Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Draghi (EKT): Η Ευρωζώνη πρέπει να καθιερώσει ενιαίο πλαίσιο προστασίας καταθέσεων - Πιέσεις στη Γερμανία

tags :
Draghi (EKT): Η Ευρωζώνη πρέπει να καθιερώσει ενιαίο πλαίσιο προστασίας  καταθέσεων - Πιέσεις στη Γερμανία
Η δημιουργία της SSM δεν ήταν ούτε η αρχή ούτε το τέλος της δέσμης των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να αναλάβουμε για να αποκατασταθεί η σταθερότητα της Ευρώπης 
(upd) Η Ευρωζώνη πρέπει να καθιερώσει ένα ενιαίο πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Mario Draghi, προσθέτοντας ότι η αποτυχία συμφωνίας σε αυτή τη μεταρρύθμιση έχει υπονομεύσει την Νομισματική Ένωση.
Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Draghi διαμήνυσε ότι μία αποτυχία να θεσπισθεί ένα κοινό δίχτυ ασφάλειας για τις καταθέσεις διακινδυνεύει μία επανάληψη των λαθών που έγιναν στον «θεσμικό σχεδιασμό» όταν καθιερώθηκε το ευρώ. «Οι καταθέσεις, που αποτελούν την πιο διαδεδομένη μορφή χρήματος, πρέπει να εμπνέουν το ίδιο επίπεδο εμπιστοσύνης, όπου και αν έχουν γίνει».
«Όταν η κατάσταση γίνεται πιο πιεστική, οι καταθέτες πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια προστασία, όπου και αν είναι εγκατεστημένοι», πρόσθεσε.

Reuters: Πιέσεις προς τη Γερμανία
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Draghi έχει ζητήσει μία τέτοια κίνηση, η προειδοποίησή του ασκεί πίεση στη Γερμανία και άλλες χώρες να σπάσουν ένα αδιέξοδο ετών, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Το Βερολίνο δεν θέλει οι γερμανικές τράπεζες να καλύπτουν ζημιές τραπεζών άλλων χωρών.
Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ, δήλωσε ότι θα κάνει μία νέα προσπάθεια φέτος για να επιτύχει συμφωνία σε ένα νέο πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων που θα βασίζεται σε μία «διαδικασία αντασφάλισης». «Μπορείτε να πείτε ότι το θέμα αυτό δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Για τη σημασία του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας και την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης μίλησε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, στην πρώτη επέτειο από την εισαγωγή του μηχανισμού τον Νοέμβριο του 2014.
«Πίσω στο 2012, όταν αποφασίστηκε να θεσπιστεί ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός (SSM), πολλοί ισχυρίστηκαν ότι η εφαρμογή του ήταν αδύνατη.
Και όμως, εδώ είμαστε, για την πρώτη επέτειο της SSM με τη διάσκεψη αυτή, που αντικατοπτρίζει πλέον τόσο πολύ στη δομή της εποπτείας, αλλά το περιεχόμενό της», ανέφερε ο Draghi στην αρχή της ομιλίας του.
«Σήμερα, οι επικριτές μας υποστηρίζουν ότι οι αναγκαίες βελτιώσεις στο θεσμικό οικοδόμημα της ζώνης του ευρώ, και της ΕΕ είναι αδύνατες. Λυπάμαι αλλά δεν με πείθουν», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Όπως εξήγησε, η δημιουργία της SSM δεν ήταν ούτε η αρχή ούτε το τέλος της δέσμης των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να αναλάβουμε για να αποκατασταθεί η σταθερότητα της Ευρώπης που είναι η προϋπόθεση για την επιστροφή στην ευημερία.
Αλλά ήταν ένα κρίσιμο βήμα και με πολλούς τρόπους ήταν το κλειδί για να προχωρήσουμε περαιτέρω.
Ο Draghi υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρωσυστήματος.
«Στόχος μιας ισχυρής εποπτικής αρχής είναι να καταστήσει τις τράπεζες ασφαλείς, ώστε να μπορούν να παρέχουν ασφάλεια τους πόρους για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, των επενδύσεων και της ανάπτυξης», τόνισε ο Draghi.

Πρώτη ενημέρωση: 10:27, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης