Τελευταία Νέα
Speculator

Η δικαστική προσφυγή της ΕΛΒΙΕΜΕΚ κατά της διαγραφής της από το Χρηματιστήριο και η απειλή για τους κανονισμούς

Η δικαστική προσφυγή της ΕΛΒΙΕΜΕΚ κατά της διαγραφής της από το Χρηματιστήριο και η απειλή για τους κανονισμούς
Η εταιρία ισχυρίζεται ότι δεν συνάδει με τη νομοθεσία η διαγραφή των μετοχών
Για πρώτη φορά εισηγμένη εταιρία που διαγράφεται από το Χρηματιστήριο δηλώνει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να προσβάλει τη διαγραφή της.
Πρόκειται για την ΕΛΒΙΕΜΕΚ η οποία σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι «Η διοίκηση της εταιρείας μας θεωρώντας ότι η ανωτέρω απόφαση δεν συνάδει με την υφιστάμενη νομοθεσία και την επί πολλών ετών πρακτική της ΑΤΗΕΧ, αποφάσισε, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της, να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στις αρμόδιες αρχές δια την ακύρωση αυτής της απόφασης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποφάσισε τη διαγραφή μετά από αίτημα της ΕΛΒΙΕΜΕΚ να επανεξετάσει απόφαση που είχε λάβει στο παρελθόν για οριστική διαγραφή της εταιρίας.
Η αρχική απόφαση διαγραφής είχε ημερομηνία εξόδου την 21η Αυγούστου του 2023 όταν υποβλήθηκε το αίτημα επανεξέτασης.
Επισημαίνεται ότι η εταιρία ισχυρίζεται ότι δεν συνάδει με τη νομοθεσία η διαγραφή των μετοχών.
Με βάση το άρθρο 52 παρ 1 του νόμου 4514/2018 προβλέπεται ότι «Με την επιφύλαξη της αρμοδιότητας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να απαιτεί την αναστολή διαπραγμάτευσης ή τη διαγραφή χρηματοπιστωτικού μέσου από τη διαπραγμάτευση, ο διαχειριστής αγοράς (σ.σ. Χρηματιστήριο) μπορεί να αναστείλει τη διαπραγμάτευση ή να διαγράψει χρηματοπιστωτικό μέσο το οποίο δεν πληροί πλέον τους κανόνες της ρυθμιζόμενης αγοράς, εκτός αν η αναστολή ή διαγραφή αυτή ενδέχεται να βλάψει σημαντικά τα συμφέροντα των επενδυτών ή την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

Βλάβη των μετόχων

Η ΕΛΒΙΕΜΕΚ όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό στην προσφυγή θα υποστηρίξει ότι η διαγραφή βλάπτει σημαντικά τα συμφέροντα των επενδυτών.
Πρόκειται για μια διασταλτική έννοια η οποία και προφανώς μπορεί να κριθεί σε δικαστικό επίπεδο.
Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι η ΕΛΒΙΕΜΕΚ δεν τηρεί τις απαιτήσεις που προβλέπονται για τις εισηγμένες εταιρίες μην έχοντας δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία εδώ και πολλά χρόνια (από το 2018) ενώ το ίδιο ισχύει και για το ΓΕΜΗ όπου παραδόξως δεν έχει τεθεί σε αναστολή καταχώρισης.
Επίσης υπάρχουν δικαστικές διενέξεις μεταξύ των μετόχων.
Με βάση πάντως τον κανονισμό του Χρηματιστηρίου «Το Χ.Α., μπορεί κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του εκδότη, να του παράσχει προθεσμία προκειμένου να άρει τους λόγους που επιβάλλουν την αναστολή ή τη διαγραφή των Αξιογράφων αυτού».
Και δεδομένου ότι στην περίπτωση της ΕΛΒΙΕΜΕΚ είχαμε αναβολή της διαγραφής το αίτημα προφανώς ήταν αιτιολογημένο.
Βέβαια στην κατηγορία της ΕΛΒΙΕΜΕΚ είναι και άλλες εταιρίες όπου το ΧΑ εφαρμόζει διαφορετικά μέτρα και σταθμά.
Όπως για παράδειγμα το σκέλος της διασποράς κάτω του 10%.
Άραγε σε αυτή την περίπτωση δεν απειλείται η ομαλή λειτουργία της αγοράς ή το Χρηματιστήριο αρκείται στην διακύμανση του συν πλην 10%;
Πάντως αν η ΕΛΒΙΕΜΕΚ δικαιωθεί στα δικαστήρια το Χρηματιστήριο θα είναι αναγκασμένο να προσδιορίσει επακριβώς τις διαδικασίες διαγραφής οι οποίες μέχρι σήμερα είναι φλου και αφήνουν περιθώρια προς όλες τις κατευθύνσεις αναλόγως πως η αρμόδια επιτροπή θα κρίνει την υπόθεση με υποκειμενικά κριτήρια και κατά περίπτωση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης