Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Lansdowne «αγαπάει» τις ελληνικές τράπεζες και ειδικά την Alpha bank και σορτάρει αλλά γιατί;

Το Lansdowne «αγαπάει» τις ελληνικές τράπεζες και ειδικά την Alpha bank και σορτάρει αλλά γιατί;
Έχει μεγάλη σημασία η ειδική αναφορά της Alpha bank για προστασία μετόχων.
Σχετικά Άρθρα

Το βρετανικό fund Lansdowne Partners κατά βάση short με 11,8 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια αγαπάει τις ελληνικές τράπεζες, την ΔΕΗ και την Tesla στην Wall Street.
Υπάρχουν και άλλες αγαπημένες, η Ιταλική Banca Monte Dei Paschi ti Siena, το Cairo Mezz της Eurobank, η Intrum στην Σουηδία, η Solution στην Γαλλία, η Eurobank για πολύ καιρό και.. εσχάτως στο στόχαστρο έχει βρεθεί ξανά η Alpha bank.
Η Alpha bank έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τον απλό λόγο ότι διέθετε μεγάλο χαρτοφυλάκιο προβληματικών ανοιγμάτων και υπήρχε έντονη φημολογία στην αγορά ότι… θα οδηγηθεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η Alpha bank θα προστατεύσει τους μετόχους της

Η διοίκηση της Alpha bank ανέφερε ότι θα προστατεύσει τους μετόχους της όπερ σημαίνει θα καλύψει τις ζημίες χωρίς να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Βέβαια η αναφορά ότι «θα προστατεύσει τους μετόχους της» να θεωρηθεί σπόντα για άλλα διαδραματιζόμενα που λαμβάνουν χώρα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
Εν πάσει περιπτώσει η αύξηση κεφαλαίου δεν θεωρούμε ότι αποτελεί αρνητική εξέλιξη όταν υπάρχει σχεδιασμός για επιθετικό σχέδιο ανάπτυξης.
Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία η ειδική αναφορά της Alpha bank για προστασία μετόχων.
Μάλιστα η Alpha bank ανακοίνωσε ένα σχέδιο μείωσης των NPEs με τιτλοποίηση 2 δισεκ. μέσα στο 2021 και πωλήσεις NPEs σε Ελλάδα 900 εκατ και Κύπρο 400 εκατ ευρώ NPEs συνολική μείωση δηλαδή 3,3 δισεκ. ευρώ.

Το Lansdowne πιστεύει ότι η Alpha bank θα οδηγηθεί σε αύξηση κεφαλαίου

Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή το Βρετανικό fund Lansdowne έχει short θέση 1,15% στην Alpha bank ή 17,8 με 18 εκατ μετοχές γιατί πιστεύει ότι η τράπεζα θα οδηγηθεί σε αύξηση κεφαλαίου.
Η διοίκηση της Alpha bank πάντως μιλάει για προστασία μετόχων, κοινώς περνάει το μήνυμα ότι δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου.
Αυτή η κόντρα πάντως μεταξύ Lansdowne και Alpha bank έχει ενδιαφέρον γιατί εάν το short fund επιμείνει τότε αυτό θα σημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας αύξησης για ορισμένους επενδυτές είναι υπαρκτός.
Εάν μειώσει την short θέση – την αύξησε πρόσφατα – θα είναι μια ένδειξη ότι ατονεί το σενάριο της αύξησης κεφαλαίου.
Η τακτική short του Lansdowne έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Υποσημείωση

Για την ώρα ποντάρουμε.... στην θέση της Alpha bank

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης