Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Δικαιολογούν παραμονή στον δείκτη ESG οι μετοχές των τραπεζών μετά τις «καμπάνες» της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

Δικαιολογούν παραμονή στον δείκτη ESG οι μετοχές των τραπεζών μετά τις «καμπάνες» της Επιτροπής Ανταγωνισμού;
Μπορεί οι τράπεζες να σχημάτισαν καρτέλ, αλλά όπως φαίνεται αυτό δεν αποτελεί λόγο αλλαγής του δείκτη ESG
Σχετικά Άρθρα
Σοβαρά ερωτήματα για τα κριτήρια ESG, τα οποία έχει υιοθετήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, θέτουν στελέχη της αγοράς μετά τις μεγάλες «καμπάνες» της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες για καρτέλ.
Όπως είχε σημειωθεί κατά την παρουσίαση των δεικτών, οι κορυφαίες εταιρείες εκτός των κινήσεων βελτίωσης των χρηματοοικονομικών τους πρέπει να διαχειρίζονται επιμελώς το ανθρώπινο, το φυσικό και το κοινωνικό κεφάλαιο.
Όπως αναφέρουν στο ΒΝ στελέχη της αγοράς η ικανοποίηση των πελατών είναι μέσα στο γράμμα «S» (Social) του δείκτη ESG, αλλά και το γράμμα «G» που ουσιαστικά αναφέρεται στην εταιρική διακυβέρνηση και αποτελείται από ένα σύστημα αρχών και πρακτικών για το πως πρέπει να διοικείται μία ανώνυμη εταιρεία.
Όπως είχε αναφέρει η διοίκηση του Χ.Α. στην παρουσίαση του δείκτη «παρακολουθεί την χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG)».
Ρωτούν λοιπόν, αν μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις και την αποδοχή από τις τράπεζες ότι παραβίαζαν το νόμο, θα πρέπει να αλλάξει η σύνθεση του δείκτη ESG ή αν η παραδοχή σύστασης καρτέλ δεν είναι λόγος παραβίασης των κριτηρίων ESG.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα οι τράπεζες μετά από έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατέληξαν σε συμβιβασμό αποδεχόμενες ότι παραβίασαν το νόμο.
Το πρόστιμο ανήλθε στα 41,7 εκατ. ευρώ και μάλλον είναι αρκετά μικρό μπροστά στις υπερβολικές χρεώσεις που επέβαλαν στους πελάτες τους.
Ουσιαστικά οι τράπεζες αποδέχθηκαν ότι σε συνεννόηση (καρτέλ) χρέωναν υπερβολικά τους πελάτες για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλου ιδρύματος.
Αποτελεί άραγε λόγο η συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους πελάτες για έξοδο από τον δείκτη ESG ή μείωση του βαθμού που έχουν με βάση τα κριτήρια;
Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από τις αρμόδιες αρχές.
Στα κριτήρια για την κοινωνία αναφέρονται εργασιακά πρότυπα, διαφορετικότητα και ίσες ευκαιρίες, υγεία και ασφάλεια στην εργασία ή ακόμα και παιδική και αναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία, αλλά υπάρχει και η ικανοποίηση των πελατών και το ερώτημα είναι πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πελάτες μετά από αυτές τις πρακτικές;
Ουσιαστικά οι τράπεζες λειτουργούσαν εις βάρος των πολιτών της κοινωνίας, επιβάλλοντας χρεώσεις υπερβολικές.
Να σημειωθεί πως οι δείκτες ESG παγκοσμίως τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής και αναγνώρισης και μάλιστα στελέχη της αγοράς έχουν τονίσει πως εκτιμούν ότι σε μερικά χρόνια, οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων θα τοποθετούν τα κεφάλαια που διαχειρίζονται μόνο σε εταιρείες που εφαρμόζουν τα κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance).
Με βάση τη σύνθεση του δείκτη ATHEX ESG, η Alpha Bank έχει συμμετοχή 8,1524%, η Εθνική Τράπεζα 11,0287%, η Τράπεζα Πειραιώς 5,4742% και η Eurobank 10,0495%.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Τράπεζα Πειραιώς υποβλήθηκε πρόστιμο 12,99 εκατ. ευρώ, στην Εθνική Τράπεζα 9,97 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank 9,11 εκατ. ευρώ και στη Eurobank 7,97 εκατ. ευρώ.
Από τις αρμόδιες αρχές πάντως, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση μετά τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης