Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έκλεισε το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC θα πουληθεί το 90% έναντι 385 +90 εκατ ή 475 εκατ – Έκτακτη ΓΣ 16/4

Έκλεισε το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC θα πουληθεί το 90% έναντι 385 +90 εκατ ή 475 εκατ – Έκτακτη ΓΣ 16/4
Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC είναι προεξοφλημένη διαδικασία καθώς ήταν θέμα χρόνου να υλοποιηθεί το deal
Σχετικά Άρθρα

Μετά την έγκριση που έλαβε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έστω και με ενστάσεις αλλά και με διάφορα σενάρια από την Barclays και την Deloitte…το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας που συνεδριάζει στις 26 Μαρτίου θα εισηγηθεί την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.
Η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας θα συγκληθεί στις 16 Απριλίου 2021 και με την συμμετοχή του ΤΧΣ με ποσοστό 40,3% και άλλων μετόχων θα ψηφιστεί η πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Να σημειωθεί ότι εδώ και πολλές εβδομάδες το bankingnews έχει αναφέρει ότι υπάρχει deal μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC για την Εθνική Ασφαλιστική.

Το τίμημα και οι όροι

Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά, η Εθνική τράπεζα από το 2015 είχε υποχρέωση προς την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού να πουλήσει ορισμένα βασικά της assets, απόρροια της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας η οποία έλαβε κρατική βοήθεια.
Μέσα σε αυτά ήταν η πώληση της Finansbank στην Τουρκία, η θυγατρική στην Βουλγαρία και η Εθνική Ασφαλιστική.
Το ελάχιστο ποσοστό πώλησης ήταν αρχικά 75%...
Επειδή όμως η Εθνική καθυστερούσε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ παράταση και ως αντιστάθμισμα της παράτασης αυτής ήταν η αύξηση του ελάχιστου ποσοστού πώλησης στο 80%.
Πλέον η Εθνική Τράπεζα θα εγκρίνει την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC το οποίο εξελίσσεται στον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα με 900 εκατ ευρώ επενδύσεις, αγοράζοντας ιδιωτικές κλινικές όπως Υγεία και Metropolitan και βεβαίως εσχάτως την Vivartia.
H αγορά του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC ολοκληρώνει ένα πλήγμα δραστηριοτήτων αν και θα συνεχιστούν οι επενδύσεις ειδικά στην ενέργεια αλλά και στον τουρισμό.

Το τίμημα

Για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής το CVC προσφέρει τίμημα 385 εκατ καθώς και 80-90 εκατ προκαταβολικές προμήθειες δηλαδή συνολικό τίμημα έως 475 εκατ ευρώ.
Από τα 385 εκατ. τα 120 εκατ είναι δάνειο που πήρε το CVC από την Eurobank και τα υπόλοιπα 265 + 80-90 εκατ οι προκαταβολικές προμήθειες.

Ιστορικός διαχωρισμός Εθνικής Τράπεζας και Εθνικής Ασφαλιστικής

Μετά από σχεδόν ένα αιώνα η Εθνική Τράπεζα και η Εθνική Ασφαλιστική θα διαχωριστούν και η Εθνική Ασφαλιστική θα τεθεί εκτός τράπεζας.
Αποτελεί ιστορική εξέλιξη για την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της Ελλάδος.
Η Εθνική ασφαλιστική έχει 4 δισεκ. ενεργητικό, περίπου 1,08 δισεκ. κεφάλαια, υπό διαχείριση κεφάλαια 3,74 δισεκ. περίπου 1840 ασφαλιστικούς συμβούλους, 1370 πρακτορεία.
Τα συνολικά ασφάλιστρα ανέρχονται – με όρους 2019 – 684 εκατ ευρώ, ομόλογα 2,7 δισεκ. και 120 εκατ ευρώ ταμείο.
Οι αποζημιώσεις προσεγγίζουν τα 402 εκατ και -192 εκατ μεταβολή μαθηματικών αποθεματικών που δεν αλλάζει όμως επί της ουσίας την αποτίμηση.
Το αποτέλεσμα – πάντα με όρους 2019 που είναι πιο ρεαλιστική χρονιά σε σχέση με το 2020 – εμφάνισε κέρδη 58 εκατ ευρώ μετά φόρων.
Το CVC το οποίο ήταν ο μόνος ενδιαφερόμενος για την Εθνική Ασφαλιστική από την μια είχε να αξιολογήσει ότι η διαθέτει 1,08 δισεκ. κεφάλαια αλλά από την άλλη παράγει 58 εκατ κέρδη.
Τα 58 εκατ κέρδη σημαίνει απόδοση κεφαλαίων 5%, πιο απλά συνήθως οι στόχοι είναι απόδοση κεφαλαίων ROE 10%.
Η Εθνική Ασφαλιστική έπρεπε να επιτυγχάνει κέρδη πάνω από 100 εκατ ευρώ.
Η προσέγγιση αυτή μπορεί να φαίνεται απλουστευμένη αλλά θα πρέπει να δούμε γιατί ένας επενδυτής όπως το CVC προσφέρει 475 εκατ ευρώ και όχι 600 ή 700 εκατ για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Για το τίμημα 390 εκατ το CVC έχει συνάψει δάνειο από την Eurobank ύψους 150-170 εκατ ευρώ.

Το CVC προσφέρει καθαρό τίμημα σχεδόν 8 ετών κέρδη

Η οικονομική πρόταση του CVC προσεγγίζει ένα συντελεστή 8 φορές τα κέρδη.
Ένας επενδυτής, δεν αγοράζει το κεφάλαιο γιατί εάν ήταν έτσι θα έπρεπε να προσφέρει για το 90% στα 1,080 δισεκ. κεφάλαια, τίμημα 972 εκατ ευρώ.
Ένας επενδυτής αγοράζει την απόδοση του κεφαλαίου και το CVC προσφέρει σχεδόν 8 φορές, τα κέρδη του 2019 με τίμημα 475 εκατ ευρώ.
Ας πάρουμε ως υπόθεση ότι το τίμημα θα μπορούσε να βελτιωθεί, οποιαδήποτε βελτίωση θα πρέπει να αξιολογηθεί και από την πλευρά του αγοραστή και όχι μόνο του πωλητή.
Εάν χρειάζεται ο αγοραστής 8 χρόνια για να αποσβέσει την επένδυση του μάλλον λειτουργεί ως αντικίνητρο, παρά ως ισχυρό κίνητρο.

Ισχυρά κέρδη 1,2 δισεκ. για την Εθνική τράπεζα το 2020

Το 2020 η Εθνική τράπεζα θα επιτύχει κέρδη 1,2 δισεκ. κυρίως γιατί θα εγγράψει έκτακτα έσοδα 1,4 δισεκ. από Titlos και swaps ομολόγων.
Το 2020 για την Εθνική τράπεζα ήταν μια μεγάλη χρονιά γιατί κατάφερε λόγω εκτάκτων κερδών να πετύχει ισχυρή κερδοφορία.
Διαθέτοντας 5,8 δισεκ. κεφάλαια και με στήριξη τα έκτακτα κέρδη η Εθνική θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση 6,1 δισεκ. NPEs στην οποία η Intrum έχει προσφέρει την υψηλότερη μη δεσμευτική προσφορά ύψους 145 εκατ.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων με υψηλές μη δεσμευτικές προσφορές συμπεριλαμβάνονται η Cepal DK, η doValue με Bain Capital και η Qualco – Pimco.

Αποτίμηση στο χρηματιστήριο

Η Εθνική αποτιμάται στα 2,44 ευρώ ή 2,23 δισεκκ. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο και με τον συνδυασμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και κερδοφορίας αναμένεται να κλείσει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα με την Eurobank η οποία έχει αποτίμηση 2,59 δισεκ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι οι δύο τράπεζες θα έχουν παραπλήσια κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης