Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 19 Μαρτίου η «χαλαρή» εισήγηση Barclays και Deloitte για την Εθνική Ασφαλιστική – Θα κλείσει το deal με CVC

Στις 19 Μαρτίου η «χαλαρή» εισήγηση Barclays και Deloitte για την Εθνική Ασφαλιστική – Θα κλείσει το deal με CVC
Η Εθνική τράπεζα θέλει να κλείσει την συμφωνία έως τις 23 ή 24 Μαρτίου 2021 για την Εθνική Ασφαλιστική 
Σχετικά Άρθρα

Έως τις 19 Μαρτίου θα υποβληθεί η εισήγηση – αποτίμηση της Βρετανικής τράπεζας Barclays και της εταιρίας ορκωτών ελεγκτών Deloitte στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να κρίνει το εύλογο και δίκαιο του προσφερόμενου τιμήματος του CVC του αμερικανικού fund για την Εθνική Ασφαλιστική.
Η Εθνική τράπεζα θέλει να κλείσει την συμφωνία έως τις 23 ή 24 Μαρτίου 2021.
Να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση των Barclays και Deloitte προσομοιάζεται με χαλαρή, ώστε να επιτρέπει στην Εθνική τράπεζα να προχωρήσει το deal με την Εθνική Ασφαλιστική και ταυτόχρονα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μην θεωρηθεί ότι αποτελεί εμπόδιο… στα σχέδια της Εθνικής τράπεζας.

Στο 99,99% η πιθανότητα deal μεταξύ CVC και Εθνικής Τράπεζας

Μπορεί η Εθνική τράπεζα να αναφέρει ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά στην πράξη το πλαίσιο της συμφωνίας έχει διαμορφωθεί.
Μάλιστα για να γεφυρωθούν οι μικρές διαφορές και να καμφθούν και οι όποιες ενστάσεις στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής εξετάζεται το ενδεχόμενο αντί του 80% να πωληθεί το 90% ώστε το τελικό τίμημα να φθάσει στα 510 εκατ ευρώ.
Με βάση ισχυρές ενδείξεις η συμφωνία θα ανακοινωθεί έως τις 12 Μαρτίου 2021.
Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό fund CVC για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής προσφέρει τίμημα 390 + 60 = 450 εκατ ευρώ.
Τα 390 εκατ είναι το τίμημα και τα 60 εκατ οι προκαταβολικές προμήθειες.

Το τίμημα

Το τίμημα που προσφέρει το CVC για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι 390 εκατ ευρώ και 60 εκατ προκαταβολικές προμήθειες δηλαδή 390 εκατ καθαρό τίμημα και 60 εκατ προμήθειες, άθροισμα 450 εκατ ευρώ.
Εφόσον η συμφωνία οριστικοποιηθεί για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής, τότε το τίμημα θα ανέλθει στα 510 εκατ ευρώ.
Με βάση το τίμημα των 510 εκατ ευρώ το CVC προσφέρει προκαταβολικά σχεδόν 7 φορές τα κέρδη του 2020 που σε προ φόρων βάση ανέρχονται στα 95 εκατ ευρώ ή 72 εκατ σε μετά φόρων βάση.

Υποβλήθηκαν οι προσφορές για το Frontier

Στις 2 Μαρτίου 2021 υποβλήθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση 6,1 δισ. μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων (NPEs), της Εθνικής Τράπεζας, ονόματι Frontier.
Στόχος είναι να αντληθούν περίπου 80 με 110 εκατ. ευρώ ενώ μάλλον είναι ανέφικτος ο στόχος για 140 εκατ. που έχει εκτιμηθεί από ορισμένους παράγοντες, τουλάχιστον με βάση τα τωρινά δεδομένα.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις μέχρι μέσα Μαρτίου θα έχει οριστικοποιηθεί η short list των ενδιαφερομένων και μέχρι τον Ιούνιο 2021 θα έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές και θα κλείσει η συμφωνία.

Τα 4 φαβορί

Από το σύνολο των 12 ενδιαφερομένων τέσσερα φαίνεται να είναι τα ισχυρά φαβορί για το Frontier της Εθνικής.

Η Cepal με την Davidson Kempner, η οποία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση της Εθνικής
Η doValue, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά ως κοινοπραξία μαζί με τη Fortress και την Bain Capital.
Σημειώνεται ότι η Fortress και η Bain Capital είναι βασικοί μέτοχοι της doValue Ιταλίας που είναι ο μητρικός όμιλος της doValue Ελλάδας.
Η Intrum, η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκια των προβληματικών δανείων της Πειραιώς
Η Quantum η οποία χρηματοδοτείται από την Pimco

Με βάση ενδείξεις, ενώ η Davidson Kempner επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον, η στρατηγική προσέγγισης της doValue στη διαχείριση προβληματικών δανείων είναι πιο κοντά στις πρακτικές που ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα.

Οι ενδιαφερόμενοι

Το σημαντικότερο όλων είναι το ύψος των ενδιαφερομένων.
Φθάνουν τους 12 απόρροια του γεγονότος ότι είναι τιτλοποίηση με σχετικά υψηλών εξασφαλίσεων προβληματικά δάνεια, οπότε για τα funds και τις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων εύλογα προκύπτει ενδιαφέρον.
Να σημειωθεί ότι για την τιτλοποίηση 6,1 δισ. η Εθνική Τράπεζα θα εκδώσει ένα ομόλογο υψηλής εξασφάλισης (senior bond) ύψους 2,5 δισ. ευρώ ένα μεσαίας εξασφάλισης ομόλογο (mezzanine bond) ύψους 450-500 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων συνολικά συγκαταλέγονται:

Η Intrum της Πειραιώς
Η doValue, που προέρχεται από τη Eurobank
Η Cepal, που προέρχεται από τη Alpha bank και εξαγοράστηκε από την Davidson Kempner
H Β2Κapital
H Waterfall
Η Quantum που υποστηρίζεται από την Pimco
H Fortress
H Bain Capital
H Carval Investors
H SFM Capital
H SRC Capital
H Angelo Gordon

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης