Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οριστικό ναυάγιο για χρέος και QE στο Eurogroup 15/6 – Η Γερμανία αποκλείει και την 6η Νοεμβρίου – Χρέος 2018 και εάν…

Οριστικό ναυάγιο για χρέος και QE στο Eurogroup 15/6 – Η Γερμανία αποκλείει και την 6η Νοεμβρίου – Χρέος 2018 και εάν…
Η Ελλάδα θα φύγει από το Eurogroup στις 15 Ιουνίου μόνο με την δόση και με μια γενικόλογη υπόσχεση για την ανάπτυξη που αποτελεί το νέο αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Είναι οριστικό.
Το ελληνικό χρέος δεν θα διευθετηθεί στις 15 Ιουνίου στο Eurogroup ενώ οριστικά εγκαταλείπεται και το QE η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το καλοκαίρι του 2018. 
Παρά την επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης και του έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με το άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Le Monde και Die Welt ζητώντας μέτρα για το ελληνικό χρέος και ανάπτυξη η Γερμανία και ο W. Schaeuble ο υπουργός οικονομικών έχουν ξεκάθαρη θέση.
"Το ελληνικό χρέος δεν θα εξεταστεί στις 15 Ιουνίου, δεν θα εξεταστεί ούτε μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου αλλά το 2018 και εφόσον κριθεί απαραίτητο"
Το ναυάγιο στις 15 Ιουνίου θεωρείτο δεδομένο, ωστόσο υπήρχαν κάποιες ελάχιστες ελπίδες για το Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου μετά από 5 Eurogroup δηλαδή να επανέλθει το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Όμως και αυτό η Γερμανία το αποκλείει.
Η Γερμανία έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ για το πως θα πορευθούν από εδώ και στο εξής.
Η Γερμανία δεν δέχεται κατά τρόπο απόλυτο να διευθετηθεί το χρέος και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την Συμφωνία Επί της Αρχής δηλαδή θα συμμετέχει χωρίς νέο δάνειο...ωσάν μια συμφωνία σε αναμονή.
Σε αντίθεση με ότι καλλιεργείται Γερμανία και ΔΝΤ βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση.
Θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβραβευθεί τώρα άπαξ και μετά από 15 μήνες κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση ενώ έπρεπε να είχε κλείσει η 6η αξιολόγηση.
Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου η Ελλάδα θα πάρει μόνο την δόση των 7,5 με 8 δισεκ. και μια γενικόλογη αναφορά για την διευθέτηση του χρέους στο απροσδιόριστο μέλλον χωρίς να είναι δεσμευτική η αναφορά...για την επίλυση του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα θα φύγει από το Eurogroup στις 15 Ιουνίου μόνο με την δόση και με μια γενικόλογη υπόσχεση για την ανάπτυξη που αποτελεί το νέο αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα Γερμανία, ESM, ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν εγκαταλείψει και τα διερευνητικά σχέδια για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Επίσης έχουν εγκαταλείψει και τα σχέδια για να συντάξουν εκθέσεις βιωσιμότητας DSA....για το 2017.
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή εδώ και ημέρες ορισμένα κλιμάκια που ήταν εστιασμένα στο ζήτημα του ελληνικού χρέους... έχουν σταματήσει να εργάζονται πάνω στα εναλλακτικά σενάρια.
Επίσης η ΕΚΤ αποκλείει τουλάχιστον για όλο το 2017 θέμα QE....

Οριστικά εκτός το QE μέχρι τα μέσα το 2018 για την Ελλάδα

Επίσης όπως έγκαιρα είχε αναφέρει το bankingnews με απόλυτη συνέπεια η Ελλάδα δεν θα πάρει ποσοτική χαλάρωση όχι το 2017 αλλά έως τα μέσα του 2018.
Μάλιστα πριν λίγες εβδομάδες είχαμε αποκαλύψει μια νέα διάσταση ενός μύθου που καταρρίπτεται  και αφορά την ποσοτική χαλάρωση (QE) το βασικό πολιτικό επιχείρημα και αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Ποιο ήταν το βασικό επιχείρημα της Ελλάδος;
Τα σκληρά μέτρα λιτότητας ισορροπούνται από την ένταξη της Ελλάδος και των ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πέραν της υπερβολικής διάστασης αυτού του επιχειρήματος, καθώς μόνο 3,8 δισεκ. ομόλογα θα εντάσσονταν σε QE υπάρχουν και άλλες πτυχές.
Το QE ως μηχανισμός νομισματικής πολιτικής είναι εκτρωματικός καθώς αποτελεί παρέμβαση στις τιμολογήσεις των αγορών, η ΕΚΤ λειτουργεί ως hedge fund αγοράζει μετοχές και ομόλογα για να ωραιοποιήσει τις τιμές.
Όμως υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που σίγουρα πρέπει να προβληματίσει την Ελλάδα και την διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης.
Με βάση αξιόπιστη πηγή που μίλησε στο bankingnews αποκαλύπτεται ότι ακόμη και με ελάφρυνση του χρέους πάλι η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε ποσοτική χαλάρωση.
Ένας μύθος καταρρίπτεται ότι η διευθέτηση του χρέους της Ελλάδος αυτομάτως θα σηματοδοτούσε και ένταξη στο QE.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η αρμόδια πηγή εάν υποθέσουμε ότι λαμβάνονταν μέτρα για το ελληνικό χρέος η ΕΚΤ έπρεπε να διεξάγει έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Στην έκθεση βιωσιμότητας DSA η ΕΚΤ θα λάμβανε υπόψη δύο βασικά σενάρια ως παραδοχές, το βασικό σενάριο και το δυσμενές σενάριο adverse scenario όπως στα stress tests των τραπεζών.
Στην περίπτωση όμως του δυσμενούς σεναρίου το ελληνικό χρέος πάλι θα παρέμενε μη βιώσιμο και αυτή η παράμετρος θα δέσμευε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης άπαξ και στο δυσμενές σενάριο το χρέος θα παρέμενε μη βιώσιμο.
Αυτή η παράμετρος είχε αποσιωπηθεί όλο αυτό το διάστημα αποδεικνύοντας ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν ήταν τίποτε άλλο πέραν από ένα ευφάνταστο σενάριο, ένας μύθος που ήταν διάτρητος.
Η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ακόμη και εάν διευθετηθεί το ελληνικό χρέος.

Υπάρχει και μια πολιτική διάσταση.

Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Γερμανία που δίνει καθημερινή μάχη ώστε να καταργηθεί το QE η ποσοτική χαλάρωση γιατί πλήττει τις γερμανικές τράπεζες λόγω των αρνητικών καταθετικών επιτοκίων και μειώνει την ρευστότητα τους θα επέτρεπε να δοθεί το QE στην Ελλάδα;
Όταν η Γερμανία πλήττεται από την ποσοτική χαλάρωση θα επιτρέψει ποτέ στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα με τα τόσα προβλήματα σε πρόγραμμα QE;
Είναι δυνατό η Γερμανία να πλήττεται και η Ελλάδα να ευνοείται και αυτό να το δεχθεί η Γερμανία που έχει δανείσει την Ελλάδα με 85 δισεκ. ευρώ;
Προφανώς και όχι;
Η ΕΚΤ έγκαιρα έθεσε ορισμένες κόκκινες γραμμές.
Η βασικότερη η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς να υπάρξει διευθέτηση του χρέους και χωρίς να έχει προηγηθεί θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος από την ΕΚΤ.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος είχε επενδύσει λανθασμένα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τώρα αδιέξοδο.
Δεν υπάρχει ποσοτική χαλάρωση για την Ελλάδα, ούτε στις 7 Δεκεμβρίου του 2017 θα πάρει η Ελλάδα QE…

Πρώτη ενημέρωση, 14 Ιουνίου 2017, ώρα 13:27

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης