για 5 ή 7 χρόνια άρα δυνητικά 150 με 210 εκατ ευρώ.

4)Οι επιλογές που έχει η Εθνική Τράπεζα είναι δύο
Α)Να ζητήσει από τους ενδιαφερομένους νέες βελτιωμένες προσφορές
Β)Να αποφασίσει μια short list από 2 σε σύνολο 4 ενδιαφερομένων.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις στην δεύτερη περίπτωση της short list θα ενταχθούν η Intrum και το σχήμα Bain και Fortress.

Η Εθνική τράπεζα για να καταλήξει στον τελικό πλειοδότη θα πρέπει να σταθμίσει τις εξής παραμέτρους

  • Τίμημα σε σχέση με τις προσφορές των 4 ενδιαφερομένων. Σημειώσαμε ότι οι προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier είναι κοντά.
  • Στάθμιση παραγόντων όπως δομή προσφοράς σε σχέση με το senior και mezzanine ομόλογα που θα εκδοθούν
  • Με ποια εταιρία διαχείρισης θα ήθελε η Εθνική τράπεζα να συνεργαστεί, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με την doValue.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πληροφορούμαστε ότι έχει εμπλακεί στην διαδικασία.
Η τιτλοποίηση Frontier είναι μια ειδική περίπτωση καθώς είναι η πρώτη που επί της ουσίας η τράπεζα δεν θα υποστεί ζημία λόγω πρόσθετων προβλέψεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης