Τραπεζικά νέα

Πιθανόν η Εθνική να ζητήσει νέες προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier – Περίπλοκη η αποτίμηση

Πιθανόν η Εθνική να ζητήσει νέες προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier – Περίπλοκη η αποτίμηση

Για την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής θα εκδοθούν 3,2 δισεκ. senior bond κύριο ομόλογο ενώ το mezzanine ομόλογο θα είναι περίπου 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο 6,25%

Σχετικά Άρθρα

Πιθανόν η Εθνική Τράπεζα να ζητήσει νέες προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,1 δις. NPEs κυρίως στεγαστικών δανείων.
Λόγω του ότι η συγκεκριμένη τιτλοποίηση θεωρείται ιδιαίτερα περίπλοκη, λόγω της σύνθεσης των ομολόγων που θα εκδοθούν καθώς τα 3,2 δις. θα είναι το κύριο ομόλογο (senior bond) ενώ το mezzanine ομόλογο (μεσαίου ρίσκου ομόλογο) θα είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,25%.
Όσο υψηλότερο είναι το τίμημα για την τιτλοποίηση Frontier τόσο αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του senior bond που θα εκδώσει η Εθνική, οπότε πρέπει να σταθμιστούν προσεκτικά πολλές παράμετροι.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η Intrum φέρεται να έχει υποβάλει την υψηλότερη προσφορά μεταξύ 165 και 170 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενη από το DoValue – Bain Capital – Fortress, με κοινό σχήμα, τη Davidson Kempner – Cepal της Alpha Bank και τη Quantum της Qualco.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές εντός της Εθνικής δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες προσφορές ή κάποιες αλλαγές και τροποποιήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία.

Νωρίτερα το bankingnews.gr ανέφερε

Θρίλερ με την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής – Μάλλον Intrum με 165 εκατ αλλά όλοι δηλώνουν… αισιόδοξοι

Θρίλερ αποτέλεσε τουλάχιστον για τους 4 υποψηφίους της τιτλοποίησης 6,1 δισεκ. ευρώ NPEs της Εθνικής τράπεζας.
Οι δεσμευτικές προσφορές υποβλήθηκαν στις 7 Ιουνίου 2021, ωστόσο υπήρξε μεγάλη αγωνία στα στρατόπεδα των 4 υποψηφίων για το ποιος επικράτησε.
Με βάση τις μη δεσμευτικές προσφορές που είχαν υποβληθεί η Intrum είχε δώσει τη μεγαλύτερη προσφορά 145 εκατ., ακολουθούμενη από την DoValue – Bain Capital – Fortress με 135 εκατ. και πλησίον αυτών των προσφορών κινήθηκαν και οι Davidson Kempner – Cepal της Alpha Bank και Quantum της Qualco.
Αν και είναι πολύ επισφαλές να αναφερθεί ποιος θα κερδίσει στη διαγωνιστική διαδικασία εντούτοις φαίνεται ότι θα είναι μια μάχη μεταξύ του σχήματος DoValue – Bain Capital – Fortress και της Intrum.
Κύκλοι της Εθνικής υποστηρίζουν ότι θα ανέμεναν τίμημα μεταξύ 155 με 165 εκατ ευρώ ίσως και 170 εκατ ευρώ για την τιτλοποίηση των 6,1 δισ. της Εθνικής τράπεζας ονόματι Frontier.
Υπήρξαν διαρροές ότι θα φθάσει το τίμημα στα 190 εκατ ευρώ ωστόσο εμπλεκόμενος στην τιτλοποίηση ανέφερε ότι οτιδήποτε πάνω από 120 εκατ θα θεωρηθεί υπερβολικό τίμημα, μηδενίζοντας τα περιθώρια κέρδους, τα 170 ή 190 εκατ μηδενίζουν τα περιθώρια κέρδους της τιτλοποίησης.
Ωστόσο τίμημα πέριξ των 165 εκατ θα θεωρηθεί ιδιαίτερα ικανοποιητικό για την Εθνική τράπεζα.
Η ιδιαιτερότητα της τιτλοποίησης αυτής είναι ότι διαθέτει μεγάλης εξασφάλισης περιουσιακά στοιχεία άπαξ και το μεγαλύτερο μέρος είναι στεγαστικά προβληματικά δάνεια.
Για την τιτλοποίηση θα εκδοθούν 3,2 δισεκ. senior bond κύριο ομόλογο ενώ το mezzanine ομόλογο θα είναι περίπου 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο 6,25%.
Υπολογίζεται εάν υποθέσουμε ότι το τίμημα τελικά διαμορφωθεί στα 165 εκατ ότι θα προκύψει ένα κέρδος για τον τελικό πλειοδότη 50 με 55 εκατ πέραν της απόσβεσης της επένδυσης δηλαδή 220 εκατ ευρώ ενώ από το mezzanine ομόλογο θα προκύπτει ένα έσοδο από το κουπόνι περίπου 30 εκατ ετησίως για 5 ή 7 χρόνια άρα δυνητικά 150 με 210 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης