Τραπεζικά νέα

H κυβέρνηση έχει αποφασίσει – Το ΤΧΣ όχι με 20% αλλά 30% ή 32% στην Πειραιώς και η Εθνική Ασφαλιστική θα πωληθεί στο CVC

H κυβέρνηση έχει αποφασίσει – Το ΤΧΣ όχι με 20% αλλά 30% ή 32% στην Πειραιώς και η Εθνική Ασφαλιστική θα πωληθεί στο CVC
Η κυβέρνηση θέλει γρήγορα να κλείσει τις εκκρεμότητες σε Πειραιώς και Εθνική τράπεζα
Σχετικά Άρθρα

Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, σε κυβερνητικό επίπεδο και κόντρα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και στην Morgan Stanley έχει αποφασιστεί… το Ταμείο να υποχωρήσει στο 30% με 32% της Τράπεζας Πειραιώς και η Εθνική Ασφαλιστική να πουληθεί στο CVC.
Το ΤΧΣ με ποσοστό 40,3% στην Εθνική και 61,35% στην Πειραιώς θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα 24 Μαρτίου και στην μεν Εθνική θα ζητήσει η Γενική Συνέλευση να λάβει αποφάσεις για την Εθνική Ασφαλιστική ενώ για την Πειραιώς οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά την εξέλιξη της δημόσιας προσφοράς και της ιδιωτικής τοποθέτησης των ξένων επενδυτών.
Υπάρχουν απόψεις που αναφέρουν είτε το παράδειγμα του Paulson του αμερικανού υπουργού Οικονομικών που κρατικοποίησε και εν συνεχεία ιδιωτικοποίησε τις τράπεζες το 2008 με 2011 κερδίζοντας 45 δισεκ. δολάρια αλλά και το παράδειγμα της πορτογαλικής τράπεζας Millennium Bank η οποία κατέβαλε στην Πειραιώς 500 εκατ συμμετέχοντας στην αύξηση του 2013 για να πουλήσει εν συνεχεία τις μετοχές ανακτώντας το 100% της επένδυσης της.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει τις ληφθείσες αποφάσεις, αναφέρει ότι «ενώ έχουν υπάρξει διάφορες προσεγγίσεις και εκφραστεί και ενστάσεις, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει
1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μειωθεί το ποσοστό του από 61,35% όχι στο 20% ή 26% αλλά πιθανότατα στο 30% με 32% κάτω από την καταστατική μειοψηφία.
Η απόφαση θα ληφθεί κατά το πέρας της ιδιωτικής τοποθέτησης και με βάση το ενδιαφέρον θα διαμορφωθεί η τελική στρατηγική.
Το 30% ή 32% δηλαδή ποσοστό κάτω της καταστατικής μειοψηφίας του 33% είναι πιο πιθανό σε σχέση με το 20%.
2)Επίσης θα προχωρήσει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC, η Εθνική τράπεζα θα φέρει προς έγκριση το θέμα σε έκτακτη γενική συνέλευση»

Οι αποφάσεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο έχουν ληφθεί.
Το ΤΧΣ από 61,35% θα υποχωρήσει στο 30% με 32% και η Εθνική Ασφαλιστική θα πωληθεί στο αμερικανικό fund CVC.

Εντός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επικρατεί χάσμα και διάσταση απόψεων

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Σοβαρή εμπλοκή έχει υπάρξει…για το ποσοστό που θα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που συνεδρίασε στις 23 Μαρτίου και θα επαναλάβει την συνεδρίαση του και στις 24 Μαρτίου… διαπιστώθηκε… το πρόβλημα.
Ενώ για την Εθνική Ασφαλιστική οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 24 Μαρτίου και ουσιαστικά η Εθνική τράπεζα θα οδηγηθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα επικυρώσει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC... η περίπτωση της Πειραιώς είναι διαφοερετική.
Πάντως στους κόλπους του ΤΧΣ και για την Εθνική Ασφαλιστική δεν υπάρχει ομοιογενής θέση αλλά αντικρουόμενες προσεγγίσεις.
Η πλειοψηφία των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται ότι έχει δεύτερες σκέψεις ... για την Τράπεζα Πειραιώς.
Την ίδια στιγμή και από την εισήγηση του συμβούλου του ΤΧΣ της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley δεν προκύπτει ότι δικαιολογείται τέτοιας κλίμακας απομείωση ποσοστού.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Τι ακριβώς συμβαίνει;


Το ΤΧΣ κατέχει το 61,35% της τράπεζας Πειραιώς το οποίο απέκτησε μετά την μετατροπή του Cocos σε μετοχές.
Το Cocos το οποίο είναι μετατρέψιμο ομόλογο ήταν 2,040 δισεκ. ευρώ για το οποίο πριν την μετατροπή η Πειραιώς πλήρωνε στο Ταμείο επιτόκιο 164 εκατ ευρώ κάθε χρόνο.
Με την μετατροπή η Πειραιώς απέκτησε συνολικά 831 εκατ μετοχές, τρέχουσας αξίας 399 εκατ ευρώ ή 0,4810 ευρώ ανά μετοχή.
Το ΤΧΣ με ποσοστό 61,35% ουσιαστικά κατέχει 510 εκατ μετοχές τρέχουσας αποτίμησης 245 εκατ ευρώ.
Πρακτικά το ΤΧΣ ήλεγχε πριν την μετατροπή του Cocos 26,4% και βρέθηκε με 61,35% να κατέχει στην Πειραιώς.
Το 26,4% είχε αξία περίπου 200-210 εκατ τους τελευταίους μήνες αλλά μετά την ενσωμάτωση των μετοχών από το Cocos και της ανακοίνωσης για αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ, έφθασε η συνολική αξία των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να έχει αποτίμηση 245 εκατ αυτό σημαίνει ότι μηδενίστηκε η αξία και των 2,040 δισεκ. όλου του Cocos.

Ποιο είναι το πρόβλημα;


Η Πειραιώς χρειάζεται την αύξηση κεφαλαίου με στόχο να ενισχύσει τα κεφάλαια της και να υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης sunrise δηλαδή την κατακόρυφη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs από 22,3 δισεκ. σε 3,5 δισεκ.
Το capital plan περιλαμβάνει 2,6 δισεκ. κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η Τράπεζα Πειραιώς.
Το πρόβλημα δεν αφορά την Πειραιώς αλλά στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και της ειδικής ομάδας τεχνοκρατών πέριξ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οι οποίοι θεωρούν ότι εάν μειωθεί σημαντικά το ποσοστό του κράτους… και έρθουν ιδιώτες μέτοχοι θα αποτελεί θετική εξέλιξη.
Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να χάσει ουσιαστικά έναντι των ιδιωτών μετόχων.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου η Πειραιώς θα έχει σημαντική χρηματιστηριακή αξία και ουσιαστικά το κράτος ζητάει από το ΤΧΣ να μην συμμετάσχει στο ράλι της μετοχής της Πειραιώς που έρχεται στον ορίζοντα.
Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις μέσω της δημόσιας προσφοράς το ΤΧΣ από 61,35% να υποχωρήσει κάτω της καταστατικής μειοψηφίας δηλαδή κάτω του 33,3% και ίσως να φθάσει στο 26% δηλαδή το ποσοστό που είχε πριν την μετατροπή του Cocos σε μετοχές.
Δηλαδή μέσα σε 3 μήνες τα 2,040 δισεκ. ευρώ μηδενίστηκαν.
Στο ΤΧΣ και στο Γενικό Συμβούλιο υπάρχει αντίδραση.

Τι αναφέρει η Morgan Stanley


Η Morgan Stanley είναι ο σύμβουλος του ΤΧΣ και στα 3 βασικά σενάρια που αναφέρει, πουθενά δεν δικαιολογεί την μεγάλη αραίωση του Ταμείου, το dilution ώστε να κερδίσουν οι ιδιώτες μέτοχοι.
Μάλιστα όπως προκύπτει έμμεσα φωτογραφίζει ένα ποσοστό πέριξ του 40% το οποίο πρέπει να κατέχει το Ταμείο μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Ουσιαστικά το 61,35% θα μειωθεί στο 40% και το 38% που ήταν το ποσοστό των ιδιωτών θα αναρριχηθεί στο 60% κοινώς θα αντιστραφούν οι ρόλοι πριν και μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Η Morgan Stanley λοιπόν αποθαρρύνει το ΤΧΣ να δεχθεί μεγάλο dilution – απίσχναση – αραίωση στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Πειραιώς θα βρεθεί με 50,3 εκατ μετοχές προσεχώς μετά τα reverse split αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά έχει μηδενιστεί η αξία των υφιστάμενων μετόχων άπαξ και το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 4,9 δισεκ. μετατράπηκε σε ειδικό αποθεματικό για συμψηφισμό ζημιών.

Όλοι στοχεύουν στην επιτυχία της Πειραιώς αλλά διαφωνούν στο ποσοστό που πρέπει να κατέχει το ΤΧΣ


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι επιθυμούν και επιδιώκουν την επιτυχία της Πειραιώς και της αύξησης κεφαλαίου.
Ξεπερνώντας βασικά ερωτήματα τα οποία έχει επιχειρήσει να απαντήσει το bankingnews γιατί δημόσια προσφορά και ιδιωτική τοποθέτηση και όχι αύξηση κεφαλαίου, με εξάσκηση δικαιωμάτων προτίμησης… η ένσταση τόσο στο εσωτερικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και στην Morgan Stanley είναι ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ακραίο dilution – απίσχναση στο ποσοστό του Ταμείου.
Δεν μπορεί στον βωμό ιδιωτικοποίησης της Πειραιώς να κερδίσουν οι ιδιώτες εις βάρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υποστηρίζουν μέλη του ΤΧΣ.
Στις ΗΠΑ το 2008 - 2009 ο τότε υπουργός Οικονομικών Paulson (δεν έχει καμία σχέση με το Paulson fund) μετά την μερική κρατικοποίηση της Citigroup, της AIG και άλλων μεγάλων εταιριών… σχεδόν 3 χρόνια μετά πούλησε τις μετοχές αποκομίζοντας ένα τίμημα – κέρδος άνω των 45 δισεκ. δολαρίων.
Στις ΗΠΑ το αμερικανικό δημόσιο κέρδισε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και στην Ελλάδα ζητάμε από ένα μέτοχο το ΤΧΣ να υποστεί μεγάλο dilution – αραίωση για να κερδίσουν οι ιδιώτες μέτοχοι.
Ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι η Πειραιώς μετά την αύξηση θα είναι μια εντυπωσιακά διαφορετική – προς το καλύτερο – τράπεζα η κυβέρνηση ζητάει από το Ταμείο να χάσει για να κερδίσουν άλλοι.
Πως θα δικαιολογηθεί το 61,35% να γίνει 26% και αυτό να θεωρηθεί προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μετατρέποντας το 61,35% των μετοχών του ΤΧΣ στην Πειραιώς σε 26% δεν προστατεύεται η δημόσια περιουσία.
Τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μπορεί να καλύπτονται από τον νέο νόμο για τις αποφάσεις που λαμβάνουν για την συμμετοχή τους σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, ωστόσο η αλήθεια είναι μία… σε μια τράπεζα που θα πάει καλά όπως η Πειραιώς η δραματική μείωση ποσοστού είναι μεγάλο λάθος.
Δεν μπορεί όλοι οι άλλοι μέτοχοι να βλέπουν την Πειραιώς ως ευκαιρία και μόνο το ΤΧΣ να θεωρηθεί ότι το 61,35% εάν μειωθεί στο 26% αποτελεί προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Συμπέρασμα

Υπάρχει πρόβλημα στους κόλπους του ΤΧΣ και διάσταση απόψεων με ορισμένους τεχνοκράτες της κυβέρνησης και το ερώτημα είναι εάν αυτό το χάσμα θα παραμείνει, θα επιλυθεί και εάν παραμείνει τι επιπτώσεις θα έχει στην διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898